ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σχεδόν πάντα ψυχολογικά, είτε πρόκειται για μαθησιακά, είτε για βαθύτερα ψυχολογικά αίτια.
Στην περίπτωση των μαθησιακών αιτιών ο άντρας για διάφορους λόγους έχει «μάθει», από τις πρώτες μάλιστα σεξουαλικές του εμπειρίες, να μην ελέγχει το ρεφλέξ της εκσπερμάτισης, με άλλα λόγια να μην αναγνωρίζει επακριβώς τα αισθητηριακά ερεθίσματα που προηγούνται της εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές από άγνοια αλλά και από το άγχος με το οποίο λειτουργεί εκείνη τη στιγμή και το οποίο δεν τον έχει βοηθήσει μέχρι τώρα να μάθει να τα αναγνωρίζει έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την εκσπερμάτισή του.
Τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια αναφέρονται σε ασυνείδητα στοιχεία της προσωπικότητας του άντρα που και ο ίδιος πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί αλλά μπορεί να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική του λειτουργία. Σύμφωνα με αυτά, ο άντρας που έχει πρόωρη εκσπερμάτιση νιώθει ασυνείδητα έντονη αμφιθυμία απέναντι στη γυναίκα και βαθιά μέσα του επικρατεί μια σύγκρουση σχετικά με το κατά πόσο επιθυμεί πραγματικά να της προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση. Τα αμφιθυμικά αυτά συναισθήματα βρίσκουν διέξοδο και συμβολική έκφραση στο σύμπτωμα της πρόωρης εκσπερμάτισης με το οποίο τελικά προκαλεί απογοήτευση, ματαίωση και ταλαιπωρία στη γυναίκα.
Η δυναμική της σχέσης μεταξύ των δύο συντρόφων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και μια αρνητική/ καταστροφική σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συντρόφων μπορεί κάλλιστα να «γεννήσει» ένα πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης που να «εξυπηρετεί» διάφορους σκοπούς στη σχέση, όπως, για παράδειγμα, η πρόωρη εκσπερμάτιση να αποτελεί μια «δικαιολογία» για να αποφεύγει ο ένας τον άλλον, μια προσπάθεια επιβολής ελέγχου στη σχέση κ.ά.

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα σεξουαλικά προβλήματα;

Τα σεξουαλικά προβλήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τις παραφιλίες (ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις) και τις διαταραχές ταυτότητας φύλου (τρανσεξουαλισμός). Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας. Πρόκειται για δυσλειτουργίες που δεν επιτρέπουν στο άτομο τη σεξουαλική ευχαρίστηση ή, ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, και την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Αντιθέτως, στις παραφιλίες η σεξουαλική λειτουργικότητα είναι καλή και ευχάριστη, επέρχεται όμως διαφοροποίηση του αντικειμένου και του σεξουαλικού σκοπού/ στόχου της ερωτικής πράξης. Το σεξουαλικό αντικείμενο προτίμησης διαφέρει και το άτομο μπορεί να διεγείρεται από ερεθίσματα ή καταστάσεις που δεν ερεθίζουν την πλειοψηφία των ατόμων. Τέλος, στις διαταραχές ταυτότητας φύλου το άτομο μπορεί να βιώνει έντονη και επίμονη δυσφορία σχετικά με το ανατομικό (βιολογικό) του φύλο και έντονη έως επίμονη επιθυμία να αποτελέσει μέλος του αντίθετου φύλου.

content
psychologynnet.gr

Κι αν συμβεί ξανά;

Είναι γεγονός ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί αλλά αποτελεί και τη βασική πηγή άγχους για έναν άντρα που αντιμετωπίζει το φόβο μιας πιθανής στυτικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα μάλιστα μπορεί και να γεννηθεί από την αγωνία αυτή άπαξ και συμβεί μια φορά και αρχίσει να αναρωτιέται αν θα συμβεί και την επόμενη φορά. Με αυτό τον τρόπο τίθεται ουσιαστικά η βάση για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου άγχους και ο άντρας αρχίζει να προσεγγίζει την ερωτική επαφή με αμφιβολία και τάση αυτοπαρατήρησης για να δει αν θα τα καταφέρει. Είναι φυσικό όμως, με τόσο άγχος, το πρόβλημα να συμβαίνει ξανά, όπως είναι αναμενόμενο για τον καθένα που θα έπρεπε να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες πίεσης και απειλής ουσιαστικά. Ο φαύλος κύκλος άγχους διαιωνίζει την πεποίθηση της αποτυχίας και ο άντρας νιώθει εγκλωβισμένος σε αυτή. Η αντίδραση, η συμπεριφορά και η συμμετοχή της συντρόφου σε αυτή τη δυναμική είναι σημαντική και καθοριστική καθώς σίγουρα μπορεί να παίξει με τη συμπεριφορά της έναν ρόλο καθησυχαστικό και αγχολυτικό για τον άντρα. Η γυναίκα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της μπορεί να μην κλονιστεί από τη δυσκολία του άντρα και με τη στάση της να λειτουργήσει απεγκλωβίζοντάς τον από την αμφιβολία και την αγωνία που τον κατακλύζει.

content
psychologynnet.gr

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι αλλαγές που επέρχονται στην ερωτική ζωή

Το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση βιώνει ήδη μια κατάσταση «πένθους» σχετικά με τις απώλειες που έχουν επέλθει στην καθημερινότητά του από τις επιπτώσεις της νόσου. Παράλληλα, είναι πιθανόν να εκδηλώνονται και σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την κινητικότητα, το αίσθημα του πόνου, την ενεργητικότητα, που τον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα, η χαμηλή ενεργητικότητα ή και η νωθρότητα μπορεί να κάνουν το άτομο να θέλει να κοιμάται πολλές ώρες ή από νωρίς τη νύχτα οπότε το ζευγάρι θα πρέπει να  βρει νέους χρόνους για τη σεξουαλική επαφή. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στις περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι και οι σπασμοί των άκρων που μπορεί να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση μια αίσθηση αμηχανίας αλλά και διακοπή της σεξουαλικής πράξης. Η αίσθηση νευρικού πόνου (κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πρήξιμο) σε διάφορες κινήσεις και στάσεις είναι επίσης σημαντική. Παρατηρούνται αλλαγές στην ικανότητα αισθητηριακής αντίληψης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, έλλειψη κολπικής εφύγρανσης, δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού και απώλεια της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Οι άντρες, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης και στην εκσπερμάτιση. Επίσης, ένα στοιχείο που δημιουργεί ιδιαίτερη αναστολή είναι και ο φόβος ακράτειας κατά τη διάρκεια της πράξης ή και έκλυσης αερίων. Θέματα που αφορούν την εικόνα σώματος είναι ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές και απασχολεί ιδιαίτερα το κατά πόσο είναι ακόμη ελκυστικοί και επιθυμητοί από τον/ τη σύντροφο.