content

Identifying Psychotic Defenses in a Clinical Interview

Sylvie Berney, Yves de Roten, Veronique Beretta, Ueli Kramer & Jean-Nicolas Despland

University of Lausanne

Journal of Clinical Psychology: In session, Vol. 70(5), 428–439 (2014)

Ο Perry (1990) εισήγαγε το διαγνωστικό εργαλείο Defense Mechanisms Rating Scales (DMRS), το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο εύχρηστα και επικυρωμένα διαγνωστικά εργαλεία…

Ο Perry (1990) εισήγαγε το διαγνωστικό εργαλείο Defense Mechanisms Rating Scales (DMRS), το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο εύχρηστα και επικυρωμένα διαγνωστικά εργαλεία στην κλινική έρευνα της λειτουργίας των ψυχικών αμυνών. Το DMRS όμως δεν συμπεριλαμβάνει και τις ψυχωσικές άμυνες. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Psychotic-DMRS προκειμένου να συμπεριλάβει 6 αμυντικούς μηχανισμούς ψυχωσικού επιπέδου: την ψυχωσική άρνηση (psychotic denial), την αυτιστική απόσυρση (autistic
withdrawal), τη διαστρέβλωση/ παραποίηση της πραγματικότητας (distortion), την προβολή παραισθητικού/ ψευδαισθητικού επιπέδου (delusional projection), τη διάσπαση/κατακερματισμό (fragmentation) και τη συγκεκριμενοποίηση (concretization). Στην παρούσα ερευνητική εργασία γίνεται μια παρουσίαση και συζήτηση των έξι αυτών αμυντικών μηχανισμών καθώς και της διαφοράς που υφίσταται μεταξύ των ψυχωσικών αμυνών και των ψυχωσικών συμπτωμάτων. Παρουσιάζονται έξι κλινικά περιστατικά και αποσπάσματα από κλινικές συνεντεύξεις ή θεραπευτικές συνεδρίες και υποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο οι 6 P-DMRS άμυνες μπορούν να διαφανούν και να υποδειχθούν μέσα από τις αφηγήσεις των συγκεκριμένων ασθενών. Η συσχέτιση και επίδραση αυτών στη διάγνωση και θεραπεία συζητείται εκτεταμένα.