content

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ;

04.07.2014 |
04.07.2014
Γράφει: η Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, irini.tzelepi@yahoo.gr

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογική μας κατάσταση και ειδικά την ερωτική μας διάθεση. Ο συνδυασμός της αλλαγής του καιρού, του ήλιου, της θάλασσας, των διακοπών επηρεάζει θετικά προς κάθε κατεύθυνση. Αλλάζει το ντύσιμό μας, γίνεται πιο ελαφρύ, πιο «γυμνό», πιο αποκαλυπτικό, πιο πολύχρωμο… «Κοιτάμε» περισσότερο γύρω μας, σαν αυτό να μην ήταν εφικτό κατά τους «σκοτεινούς», κλειστούς μήνες του χειμώνα, και θέλουμε και οι άλλοι να μας «κοιτάζουν» περισσότερο… Νιώθουμε πιο ευδιάθετοι, πιο ελεύθεροι, πιο χαρούμενοι… Όλα συντελούν σε μια αίσθηση ή ψευδαίσθηση ελευθεριότητας, ότι μπορούμε να αφεθούμε περισσότερο, να νιώσουμε περισσότερο, να αλληλεπιδράσουμε και να εκτονωθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Είναι γεγονός ότι η όλη ατμόσφαιρα είναι περισσότερο διεγερτική… Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών αποτελούν βέβαια οι παραλίες, η ψυχολογία και οι κανόνες των οποίων είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικοί! Στην παραλία καθόμαστε πάντα όπως θέλουμε, ντυνόμαστε και γδυνόμαστε όπως θέλουμε και μπορούμε βέβαια να κοιτάζουμε ανηλεώς τους άλλους γύρω μας χωρίς αυτό να θεωρείται ιδιαίτερα απαγορευτικό.

Σε ένα τέτοιο κλίμα αφύπνισης και «ξεσηκώματος», η αύξηση της ερωτικής διάθεσης και επιθυμίας εναλλαγής ερωτικών συντρόφων είναι φυσική, ίσως και αναμενόμενη. Νιώθουμε καλύτερα και με τον εαυτό μας, θέλουμε να αναμετρηθούμε περισσότερο μαζί του, με την ερωτική μας εικόνα που ήταν ξεχασμένη τόσους μήνες μέσα στα άγχη της δουλειάς και του γραφείου. Πόσο αρέσουμε, πόσο έχουμε αλλάξει, σε πόσους περισσότερους μπορούμε να αρέσουμε; Τι να κάνουμε για να αρέσουμε περισσότερο; Τώρα που νιώθουμε αφυπνισμένοι και χαλαροί, θέλουμε να το δούμε κι αυτό, να το νιώσουμε ως άμεση επιβεβαίωση…

Το καλοκαίρι όμως μπορεί να σηματοδοτεί και την αφετηρία «αλλαγής» ή και διάθεσης αλλαγής στη ζωή μας. Ένα σημείο χρονικό στο οποίο ορίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την  αλλαγή, ότι η ζωή μας θα αλλάξει, η εικόνα του εαυτού μας αλλά και η ερωτική μας ζωή. Σημαντικές αποφάσεις μπορεί να παρθούν, ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο ακόμη, θέλοντας κανείς να ζήσει, ή να οδηγήσει τη ζωή του σε κάτι καλύτερο. Να απαλλαγεί από την καταθλιπτική διάθεση και να κάνει μια καινούργια αρχή.
Με όλες τις αγωνίες του χειμώνα, συναντάμε το καλοκαίρι και θέλουμε να προφτάσουμε όλα αυτά που αμελήσαμε, και με αλλαγμένη εκ των έσω τη διάθεσή μας, να κατορθώσουμε επιτέλους να αλλάξουμε και εκ των έσω τη ζωή μας.

Το καλοκαίρι, όμως, με την ελευθεριότητα και τη χαλάρωση που το διακρίνει, μπορεί να σηματοδοτεί και κάτι προσωρινό, στιγμιαίο, κάτι το οποίο θα ζήσουμε για λίγο και μετά θα το αφήσουμε. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να επενδύσουμε ή να δεσμευτούμε περισσότερο γιατί είναι κάτι προσωρινό! Αυτή η αίσθηση προσωρινού και μη δέσμευσης βοηθά στο να αφεθούμε περισσότερο αλλά μπορεί να μην σταματά, να μη δίνει σημασία στον έναν, στους δύο ή στους τρεις συντρόφους… Γιατί σημασία έχει τώρα περισσότερο η ένταση, η ποικιλία, η επιβεβαίωση, η αίσθηση ότι «μέχρι το Σεπτέμβριο, τα κεφάλια μέσα μετά, αλλάζει το σκηνικό…!». Συναισθηματική επένδυση δεν υφίσταται και αυτό παρακινεί σε όλο και περισσότερες γνωριμίες, επαφές…  Όσες γνωριμίες και να γίνουν άλλωστε εξάλλου, εσωτερικά δεν επηρεαζόμαστε ουσιαστικά… Θέλουμε απλά να διασκεδάσουμε!

Καλό καλοκαίρι!