ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία στα άτομα τρίτης ηλικίας;

Στην τρίτη ηλικία η επιθυμία για σεξ πολλές φορές μειώνεται, όχι όμως απαραίτητα για οργανικούς λόγους. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε αυτή την περίοδο της ζωής ο ρόλος του σεξ υποβαθμίζεται εξαιτίας της ανάπτυξης άλλων ενδιαφερόντων. Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθυμία για σεξουαλική επαφή δεν μειώνεται, αλλά η συχνότητα των επαφών ελαττώνεται χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το άτομο δεν αποκομίζει ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας με την πραγματοποίηση της σεξουαλικής επαφής. Σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε ότι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι πιο συχνή στις γυναίκες τρίτης ηλικίας και το γεγονός αυτό συχνά δημιουργεί δυσαρμονία στη σχέση ενός ζευγαριού με τον άντρα να παραπονείται ότι η δική του επιθυμία δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σύντροφό του.

content
psychologynnet.gr

Σεξουαλική αποστροφή

Η σεξουαλική αποστροφή αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία εκφράζεται, επίμονα και επανειλημμένα, ακραία αποστροφική διάθεση και αποφυγή κάθε, ή σχεδόν κάθε συμπεριφοράς, διαδικασίας κλπ. που σχετίζεται με τη σεξουαλική συνεύρεση και επαφή. Η αποστροφή και η αποφυγή μπορεί να μην αφορούν μόνο τη στιγμή και τη διαδικασία της διείσδυσης του πέους στον κόλπο αλλά και άλλες συγκεκριμένες πτυχές της σεξουαλικής πράξης, όπως, για παράδειγμα, τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων, τη θέα του γυμνού σώματος κ.ά. Μπορεί, μάλιστα, να γενικεύονται και να αφορούν αποστροφή και αηδία για οποιαδήποτε νύξη σεξουαλικού ερεθίσματος συμπεριλαμβανομένων των φιλιών, των χαδιών ή ακόμη και την παρακολούθηση μιας ερωτικής σκηνής στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται έντονο άγχος έως και συμπτώματα κρίσης πανικού όταν το άτομο βρεθεί αντιμέτωπο με μια κατάσταση που ενεργοποιεί το φόβο του για τη σεξουαλική εμπειρία. Η βασική επιθυμία του τότε παραμένει το να μην συνεχιστεί περαιτέρω η ερωτική συνεύρεση και η σεξουαλική πράξη και «να τελειώσουν όλα» το συντομότερο δυνατό. Η αποστροφική διάθεση εκδηλώνεται και με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα, αίσθημα ναυτίας, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ. Το αίσθημα του φόβου λαμβάνει επίσης διάφορες μορφές και εμμονές όπως, για παράδειγμα, το φόβο απώλειας ελέγχου του εαυτού και των σωματικών λειτουργιών, το φόβο ανεπάρκειας, το φόβο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, το φόβο πιθανής εγκυμοσύνης, το φόβο συναισθηματικής εγγύτητας και δέσμευσης, το φόβο δυσμορφίας ή τραυματισμού των γεννητικών οργάνων.

content
psychologynnet.gr

Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

Η δυσπαρευνία αφορά συχνό και επαναλαμβανόμενο αίσθημα πόνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Πιο συχνή είναι η αναφορά πόνου κατά τη διάρκεια της επαφής. Η δυσπαρευνία εκδηλώνεται πιο συχνά σε γυναίκες, βιβλιογραφικά δεδομένα όμως αναφέρουν και περιπτώσεις αντρών με σχετικά συμπτώματα.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών, και στην περίπτωση της δυσπαρευνίας εξετάζεται η έννοια της πρωτογενούς /δευτερογενούς και της γενικευμένης /περιστασιακής συμπτωματολογίας. Αν, δηλαδή, η αίσθηση του πόνου συνοδεύει τη σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής και το άτομο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ χωρίς αυτή τη δυσκολία και αν η συγκεκριμένη συμπτωματολογία εκδηλώνεται πάντα, σε όλες τις περιστάσεις σεξουαλικής έκφρασης του ατόμου και όχι υπό συγκεκριμένες συνθήκες, καταστάσεις κ.ά.
Στη δυσπαρευνία η αίσθηση του πόνου αποσπά τη γυναίκα από το αίσθημα ευχαρίστησης και διέγερσης κατά τη σεξουαλική επαφή. Το γεγονός αυτό αποφέρει σταδιακά απώλεια της εφύγρανσης και διαστολής του κόλπου. Όταν ο κόλπος είναι πλέον ξηρός και συσταλμένος, η είσοδος και η κίνηση του πέους προκαλούν πράγματι πόνο και η όλη διαδικασία εκκινεί έναν φαύλο κύκλο πόνου-αποφυγής κοκ. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν η αρχική πηγή του πόνου έχει παρέλθει, η γυναίκα μπορεί να εξακολουθεί να νιώθει πόνο απλά και μόνο επειδή «αναμένει» πόνο. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η ειδική μελέτη κάθε περίπτωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

content
psychologynnet.gr

Κοινωνική φοβία & σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Η κοινωνική φοβία ή το κοινωνικό άγχος χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο του ατόμου να βρεθεί σε θέση γελοιοποίησης, ταπείνωσης ή αμηχανίας ή σε συνθήκες στις οποίες νιώθει εκτεθειμένο στην κριτική και αξιολόγηση των άλλων. Ο ίδιος συστηματικά «αποφεύγει» οποιαδήποτε κατάσταση τον φέρνει στη δύσκολη αυτή θέση ή την «υπομένει» με άγχος και έντονη αίσθηση ενόχλησης. Το «άγχος αναμονής» είναι επίσης έντονο και μπορεί να φτάσει τα όρια του πανικού. Έτσι αποφεύγει όσο μπορεί τις κοινωνικές συναναστροφές αλλά και το ξεκίνημα ερωτικών σχέσεων που μπορεί να του διακινήσει άγχος σε διάφορα στάδια της γνωριμίας: από την αρχική γνωριμία/ φλερτ μέχρι τη σεξουαλική επαφή (ιδιαίτερα την πρώτη φορά). Η σκέψη βρίσκεται διαρκώς επικεντρωμένη σε μια επικριτική στάση και αξιολόγηση: «Θα αποτύχω…», «πώς φαίνομαι;», «δεν θα τα πάω καλά…» κοκ. Λόγω του έντονου αυτού άγχους μπορεί να εκδηλωθεί η σεξουαλική δυσλειτουργία με τη μορφή της στυτικής δυσλειτουργίας ή της πρόωρης/ ανασταλμένης εκσπερμάτισης. Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να τονιστεί ότι η δυσλειτουργία αυτή συχνά ξεπερνιέται όταν το ζευγάρι προχωρήσει από τα πρώτα στάδια της γνωριμίας σε μια αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας. Τότε επικρατεί εμπιστοσύνη, ασφάλεια και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφραστούν με μεγαλύτερη ευκολία συναισθηματικά, χωρίς ταραχή και άγχος αποτυχίας.