content

«ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ…»:
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ

Η αφήγηση και η ακρόαση ιστοριών και παραμυθιών υπήρξε πάντοτε για τον άνθρωπο όχι μόνο μια απολαυστική και ευχάριστη διαδικασία, αλλά και ένας αποδοτικός τρόπος να ερμηνεύσει τον κόσμο και να περάσει γνώσεις, εμπειρίες και αρχές στις μελλοντικές γενιές, τις οποίες αντιπροσωπεύουν σε κάθε εποχή τα παιδιά, στα οποία συνήθως απευθύνονται τα παραμύθια.

 

Ωστόσο οι μύθοι δεν έχουν μόνο αυτήν τη διάσταση. Στο βιβλίο της «Ήταν κάποτε…» – Δραματοθεραπεία και αφήγηση η έμπειρη δραματοθεραπεύτρια και συγγραφέας Μαρία Σούμπερτ δείχνει και μία άλλη διάστασή τους. Μέσα από 26 ιστορίες και παραμύθια, όχι μόνο ελληνικά αλλά και ξένα, αναδεικνύει τη χρησιμότητά τους στη δραματοθεραπευτική πρακτική, καθώς μετά την ανάγνωση των ιστοριών οι συμμετέχοντες στη συνεδρία καλούνται να έρθουν σε πιο στενή επαφή με αυτό που άκουσαν, παίζοντας ρόλους και αναπαριστώντας τις ιστορίες.

 

Χάρη στο πλεονέκτημα που έχουν τα παραμύθια να μιλούν για μεγάλες αλήθειες με έναν τρόπο έμμεσο και αλληγορικό, οι θεραπευόμενοι διευκολύνονται να καταλάβουν καλύτερα και να επιλύσουν τα προβλήματά τους, παγιώνοντας μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης με τον θεραπευτή τους. Και αυτό ακριβώς περιγράφει η συγγραφέας, σε μια έκδοση φροντισμένη και καλαίσθητη που απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού από μια άλλη σκοπιά, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για τους μεγάλους.