content

ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

28.05.2011 |
28.05.2011
Γράφει: η Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, irini.tzelepi@yahoo.gr

Τα σεξουαλικά προβλήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τις παραφιλίες (ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις) και τις διαταραχές ταυτότητας φύλου (τρανσεξουαλισμός).

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας. Πρόκειται για δυσλειτουργίες που δεν επιτρέπουν στο άτομο τη σεξουαλική ευχαρίστηση ή, ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, και την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Συνήθως αφορούν την αναστολή φυσιολογικών σωματικών αντιδράσεων -π.χ. της φλεβικής διόγκωσης των σεξουαλικών οργάνων, της οργασμικής αντίδρασης κοκ.- και καθιστούν την εμπειρία της σεξουαλικής δραστηριότητας δυσλειτουργική και δυσάρεστη. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες συναντώνται σε υψηλά ποσοστά στον ευρύτερο πληθυσμό και θεωρούνται συνήθη και συχνά εμφανιζόμενα σεξουαλικά προβλήματα.

Αντιθέτως, στις παραφιλίες (ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις) η σεξουαλική λειτουργικότητα είναι καλή και ευχάριστη, επέρχεται όμως διαφοροποίηση του σεξουαλικού σκοπού/ στόχου της ερωτικής πράξης. Το σεξουαλικό αντικείμενο προτίμησης διαφέρει και το άτομο μπορεί να διεγείρεται από ερεθίσματα που δεν ερεθίζουν την πλειοψηφία των ατόμων, π.χ. ένα παιδί, ένα ζώο, ένα μαντήλι-, ή από συγκεκριμένες καταστάσεις, π.χ. τιμωρία, αίσθηση υποταγής/ υποδούλωσης, επίδειξη των γεννητικών οργάνων, πρόκληση πόνου στον άλλον κοκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργία της διέγερσης και του οργασμού είναι φυσιολογική και οδηγεί το άτομο σε αίσθημα σεξουαλικής ευχαρίστησης, διαφέρει όμως το αντικείμενο και ο σκοπός/ στόχος της ερωτικής πράξης.

Τέλος, οι διαταραχές ταυτότητας φύλου (τρανσεξουαλισμός) χαρακτηρίζονται από έντονη και επίμονη δυσφορία του ατόμου σχετικά με το ανατομικό (βιολογικό) του φύλο και έντονη έως επίμονη επιθυμία του να αποτελέσει μέλος του αντίθετου φύλου. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο νιώθει «παγιδευμένο» σε λάθος σώμα και νιώθει άγχος, ανασφάλεια και έντονη αμφιβολία σχετικά με το βιολογικό φύλο στο οποίο γεννήθηκε. Για παράδειγμα, ένας άντρας νιώθει κατά βάσει ότι είναι γυναίκα αλλά ότι γεννήθηκε «μέσα» σε ένα αντρικό σώμα.
Τα άτομα που εκδηλώνουν τη διαταραχή ταυτότητας φύλου σε μακρόχρονη βάση είναι γνωστά και ως τρανσέξουαλς.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες συναντώνται ευρύτατα στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε οποιονδήποτε κλινικό φορέα αναζητήσει κανείς ειδική βοήθεια. Σε μικρότερο ποσοστό συναντώνται οι παραφιλίες, ενώ σε ακόμα χαμηλότερο η διαταραχή ταυτότητας φύλου. Η ευαισθησία και η δεκτικότητα κάθε ειδικού σε αυτά τα θέματα και η ενημέρωσή του σχετικά με τη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισής τους αποτελούν βασική προϋπόθεση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που πολλές φορές είναι εξαιρετικά μπερδεμένοι και νιώθουν ντροπή για προβλήματα που και οι ίδιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν.