content

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Μπορεί η Τέχνη να είναι θεραπευτική; Πού συναντά η Τέχνη την τέχνη της Ψυχοθεραπείας; Ποιες είναι οι Ψυχοθεραπείες μέσω Τέχνης (Arts Therapies); Βρίσκουν εφαρμογή σε ψυχιατρικά πλαίσια; Πώς αξιολογείται το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα; Τι ρόλο παίζουν στον αποστιγματισμό του ατόμου με ψυχική διαταραχή;
Εικαστικά, Μουσική, Χορός, Παιχνίδι, Θέατρο. Οχήματα θεραπευτικής διεργασίας. Δημιουργίας και μεταμόρφωσης. Αποτύπωσης της σχέσης του έσω με το έξω. Συμβολοποίησης, μεταφοράς, συνειδητοποίησης. Έκφρασης λεκτικής ή εξωλεκτικής. Σύνδεσης με τον κόσμο μέσα από μια καινούργια σχέση. Οι ψυχικές ευκαιρίες που παρέχει η Τέχνη διαμορφώνουν ένα πλούσιο πεδίο για θεραπευτική αξιοποίηση και κοινωνική ενδυνάμωση, πάνω στην οποία χτίζονται οι Ψυχοθεραπείες μέσω Τέχνης.
Το βιβλίο αυτό, που εκπορεύεται από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστούν διαφορετικές προσεγγίσεις των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης, όπως αυτές έχουν εφαρμοστεί στην ψυχιατρική θεραπευτική μέχρι σήμερα, από ειδικευμένους θεραπευτές που εργάζονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Περιλαμβάνει, επίσης, άρθρα που αφορούν στην εκπαίδευση, στην εποπτεία και στην επιστημονική έρευνα των θεραπευτικών αυτών εφαρμογών.