content

Τι θα μπορούσε να χαρακτηρίζει μια ηρωική φυσιογνωμία;

Ο προσωπικός ήρωας για τον καθένα από εμάς μπορεί να είναι διαφορετικός, κάποια όμως ιδιαίτερα στοιχεία χαρακτηρίζουν όλους τους σημαντικούς, τους «μεγάλους» ανθρώπους! Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά…
-Ικανότητα, επιδεξιότητα, ευφυία
-Τρυφερότητα, αγάπη, ευγένεια
-Κουράγιο, δύναμη, αποφασιστικότητα
-Μετριοφροσύνη, αλτρουισμός
-Τάση για ρίσκο
-Τιμιότητα
Η σημαντικότητα μιας ηρωικής φυσιογνωμίας πηγάζει πράγματι από τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα της, όχι από την τύχη ή τα φώτα της δημοσιότητας που μπορεί να λάμπουν ξαφνικά και συγκυριακά πάνω της. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «γεννούν» αστέρες και διασημότητες μαζικής κατανάλωσης. Ο ήρωας «γεννιέται» από το έργο και την αξία που αυτό έχει για τον ίδιο αλλά και για τον κόσμο γύρω του! Γι’ αυτό άλλωστε και η απήχησή του είναι διαχρονική, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πορεία μιας ηρωικής προσωπικότητας: η λάμψη και η απήχηση στη διάρκεια του χρόνου.
Ο ήρωας στέκεται επίσης με ευγένεια και μετριοφροσύνη απέναντι στα επιτεύγματά του αλλά και τον κόσμο που τον θαυμάζει. Δεν τον χαρακτηρίζει η αλαζονεία και η εκδικητικότητα. Η ζωή του διακρίνεται από την αγάπη, το θαυμασμό και την αφοσίωση του κόσμου. Η ευφυϊα και οι ιδιαίτερες ικανότητες είναι σημαντικές, φαίνεται όμως πως αυτές δεν αρκούν: ο ήρωας πρέπει να κερδίζει την καρδιά και την ψυχή των θαυμαστών του, χτες, σήμερα, αύριο, και για πάντα! Γι’ αυτό είναι άλλωστε και ξεχωριστός!