ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Ο φαύλος κύκλος της στυτικής δυσλειτουργίας

Ένα θέμα στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκύψει σε κάθε άντρα, αρκετές φορές στη ζωή του, και μπορεί να προκύψει κι από πολύ απλούς λόγους, όπως είναι, για παράδειγμα, η κόπωση της καθημερινότητας, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης τη συγκεκριμένη στιγμή της επαφής, το στρες για απλά καθημερινά θέματα, η χρήση αλκοόλ κοκ. Πολλοί άντρες το κατανοούν αυτό και δεν δίνουν σημασία κι έτσι το πρόβλημα ξεπερνιέται και ξεχνιέται ουσιαστικά μη δίνοντας έκταση σε κάτι που δεν υφίσταται ουσιαστικά… Το πρόβλημα ξεκινά όταν μπει η αμφιβολία και όταν ο άντρας ή και η σύντροφός του θορυβηθούν και αρχίσουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και μήπως υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η αμφιβολία δημιουργεί άγχος για την επόμενη φορά, στην οποία ο άντρας φτάνει ήδη αγχωμένος, έτοιμος να παρατηρήσει και να «αξιολογήσει» τον εαυτό του και τη στυτική λειτουργία του για να δει αν είναι όλα καλά… Το γεγονός αυτό όμως από μόνο του έχει ήδη δημιουργήσει μια αποστασιοποίηση και μια τάση αυτό-παρατήρησης και αυτό-κριτικής που δεν βοηθούν σε αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται για μια καλή ερωτική επαφή: το να είναι κανείς χαλαρός και «αφημένος» στη διαδικασία για να λειτουργήσουν όλα απλά και φυσιολογικά. Έτσι μπορεί να προκύψει και πάλι θέμα στυτικής λειτουργίας όχι επειδή υπάρχει πρόβλημα αλλά λόγω του άγχους που έχει αρχίσει να επικρατεί και της ανησυχίας που γιγαντώνεται…

Το άγχος και η ανησυχία αυξάνονται από προσπάθεια σε προσπάθεια, και η μια αποτυχία φέρνει κυριολεκτικά την επόμενη σε έναν φαύλο κύκλο που, όμως, θυμηθείτε, έχει ξεκινήσει από κάτι μη σημαντικό! Ο φαύλος κύκλος της ανησυχίας, της αυτό-παρατήρησης και τη αυτό-κριτικής όμως μπορεί να το καταστήσει πολύ σημαντικό και πολλές φορές ένα ερέθισμα που φέρνει μέχρι και πανικό ή τρόμο στον άντρα που καλείται να αποδείξει τον ανδρισμό του με αυτό τον τρόπο.

content
psychologynnet.gr

Κι αν συμβεί ξανά;

Είναι γεγονός ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί αλλά αποτελεί και τη βασική πηγή άγχους για έναν άντρα που αντιμετωπίζει το φόβο μιας πιθανής στυτικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα μάλιστα μπορεί και να γεννηθεί από την αγωνία αυτή άπαξ και συμβεί μια φορά και αρχίσει να αναρωτιέται αν θα συμβεί και την επόμενη φορά. Με αυτό τον τρόπο τίθεται ουσιαστικά η βάση για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου άγχους και ο άντρας αρχίζει να προσεγγίζει την ερωτική επαφή με αμφιβολία και τάση αυτοπαρατήρησης για να δει αν θα τα καταφέρει. Είναι φυσικό όμως, με τόσο άγχος, το πρόβλημα να συμβαίνει ξανά, όπως είναι αναμενόμενο για τον καθένα που θα έπρεπε να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες πίεσης και απειλής ουσιαστικά. Ο φαύλος κύκλος άγχους διαιωνίζει την πεποίθηση της αποτυχίας και ο άντρας νιώθει εγκλωβισμένος σε αυτή. Η αντίδραση, η συμπεριφορά και η συμμετοχή της συντρόφου σε αυτή τη δυναμική είναι σημαντική και καθοριστική καθώς σίγουρα μπορεί να παίξει με τη συμπεριφορά της έναν ρόλο καθησυχαστικό και αγχολυτικό για τον άντρα. Η γυναίκα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της μπορεί να μην κλονιστεί από τη δυσκολία του άντρα και με τη στάση της να λειτουργήσει απεγκλωβίζοντάς τον από την αμφιβολία και την αγωνία που τον κατακλύζει.

content
psychologynnet.gr

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι αλλαγές που επέρχονται στην ερωτική ζωή

Το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση βιώνει ήδη μια κατάσταση «πένθους» σχετικά με τις απώλειες που έχουν επέλθει στην καθημερινότητά του από τις επιπτώσεις της νόσου. Παράλληλα, είναι πιθανόν να εκδηλώνονται και σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την κινητικότητα, το αίσθημα του πόνου, την ενεργητικότητα, που τον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα, η χαμηλή ενεργητικότητα ή και η νωθρότητα μπορεί να κάνουν το άτομο να θέλει να κοιμάται πολλές ώρες ή από νωρίς τη νύχτα οπότε το ζευγάρι θα πρέπει να  βρει νέους χρόνους για τη σεξουαλική επαφή. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στις περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι και οι σπασμοί των άκρων που μπορεί να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση μια αίσθηση αμηχανίας αλλά και διακοπή της σεξουαλικής πράξης. Η αίσθηση νευρικού πόνου (κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πρήξιμο) σε διάφορες κινήσεις και στάσεις είναι επίσης σημαντική. Παρατηρούνται αλλαγές στην ικανότητα αισθητηριακής αντίληψης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, έλλειψη κολπικής εφύγρανσης, δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού και απώλεια της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Οι άντρες, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης και στην εκσπερμάτιση. Επίσης, ένα στοιχείο που δημιουργεί ιδιαίτερη αναστολή είναι και ο φόβος ακράτειας κατά τη διάρκεια της πράξης ή και έκλυσης αερίων. Θέματα που αφορούν την εικόνα σώματος είναι ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές και απασχολεί ιδιαίτερα το κατά πόσο είναι ακόμη ελκυστικοί και επιθυμητοί από τον/ τη σύντροφο.

content
psychologynnet.gr

Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;

Η ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής συνοδεύεται από την απελευθέρωση εκσπερματικού υγρού, τη λεγόμενη εκσπερμάτιση. Στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση όμως το εκσπερματικό υγρό «παλινδρομεί» προς την ουροδόχο κύστη και παγιδεύεται εκεί. Συχνά αναφέρεται ότι κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση ο άντρας βιώνει τον λεγόμενο «ξηρό οργασμό», μια σεξουαλική κορύφωση δηλαδή που δεν συνοδεύεται από εκσπερμάτιση.

Τα αίτια της παλίνδρομης εκσπερμάτισης μπορεί να είναι ψυχολογικά ή και οργανικά. H παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και φόβο ενδοκολπικής εκσπερμάτισης. Μπορεί δηλαδή ο άντρας να βιώνει το αίσθημα της κορύφωσης αλλά ιδεοληπτικά να αναστέλλει ο ίδιος την έξοδο του σπέρματος. Τα οργανικά αίτια μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες: νευρογενή αίτια, μετα-χειρουργικές εκδηλώσεις, φάρμακα που χορηγούνται για άλλα θέματα υγείας κοκ.