content

ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΔΥΝΑΤΑ…

09.05.2015 |
09.05.2015
Γράφει: η Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, irini.tzelepi@yahoo.gr

Είναι μια γνωστή και χιλιοειπωμένη φράση για τις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την πάροδο κάποιας ηλικίας, το «… να μην ξεχνάς το βιολογικό σου ρολόι…». Παρά το γεγονός όμως ότι η έννοια του βιολογικού ρολογιού βασίζεται κυρίως σε βιολογικά δεδομένα και, κυρίως, στην έξαρση της επιθυμίας της γυναίκας για τεκνοποίηση σε συγκεκριμένο ηλικιακό στάδιο και στη βιολογική δυνατότητά της για αυτό, φαίνεται ότι η έννοια αυτή καθορίζεται περισσότερο από ψυχολογικές και, κυρίως, κοινωνικές παραμέτρους.

Στο συλλογικό ασυνείδητο του ανθρώπου η γυναίκα αντιπροσωπεύει πάντα κυρίως δύο συνιστώσες: το ερωτικό αντικείμενο και τη μητέρα. Η έννοια του βιολογικού ρολογιού έρχεται να σημάνει χρονικά όρια σε αυτούς τους τόσο σημαντικούς ρόλους της ζωής της και η ίδια βιάζεται «να προλάβει», πριν είναι αργά, για να μην χάσει αυτούς τους ρόλους. Γιατί ο μεγάλος φόβος γεννάται σχετικά με το τι θα μπορεί η ίδια να είναι στο μέλλον όταν δεν θα μπορεί πια να γίνει μητέρα αλλά ούτε και να παίξει το ρόλο του ερωτικού αντικειμένου… Οι ήχοι του βιολογικού ρολογιού χτυπούν δυνατά και προμηνύουν ένα «κενό» που μπορεί η ίδια να νιώσει, μια αίσθηση αποτυχίας που μπορεί να προκύψει όταν η ίδια δεν θα μπορεί πλέον να προσδιορίσει τον εαυτό της και τις πηγές από τις οποίες θα αντλήσει στο μέλλον αυτοεκτίμηση.

Παράλληλα, το βιολογικό ρολόι υποδεικνύει την εισαγωγή της γυναίκας σε ένα στάδιο στο οποίο ο χρόνος μετρά αντίστροφα όσον αφορά τη δυνατότητά της «να έχει» ή «να μην έχει», «να αποκτήσει» ή «να μην αποκτήσει», «να είναι ισότιμη» ή «να μην είναι ισότιμη» με τις άλλες γυναίκες. Τίθεται ένα χρονικό όριο, πέρα από το οποίο η ίδια περνά με επιτυχία από το ρόλο της νέας γυναίκας σε αυτόν της μεσήλικης. Με άλλα λόγια, η έννοια του βιολογικού ρολογιού πυροδοτεί την κατάσταση αρχέγονης αντιζηλίας που υφίσταται ανάμεσα στις γυναίκες και τη θέση που αποκτά η καθεμιά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Η γυναίκα, ακούγοντας τους δείκτες του βιολογικού ρολογιού να χτυπούν όλο και πιο δυνατά, δεν «τρέχει» μόνο να προλάβει τη νεότητα ή την αναπαραγωγική ηλικία, αλλά και τη θέση και ισοτιμία της ανάμεσα στις άλλες γυναίκες.

Η δυναμική αυτής της κατάστασης επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας η οποία κυνηγώντας τα βιολογικά όρια ξεχνά πολλές φορές να δώσει σημασία στις βαθύτερες επιθυμίες της και στα δικά της χρονικά όρια και «θέλω». Το βιολογικό ρολόι μπερδεύεται με τις κοινωνικές επιταγές, τα άλλα σχέδια της ζωής, τις άλλες επιθυμίες που κι αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν. Η γυναίκα τρέχει τελικά ακούγοντας τους χτύπους του ρολογιού να χτυπούν όλο και πιο δυνατά αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέρει γιατί…

Στη δύσκολη αυτή πορεία, είναι γεγονός ότι αντέχει περισσότερο και λαμβάνει τελικά μεγαλύτερη ικανοποίηση εκείνη που είναι περισσότερο σε επαφή με τον εαυτό της και με αυτό που η ίδια επιθυμεί να κάνει στη ζωή της. Όσο όμως το κυνήγι του χρόνου διαρκεί, η ίδια δεν μπορεί να καταλάβει τον εαυτό της και αυτό που είναι πιο σημαντικό για εκείνη και τη ζωή της!