content

COVID-19: ΣΕΞ & ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ!

11.04.2020 |
11.04.2020
Γράφει: η Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, irini.tzelepi@yahoo.gr

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωση του Covid-19 υπαγορεύουν οπωσδήποτε την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, εύλογα γεννάται το ερώτημα του τι μπορεί να ισχύει και για την πιο στενή επαφή που μπορεί να έρθουν δύο άνθρωποι, δηλαδή τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για ένα ακόμη ενδιαφέρον ζήτημα που τίθεται από τη νέα αυτή κατάσταση που, κατά τα άλλα, μας έχει στρέψει κυριολεκτικά όλους σε περισσότερη ηλεκτρονική «αλληλεπίδραση». Συναντήσεις με φίλους, μαθήματα, συζητήσεις, εκπομπές, με τηλε-συναντήσεις! Αποστάσεις!

Στο κλίμα των αποστάσεων, λοιπόν, τίθεται και το ζήτημα της εγγύτητας που εξ ορισμού περιλαμβάνει η σεξουαλική επαφή. Πολλά ζευγάρια πιάνουν τους εαυτούς τους να νιώθουν αμηχανία, να διστάζουν ακόμη και να φιληθούν ή να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλον καθώς είναι ιδιαίτερα επηρεασμένοι (και αυτό φανερώνει και τον έντονο φόβο που υπάρχει) από την οδηγία για την τήρηση των αποστάσεων. Σεξ και αποστάσεις λοιπόν! Μια νέα συνθήκη που δεν την είχαμε φανταστεί, καλούμαστε όμως πλέον να την διαχειριστούμε…

Είναι σημαντικό να αναφερθεί αρχικά ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο covid-19 μεταδίδεται με τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων (το σπέρμα ή τις εκκρίσεις του γυναικείου κόλπου). Eχει παρόλα αυτά ανιχνευτεί στα κόπρανα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει καν σημασία εάν ο ιός μεταδίδεται με τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων καθώς αυτό που προέχει, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι με τη σεξουαλική επαφή έρχεται κανείς σε άμεση επαφή με τις «αναπνευστικές εκκρίσεις» του άλλου ατόμου, που είναι και η κύρια οδός μετάδοσης του ιού. Όπως γνωρίζουμε ο κορωνοιός μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, από σταγονίδια που προκύπτουν από τις εκκρίσεις του στοματικής και ρινικής κοιλότητας και εμπεριέχουν τον ιό. Ακόμη λοιπόν και εάν δεν φιλάμε το άτομο με το οποίο ερχόμαστε σε σεξουαλική επαφή, είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια απόσταση που «αναπνέουμε μαζί»! Επίσης, κατά τη διάρκεια της πράξης ακουμπάμε τα ίδια πράγματα και τις ίδιες επιφάνειες. Είναι πράγματι δυσάρεστη αυτή η διαπίστωση αλλά φαίνεται ότι προκύπτει τελικά: εάν έχουμε έρθει τόσο κοντά με έναν άνθρωπο που να είναι εφικτή η σεξουαλική επαφή, έχουμε αυτόματα έρθει κοντά και με τη μετάδοση του ιού…

 

Και άλλοι παράγοντες όμως παίζουν ρόλο στο πώς διαχειρίζεται ένα ζευγάρι το θέμα της σεξουαλικής επαφής. Ας τους εξετάσουμε:

 

 

-Το ζευγάρι ζει μαζί

Εάν οι δύο σύντροφοι ζουν μαζί και μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, που σημαίνει ότι έχουν ήδη βρεθεί σε αποστάσεις εγγύτητας τέτοιες (αναπνευστικές εκκρίσεις, άγγιγμα των ίδιων επιφανειών κλπ.) που εάν ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό το πιο πιθανό είναι να τον έχει ήδη μεταδώσει και στον άλλον, ουσιαστικά δεν προστίθενται επιπλέον ρίσκα εάν προκύψει και σεξουαλική επαφή (ο φόβος για τον κορωνοιό, λοιπόν, δεν αποτελεί καλή δικαιολογία για να αποφύγετε το σεξ)!

Σημαντικά ζητήματα όμως εγείρονται σε ένα ζευγάρι όταν, για παράδειγμα, οι δύο σύντροφοι ζουν μαζί αλλά ο ένας εργάζεται εκτός σπιτιού και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, ενώ ο άλλος όχι. Σε αυτή την περίπτωση, εκείνος που βγαίνει έξω μπορεί να νιώθει διαρκώς ενοχές ότι άθελά του μπορεί να μολύνει και τους άλλους μέσα στο σπίτι, αλλά και εκείνοι που μένουν στο σπίτι έχουν διαρκώς την αγωνία ότι είναι εκτεθειμένοι σε τόσο κόσμο ενώ παραμένουν διαρκώς μέσα! Μια παράξενη ανισορροπία δημιουργείται εδώ που προφανώς δεν συνηγορεί υπέρ της επιθυμίας και για σεξουαλική συνεύρεση.

 

 

-Οι δύο σύντροφοι δεν ζουν στο ίδιο σπίτι

Και σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει το πώς ζει και εργάζεται ο καθένας. Εάν, για παράδειγμα, και οι δύο σύντροφοι εργάζονται στο σπίτι τους και δεν έχουν άλλες επαφές, τότε ο ένας ρισκάρει για τον άλλον αλλά μέχρι εκεί. Εάν, όμως, ο ένας ή και οι δύο βρίσκονται διαρκώς εκτός σπιτιού πολλές ώρες ή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, οι ισορροπίες διαμορφώνονται διαφορετικά… Παράξενο αλλά και δυσάρεστο που η έννοια του «ρίσκου» έρχεται να μπει και στη σχέση ενός ζευγαριού…

Είναι σημαντικό να αναφερθεί σε κάθε περίπτωση ότι υπό αυτές τις νέες συνθήκες και με αυτά τα πρωτόγνωρα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια και θέματα που απασχολούσαν από πριν το ζευγάρι, όπως η εμπιστοσύνη ή ο θυμός που προυπάρχει αλλά τώρα έρχεται στην επιφάνεια με το πρόσχημα ότι ο άλλος θα μου κάνει κακό και «θα με μολύνει»! Πολλές δικαιολογίες επίσης δημιουργούνται, όπως προαναφέρθηκε, για να αποφύγουμε τον άλλον ή έχθρες αναζωπυρώνονται που είχαν προσωρινά ξεχαστεί κοκ.

 

 

-Ποιος έχει όρεξη για σεξ;

Είναι γεγονός ότι η νέα και παράξενη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει αγωνία και φόβο που δεν συντελούν ιδιαίτερα στη διατήρηση μιας ερωτικής διάθεσης. Ο κόσμος νιώθει αγωνία για τον ίδιο αλλά και για τα αγαπημένα του πρόσωπα, και μοιάζει σαν να συγκρατεί τις δυνάμεις του σε μια ετοιμότητας επιβίωσης… Πολλές είναι οι ανησυχίες και για θέματα που θα προκύψουν μετά την κρίση, σε επαγγελματικό, οικονομικό ή άλλο επίπεδο. Δεν υπάρχουν κέφια με άλλα λόγια, και αυτό είναι φυσικό. Είναι γεγονός ότι δεχτήκαμε ένα γενικότερο πλήγμα στην αίσθηση παντοδυναμίας που είχαμε κατακτήσει στη ζωή μέσα από την τεχνολογία, την κατανάλωση κοκ. Πόσο αδύναμοι νιώσαμε σε αυτή την περίσταση; Το άγχος αλλά και η θλίψη που συνοδεύει αυτές τις διαπιστώσεις μας επιβαρύνουν και η απώλεια της παντοδυναμίας μας μπορεί να μας έχει αγγίξει πολύ βαθιά… Είναι ένα πένθος που έχει ήδη ξεκινήσει και θα παραμείνει μαζί μας ακόμη και όταν ο ιός θα έχει απομακρυνθεί σε απόσταση ασφαλείας…

 

 

Νέες γνωριμίες

Πολλοί άνθρωποι βέβαια βρίσκονταν σε μια διαδικασία αναζήτησης συντρόφου πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά, από όσο φαίνεται, οι πανδημίες δεν ενδείκνυνται για νέες γνωριμίες. Το γεγονός αυτό μπορεί να γεμίζει απογοήτευση αρκετούς ανθρώπους που αφενός παραμένουν μόνοι τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αφετέρου δε αναβάλλεται επ’ αόριστον η ελπίδα τους για εύρεση συντρόφου. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Πολλές φορές η απελπισία μεγεθύνεται και οδηγεί και σε παρακινδυνευμένη συμπεριφορά (π.χ έκθεση σε συνθήκες στις οποίες μπορεί να μολυνθούν εύκολα από τον ιό).

 

 

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι διανύουμε μια δύσκολη κατάσταση για την οποία ο καθένας από εμάς επιστρατεύει τις δυνάμεις του για να την αντιμετωπίσει. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον ιό και νοσούν περνούν πολύ δύσκολα αλλά και οι υπόλοιποι που προσπαθούν να μην κολλήσουν στερούνται αρκετά. Μια από αυτές τις στερήσεις μπορεί να είναι και η αποχή από τη σεξουαλική επαφή στις περιπτώσεις όπου όλα δείχνουν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο. Ένα ζευγάρι όμως που συνδέεται πραγματικά και αληθινά δεν θα πτοηθεί από αυτό. Θα το ξεπεράσει σύντομα και θα προχωρήσει χωρίς άλλες παράπλευρες απώλειες.

Αισιοδοξία και δύναμη λοιπόν!