ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Πώς ορίζεται η έννοια της σεξουαλικής εξάρτησης;

Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την παρόρμησή του για συνεχή αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης και το σεξ καταλήγει να γίνεται έμμονη ιδέα και σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα της ζωής του, τότε γίνεται λόγος για σεξουαλική εξάρτηση. Σε αυτή την περίπτωση το σεξ λειτουργεί ως ένα είδος αγχολυτικού για το άτομο, γι’ αυτό και η αντίδρασή του είναι έντονη όταν δεν επέρχεται άμεση ικανοποίηση. Θα πρέπει επίσης να διαχωριστεί η συμπεριφορά της σεξουαλικής εξάρτησης από την υπέρμετρη ερωτική επιθυμία καθώς στη δεύτερη περίπτωση το άτομο βιώνει συναισθηματική ικανοποίηση από την ερωτική συνεύρεση και δεν αγχώνεται όταν δεν μπορεί κάνει σεξ. Τέλος, το άτομο που εκδηλώνει τη συμπεριφορά της σεξουαλικής εξάρτησης στις περισσότερες περιπτώσεις βιώνει συναισθήματα ενοχής και ντροπής και νιώθει αδυναμία να ελέγξει τη συμπεριφορά του παρά τις σημαντικές αρνητικές συνέπειές της (υγείας, κοινωνικές, συναισθηματικές, οικονομικές κ.ά.).

content
psychologynnet.gr

Μια γυναίκα θα πρέπει να ανησυχεί αν περνούν τα χρόνια και δεν έχει κάνει σεξ;

Η γυναίκα που βρίσκεται σε μια προχωρημένη ηλικία και δεν έχει ολοκληρώσει τη σεξουαλική επαφή ανησυχεί από μόνη της και σίγουρα δεν νιώθει επαναπαυμένη με αυτό το θέμα. Παράλληλα όμως νιώθει ότι δεν μπορεί να βρει και μια διέξοδο σε αυτό το θέμα και έτσι νιώθει ότι δεν είναι φυσιολογική κι ότι μειονεκτεί. Οι ταμπέλες αυτές, που την γεμίζουν άγχος και θλίψη, λειτουργούν ως επιπλέον ανασταλτικοί παράγοντες στην εξέλιξή της. Παράλληλα, όσο περισσότερο παρατείνεται η απόφαση της ολοκλήρωσης της σεξουαλικής επαφής, τόσο ο φόβος μεγεθύνεται και τόσο πιο δύσκολη φαίνεται η επίλυση του προβλήματος. Όπως έχει χαρακτηριστικά ειπωθεί: «Σαν να υψώνεται ένας τοίχος που δεν μπορείς να τον διαπεράσεις με τίποτα…». Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται απλά υποστήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να γίνει μια νέα αρχή σπάζοντας τον συσσωρευμένο αρνητισμό και τις συνήθεις του παρελθόντος.

content
psychologynnet.gr

Αηδία και σεξ: Πώς συνυπάρχουν;

Είναι παράξενο όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι η σεξουαλική πράξη συμπεριλαμβάνει ερεθίσματα που, κατά τα άλλα, προκαλούν υψηλή αίσθηση σιχασιάς και αηδίας, όπως είναι, για παράδειγμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, το σπέρμα και άλλες εκκρίσεις του σώματος, οι οσμές κ.ά. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένας άντρας μπορεί να φιλά τόσο παθιασμένα μια γυναίκα και παράλληλα να νιώθει έντονη αηδία και μόνο στην ιδέα ότι χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσά της». Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η σεξουαλική πράξη αλλά και η τάση του ανθρώπου για αηδία και αποστροφή σε διάφορα ερεθίσματα αποτελούν βασικά στοιχεία της ευημερίας και επιβίωσής του. Η αηδία, συγκεκριμένα, αποτελεί σημαντική αμυντική διαδικασία προκειμένου να προστατευθεί από μολύνσεις, ασθένειες κλπ.<br />
<br />Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα λοιπόν υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική διέγερση αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που «επιλύει» την παράδοξη σχέση μεταξύ των δύο αυτών βασικών αναγκών του ανθρώπου μειώνοντας σημαντικά την αίσθηση αηδίας που προκαλούν τα συγκεκριμένα ερεθίσματα αλλά και τη συμπεριφορά διστακτικότητας του ατόμου για να τα προσεγγίσει. Η σεξουαλική διέγερση μετριάζει πράγματι πολλούς μηχανισμούς που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στη σεξουαλική συνεύρεση, ακόμη και ηθικούς φραγμούς ή και ρεαλιστικούς κινδύνους μόλυνσης (μη χρήση προφυλακτικού).<br />
<br />Τέλος, τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά ένα γνωστό και πολυσυζητημένο ζήτημα σχετικά με όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τον πρωτεύοντα ρόλο της επιθυμίας και της διέγερσης κατά τη σεξουαλική πράξη προκειμένου να ακολουθήσει οποιοδήποτε επόμενο στάδιο. Πολλοί άντρες, για παράδειγμα, αναρωτιούνται συχνά για τη στυτική λειτουργία τους όταν, ουσιαστικά, έχουν εκκινήσει τη σεξουαλική πράξη χωρίς επιθυμία, άρα χωρίς διέγερση κοκ. Η σεξουαλική διέγερση αποτελεί το στάδιο στο οποίο η αμυντική λειτουργία και η αίσθηση αυτοπροστασίας του ατόμου «χαλαρώνουν» προκειμένου να μπορέσει να αφεθεί σε μια διαδικασία που, κατά τα άλλα, μπορεί να του φαινόταν αποτρεπτική σε κάποια επίπεδα.

content
psychologynnet.gr

Το άγχος της απόδοσης στο σεξ

Το άγχος της απόδοσης αποτελεί το βασικό μηχανισμό δημιουργίας και διατήρησης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το άτομο φοβάται την απόδοσή του κατά τη σεξουαλική επαφή, σκέφτεται συνέχεια «αν θα τα πάει καλά» και «πώς θα φανεί στη σύντροφό του». Δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αρνητικές σκέψεις, το φόβο της αποτυχίας και την ντροπή που θα νιώσει αν «δεν τα καταφέρει». Η εικόνα του μοιάζει σαν να καταρρέει και μόνο με τη σκέψη της έκθεσης και της αποτυχίας. Το άγχος μπορεί να αρχίζει να «χτίζεται» πολύ πριν την επαφή ή και σε άσχετη χρονική στιγμή και το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να ελέγξει τον εαυτό του. Κατά βάση, το άγχος απόδοσης έχει να κάνει με την παρουσία του άλλου και την έκθεση στα μάτια του και στην κριτική του γιατί ο ίδιος μπορεί όταν είναι μόνος του, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αυνανισμού, να είναι ήρεμος και να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και συχνά αναφέρεται βιβλιογραφικά ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικών δυσλειτουργιών και κοινωνικής φοβίας.