content

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία το άλογο χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν θεραπευτικοί στόχοι χωρίς να αντικαθιστά τις κλασσικές θεραπευτικές μεθόδους.
Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί καταρχήν μια ευχάριστη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα και βοηθά το άτομο να κινητοποιηθεί ψυχικά και κοινωνικά στα πλαίσια μιας ομάδας. Ενισχύει την εύρεση νέων τρόπων συμπεριφοράς και ανάπτυξης ισορροπημένων κοινωνικών δεξιοτήτων χρησιμοποιώντας το άλογο ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.
Παράλληλα, αναφέρεται στη χρήση της κίνησης του αλόγου, ως θεραπευτικού εργαλείου, για να επιτευχθούν η σωστή στάση του σώματος, η ισορροπία, η κινητικότητα και ο μυϊκός τόνος παιδιών με νευρολογικά προβλήματα. Η κίνηση του αλόγου είναι τρισδιάστατη, πολύ κοντινή με την ανθρώπινη κίνηση. Μεταφέρει στο ανθρώπινο σώμα περίπου εκατόν δέκα τρισδιάστατες ρυθμικές ταλαντώσεις το λεπτό, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να γυμνάζεται παθητικά και να εξασκεί την ισορροπία του, ενώ παράλληλα νιώθει ευχάριστα συναισθήματα. Τέλος, το άλογο μπορεί να γίνει και η προέκταση του σώματος ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικό καρότσι που με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο από πάνω προς τα κάτω, και όχι αντίθετα, όπως τον βλέπουν όταν κάθονται στο αναπηρικό καρότσι.