content

Internet Affairs: Partners’ Perceptions and Experiences of Internet Infidelity

Journal of Sex & Marital Therapy, 2020, volume 46, 1

Andreas Vossler & Naomi P. Moller

Ο όρος “διαδικτυακή απιστία” αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και στα πρωτόκολλα ερευνητικών μελετών που επιδιώκουν να ορίσουν, να περιγράψουν και να αποσαφηνίσουν τις πολύπλευρες πτυχές αυτού του φαινομένου…

Ο όρος “διαδικτυακή απιστία” αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και στα πρωτόκολλα ερευνητικών μελετών που επιδιώκουν να ορίσουν, να περιγράψουν και να αποσαφηνίσουν τις πολύπλευρες πτυχές αυτού του φαινομένου. Η παρούσα ερευνητική εργασία διαφοροποιείται από προηγούμενες σχετικές εργασίες καθώς αναφέρεται σε πραγματικές εμπειρίες “διαδικτυακής απιστίας” και όχι σε φανταστικά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν, μέσω ερωτηματολογίου με ανοιχτές και κλειστές ερωτήσεις, στο διαδίκτυο, άτομα που είχαν βιώσει “διαδικτυακή απιστία” από τον/ην σύντροφό τους. Η έρευνα αποσκοπούσε στη διερεύνηση της εμπειρίας της “διαδικτυακής απιστίας” αλλά και σε μια απόπειρα καλύτερου ορισμού του συγκεκριμένου θέματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όπως συμβαίνει και με τη μη διαδικτυακή απιστία, οι σύντροφοι βιώνουν ως απιστία τις σεξουαλικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο όπως είναι, για παράδειγμα, το διαδικτυακό σεξ, την ανταλλαγή προσωπικών εικόνων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, τη διαδικτυακή ανταλλαγή σεξουαλικών φαντασιώσεων κοκ. Παρόλα αυτά, ποιοτική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συμπεριφορές και οι “χώροι” στο διαδίκτυο προκαλούν γενικότερα μια σύγχυση που συνοδεύει και τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ορίζουν και αντιλαμβάνονται και την απιστία στο διαδίκτυο. Το στοιχείο αυτό μπορεί να εξηγεί και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι το διαδίκτυο γενικότερα διευκολύνει την απιστία. Τα αποτελέσματα συζητούνται υπό το πρίσμα των ήδη υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων στη βιβλιογραφία καθώς και οι περιορισμοί που τίθενται στη συγκεκριμένη μελέτη.