ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα αίτια της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας;

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται  σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, δημιουργείται κυρίως από το άγχος με το οποίο ο άντρας προσεγγίζει τη σεξουαλική επαφή σκεπτόμενος κυρίως την «αποτυχία» και το κατά πόσο θα εκτεθεί σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ο ίδιος παρακολουθεί έντονα τον εαυτό του, γεγονός που παρατείνει την αγωνία του και δεν τον βοηθά να χαλαρώσει και να αφεθεί στις αισθήσεις της στιγμής. Οι παράγοντες αυτοί επιδρούν άμεσα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αναστέλλοντας τη στυτική λειτουργία, σίγουρα όμως και σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η αυστηρότητα και η τελειοθηρία, οι ψυχαναγκαστικές τάσεις, η αμφιθυμική σχέση με τις γυναίκες, θέτουν το υπόβαθρο δημιουργίας δυσκολιών και δυσλειτουργιών κατά τη σεξουαλική επαφή.

content
psychologynnet.gr

Σε τι διαφέρει ο παρενδυσιακός φετιχισμός από τον τρανσεξουαλισμό;

Ο παρενδυσιακός φετιχισμός αποτελεί μια σεξουαλική διαστροφή που αφορά και ετεροφυλόφιλα άτομα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο εκφράζει την επιθυμία να φορά ρούχα του αντίθετου φύλου (για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να θέλει να φορά γυναικείες μπότες ή γυναικεία εσώρουχα) προκειμένου να διεγερθεί ερωτικά και να έρθει σε ερωτική επαφή, πολλές φορές με άτομο του αντίθετου φίλου. Στην περίπτωση του παρενδυσιακού φετιχισμού το άτομο χρειάζεται αυτή τη διαδικασία αποκλειστικά για να διεγερθεί σεξουαλικά αλλά κατά τα άλλα δεν αμφισβητεί ή δεν έχει εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τις συμπεριφορές και τους ρόλους που απορρέουν από το φύλο του. Συνήθως η ιδιαιτερότητα αυτή αποτελεί ένα «μυστικό» που το γνωρίζουν αποκλειστικά και μόνο οι ερωτικοί του σύντροφοι.
Αντιθέτως, ο τρανσεξουαλισμός δεν είναι μια σεξουαλική διαστροφή αλλά εκφράζει τη σταθερή δυσφορία του ατόμου σχετικά με την ταυτότητα του φύλου του, την ταύτισή του με το άλλο φύλο και την επιθυμία του να γίνει αντίστοιχα άντρας ή γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση, η ένδυση με ρούχα του αντίθετου φύλου εντάσσεται μέσα στην καθημερινότητα του ατόμου και δεν αποτελεί απλά μια κατάσταση που χρησιμοποιείται για σεξουαλική διέγερση κατά την ερωτική πράξη. (Η εικόνα αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Graca Martin).

content
psychologynnet.gr

Πόσο συχνά συμβαίνει η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στον άντρα;

Παρά το γεγονός ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική σεξουαλική δυσλειτουργία στον άντρα μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη στυτική δυσλειτουργία, τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο εκτενή. Φαίνεται όμως να απασχολεί ένα ποσοστό 8-10% του αντρικού πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του (το ποσοστό αυτό αυξάνει σημαντικά για άντρες ηλικίας άνω των 70 ετών) και σημαντικό μέρος του ποσοστού αυτού έχει αναβάλλει για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η συγκεκριμένη δυσλειτουργία δεν αναγνωρίζεται άμεσα ή δεν ορίζεται επακριβώς ως πρόβλημα. Πολλά ζευγάρια, όπως συμβαίνει και σε άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, με αφορμή ένα σεξουαλικό πρόβλημα, δημιουργούν «ασυνείδητες συμφωνίες» που αφορούν τη δυναμική της σχέσης τους και στις οποίες ο καθένας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να διατηρείται ένα σεξουαλικό πρόβλημα ζωντανό. Τέλος, πολλά ζευγάρια αναζητούν επαγγελματική βοήθεια όταν αρχίζει να προκύπτει η επιθυμία τεκνοποίησης ή όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους «απειλεί» να εγκαταλείψει τη σχέση.

content
psychologynnet.gr

Πώς βιώνει η γυναίκα την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση του συντρόφου της;

Η γυναίκα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση όταν η σεξουαλική διέγερση και εκσπερμάτιση δεν ολοκληρώνονται από τη μεριά του συντρόφου της μην γνωρίζοντας αρχικά πώς να ορίσει και να  κατανοήσει το πρόβλημα. Ακόμη κι αν η ίδια καταφέρνει (αρχικά τουλάχιστον) να αφεθεί ψυχικά και να φτάσει σε οργασμό, βιώνει μια παράξενη «αναμονή» χωρίς όρια και σαν ο σύντροφός της να μην είναι «μέσα» στη σεξουαλική επαφή. Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί έναν εκνευρισμό και μια ασάφεια που χρωματίζει την αίσθηση όλης της σεξουαλικής επαφής. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής και ασάφειας εξαρτάται από την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση της ίδιας σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που θα γεννηθούν που θα επηρεάσουν τον τρόπο αντίδρασής της. Είναι, πάντως σημαντικό, παρά τη δυσκολία του προβλήματος, η ίδια να μην θεωρήσει ότι ευθύνεται γι’ αυτό ή ότι δεν είναι αρκετά ελκυστική για να μπορέσει να διεγείρει αρκετά το σύντροφό της. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει ακριβώς η αντίστροφη αιτιολόγηση, ότι δηλαδή το έντονο ενδιαφέρον του συντρόφου για την ίδια και η επιθυμία του να την ικανοποιήσει «μπλοκάρουν» ουσιαστικά την ψυχική του κατάσταση μην επιτρέποντάς του να αφεθεί και να «δοθεί» ουσιαστικά στη σεξουαλική συνεύρεση. Είναι σημαντικό η γυναίκα να μην αγχωθεί και να διατηρήσει τη δική της επιθυμία και διέγερση που βοηθούν πολύ τον άντρα να παρασυρθεί από τη σεξουαλική κλιμάκωση. Οι διαρκείς συζητήσεις και ερωτήματα για τι συμβαίνει και τι μπορεί να φταίει «μπλοκάρουν» περισσότερο μια διαδικασία που ουσιαστικά χρειάζεται χαλάρωση παρά αγωνία και συνεχή ερωτήματα που κανείς ουσιαστικά δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια. Σχετικά με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση) πρόκειται για ένα πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα αρχικά να το «αγνοήσει» αφήνοντας έτσι και στο σύντροφο το χρονικό περιθώριο να χαλαρώσει σταδιακά και να αφεθεί στη σεξουαλική διαδικασία.