content

Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία: Επιπτώσεις στην επικράτηση κοινών ψυχικών διαταραχών

Μ. Οικονόμου (1,2), Λ. Πέππου (2), Σ. Φουσκετάκη (3), Χ. Θελερίτης (2),
Α. Πατελάκης (2), Τ. Αλεξίου (2), Μ. Μαδιανός (4), Κ. Στεφανής (2)

(1). Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
(2). Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
(3). Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ).
(4). Τομέας Ψυχικής Υγείας και Επιστημών της Συμπεριφοράς, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα.

Ψυχιατρική 2013, 24:247–261

Η παρούσα ερευνητική μελέτη έχει στόχο την προσθήκη στοιχείων και την κάλυψη  ερευνητικών κενών στη διερεύνηση των επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης…

Η παρούσα ερευνητική μελέτη έχει στόχο την προσθήκη στοιχείων και την κάλυψη  ερευνητικών κενών στη διερεύνηση των επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία στην ψυχική υγεία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να αποτυπωθούν τυχόν μεταβολές στην επικράτηση  της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους και Μείζονος Κατάθλιψης μεταξύ των ετών 2009 και 2011. Να εντοπισθούν οι πληθυσμιακές ομάδες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες μεταβολές στην επικράτηση της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους και Μείζονος Κατάθλιψης και, τέλος, η μελέτη της  συσχέτισης που μπορεί να υφίσταται μεταξύ προσωπικής οικονομικής δυσχέρειας και διάγνωσης Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους και Μείζονος Κατάθλιψης το 2011.