content

Feeling Scared During Sex: Findings From a U.S. Probability Sample of Women and Men Ages 14 to 60

Journal of Sex & Marital Therapy, (2019), vol 45, 5, 424-439.

Debby Herbenick, Elizabeth Bartelt, Tsung-Chieh (Jane) Fu, Bryant Paul, Ronna Gradus, Jill Bauer & Rashida Jones.

Γνωρίζουμε αρκετά για βιώματα ανθρώπων σχετικά με την εμπειρία του καταναγκαστικού ή επώδυνου σεξ, το βιασμό, για σεξουαλικές εμπειρίες στις οποίες δεν είχε λάβει χώρα η αμοιβαία συναίνεση των συμμετεχόντων κοκ. Σε μια ευρύτερη κλίμακα όμως λίγα είναι γνωστά για το εύρος των εμπειριών…

Γνωρίζουμε αρκετά για βιώματα ανθρώπων σχετικά με την εμπειρία του καταναγκαστικού ή επώδυνου σεξ, το βιασμό, για σεξουαλικές εμπειρίες στις οποίες δεν είχε λάβει χώρα η αμοιβαία συναίνεση των συμμετεχόντων κοκ. Σε μια ευρύτερη κλίμακα όμως λίγα είναι γνωστά για το εύρος των εμπειριών που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο το αίσθημα του φόβου ή και του τρόμου κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής.

Πράγματι, ανατρέχοντας στην επιστημονική βιβλιογραφία συναντά κανείς σημαντικές ενδείξεις ότι πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορεί να διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Σε μια έρευνα, περίπου το 8% των νεαρών γυναικών υπέδειξε ότι δεν ένιωσε ποτέ ικανό να πει στον σύντροφό του ότι δεν επιθυμεί να κάνει σεξ, και ένα επιπλέον 30% μπόρεσε να το κάνει αυτό μόνο ορισμένες φορές (Rickert, Sanghavi & Wiemann, 2002). Συγκριτικά με τους άντρες, λιγότερες γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν το σεξ ως διεγερτικό ή ευχάριστο (Herbenick et al., 2010, 2010) και περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άντρες (περίπου 30% έναντι 7%) περιγράφουν το σεξ ως επώδυνο (Herbenick, Schick, Sanders, Reece & Fortenberry, 2015). Το σεξ μπορεί να είναι συναινετικό αλλά όχι επιθυμητό (Peterson & Muehlenhard, 2007), επιθυμητό αλλά «κακό» (Littleton, Tabernik, Canales, & Backstrom, 2009), υπό πίεση ή εξαναγκασμό (Byers, 1996; Jeffrey & Barata, 2017), χρόνια επώδυνο (Ayling & Ussher, 2008), ή πέρα από την ικανότητα του ατόμου να το σταματήσει ή να το ελέγξει (Skarner, Mansson, & Svensson, 2017), με τις γυναίκες να αναφέρουν πιο συχνά καθένα από αυτά» (σ.σ. 425).

Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του National Survey of Porn Use, Relationships, and Sexual Socialization (NSPRSS), 2016, στο οποίο συμμετείχαν Αμερικανοί πολίτες ηλικίας 14-60 ετών. Η  έρευνα εστίαζε στα εξής δύο ερωτήματα:

-Το ποσοστό των συμμετεχόντων που αναφέρει σεξουαλικές εμπειρίες στις οποίες ένιωσε φόβο/τρόμο.

-Την καταγραφή και διερεύνηση των εμπειριών που περιγράφονται ως τρομακτικές.

Οι εμπειρίες που κατεγράφησαν ήταν οι εξής: η επιθετικότητα, οι διάφορες στάσεις στο σεξ, οι καινοτομίες/«εκμάθηση», ο φόβος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο φόβος μιας πιθανής εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικά παιχνίδια/BDSM, η σεξουαλική προσβολή/βιασμός, η μη τήρηση της αμοιβαίας συναίνεσης/ο ένας από τους δύο να ζητά να σταματήσουν, η ακινητοποίηση/μη δυνατότητα αντίδρασης, το πρωκτικό σεξ, το πνίξιμο, οι απειλές, η παρουσία πολλών προσώπων στο χώρο, η αιμομιξία.