content

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΙ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ Serial Killers, Mass Murderers
Το ελληνικό παράδειγμα

Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο τους πολυανθρωποκτόνους (serial killers και mass murderers), θέμα το οποίο προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση και αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ο συγγραφέας, μέσα από μια αυστηρά δομημένη επιστημονική έρευνα, παρουσιάζει και αναλύει το φαινόμενο και τις γνωστές περιπτώσεις που επελέγησαν με τρόπο που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη ιδιαίτερα ζωντανό από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στην αρχή του έργου ο συγγραφέας παρουσιάζει τις διαστάσεις των ανθρωποκτόνων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή από τη διεθνή εμπειρία, αναφέρει τις πηγές του και τις ερευνητικές προσπάθειες προσέγγισής τους, προχωρεί σε ορισμούς των σχετικών εννοιών, στις τυπολογίες των ανθρωποκτόνων, στα είδη των ανθρωποκτονιών και σε ειδικές περιπτώσεις δραστών. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας μελετά τους Έλληνες ανθρωποκτόνους κατ’ εξακολούθηση – serial killers (π.χ. Κυριάκος Παπαχρόνης, Κατσούλας – Δημητροκάλλης – οι σατανιστές της Παλλήνης κ.ά.) και καταλήγει σε συμπεράσματα αναφορικά με την προσωπικότητα των δραστών, το modus operandi, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, τις εγκληματολογικές στατιστικές και τη θυματολογική σκοπιά.

Ακολούθως, εξετάζονται οι Έλληνες ανθρωποκτόνοι κατά συρροή – mass murderers (π.χ. Βασίλης Λυμπέρης, Θεόφιλος Σεχίδης κ.ά.) και εξάγονται επίσης συμπεράσματα για την προσωπικότητα των δραστών, το modus operandi και τους παράγοντες εγκληματογένεσης. Στο τελευταίο κεφάλαιο του έργου αναλύεται ο πολλαπλός ανθρωποκτόνος ως πολιτισμικό μόρφωμα (στην τέχνη, στη λαϊκή μυθολογία) και εξετάζονται αποτελεσματικότερες πολιτικές πρόληψης. Το έργο ολοκληρώνεται με την παράθεση των τελικών συμπερασμάτων του συγγραφέα, την παράθεση πλούσιας βιβλιογραφίας (ελληνικής και ξενόγλωσσης) καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο.