ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Κι αν συμβεί ξανά;

Είναι γεγονός ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί αλλά αποτελεί και τη βασική πηγή άγχους για έναν άντρα που αντιμετωπίζει το φόβο μιας πιθανής στυτικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα μάλιστα μπορεί και να γεννηθεί από την αγωνία αυτή άπαξ και συμβεί μια φορά και αρχίσει να αναρωτιέται αν θα συμβεί και την επόμενη φορά. Με αυτό τον τρόπο τίθεται ουσιαστικά η βάση για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου άγχους και ο άντρας αρχίζει να προσεγγίζει την ερωτική επαφή με αμφιβολία και τάση αυτοπαρατήρησης για να δει αν θα τα καταφέρει. Είναι φυσικό όμως, με τόσο άγχος, το πρόβλημα να συμβαίνει ξανά, όπως είναι αναμενόμενο για τον καθένα που θα έπρεπε να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες πίεσης και απειλής ουσιαστικά. Ο φαύλος κύκλος άγχους διαιωνίζει την πεποίθηση της αποτυχίας και ο άντρας νιώθει εγκλωβισμένος σε αυτή. Η αντίδραση, η συμπεριφορά και η συμμετοχή της συντρόφου σε αυτή τη δυναμική είναι σημαντική και καθοριστική καθώς σίγουρα μπορεί να παίξει με τη συμπεριφορά της έναν ρόλο καθησυχαστικό και αγχολυτικό για τον άντρα. Η γυναίκα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της μπορεί να μην κλονιστεί από τη δυσκολία του άντρα και με τη στάση της να λειτουργήσει απεγκλωβίζοντάς τον από την αμφιβολία και την αγωνία που τον κατακλύζει.

content
psychologynnet.gr

Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε παρατεταμένη αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα;

– Προυπάρχουσα κακή ψυχολογική κατάσταση (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κλπ.).
– Δόμηση της προσωπικότητας με προβλήματα που επηρεάζουν γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενδεικτικά όμως και της ύπαρξης μιας σειράς δυσκολιών στη δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο.
– Σεξουαλική διαταραχή – κολεόσπασμος: Ακούσια και συνήθως επώδυνη σύσπαση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο που μπορεί να είναι τόσο έντονη που εμποδίζει την είσοδο του πέους. Στην περίπτωση αυτή η σεξουαλική επαφή είναι αδύνατη, παρά το γεγονός ότι ο κόλπος και τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι τελείως φυσιολογικά.
– Σεξουαλική διαταραχή – δυσπαρεύνεια: Επαναλαμβανόμενος και επίμονος πόνος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνουσία. Συχνά συνυπάρχει με τη διαταραχή του κολεόσπασμου.
– Μια τραυματική εμπειρία, όπως κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση κλπ., ιδιαίτερα αν έχει συμβεί κατά την παιδική ηλικία.
– Αρνητική σχέση με τον εαυτό και το σώμα.
– Υπερβολικοί φόβοι σχετικά με τη σεξουαλική πράξη, κυρίως ο φόβος της καταστροφής του σώματος, των οργάνων κλπ. κατά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο.
– Σημαντικές αναστολές και ενοχική στάση απέναντι στο σεξ.
– Θρησκευτικές αντιλήψεις και ταμπού για το σεξ.
– Αποτέλεσμα συγκυριών της ζωής (θάνατος συντρόφου, επαγγελματικές υποχρεώσεις, ασθένεια κ.ά.).

content
psychologynnet.gr

Πώς μπορεί μια γυναίκα να βοηθήσει το σύντροφό της όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα στύσης;

Ο ρόλος της γυναίκας είναι σημαντικός και πολλές φορές καθορίζει την εξέλιξη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντικό ποσοστό γυναικών αντιδρά αρνητικά γιατί θεωρεί ότι «φταίει». Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι επαρκώς ελκυστική προκειμένου να διατηρήσει την ερωτική διάθεση του συντρόφου της, ή ότι δεν είναι έμπειρη σεξουαλικά κοκ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς ο άντρας, στην επιθυμία του να την ικανοποιήσει, αγχώνεται για την απόδοσή του.
Σε όλες τις περιπτώσεις είναι σημαντικό η σύντροφος να μην αντιδρά επικριτικά ή απορριπτικά, να μην εκδηλώνει έκπληξη ή απογοήτευση και να μην βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα. Αν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται χωρίς εικόνα βελτίωσης θα πρέπει να παρακινήσει το σύντροφό της σε μια ήρεμη συζήτηση και να προτείνει την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Ιδιαίτερα αρνητική για την όλη εξέλιξη είναι η εκτόξευση απειλών και η διατύπωση χαρακτηρισμών και κατηγοριών που μπορούν να δημιουργήσουν ψυχολογικά τραύματα στον άντρα.

content
psychologynnet.gr

Ένα πρόβλημα στύσης είναι δυνατόν να επηρεάζει την εκσπερμάτιση;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί καταρχήν ότι η στύση και η εκσπερμάτιση είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί. Γι’ αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει εκσπερμάτιση χωρίς στύση ή, σε άλλες περιπτώσεις, στύση χωρίς εκσπερμάτιση, με κυρίαρχα αίτια τα ψυχολογικά. Ένα πρόβλημα στύσης, λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση γιατί ο άνδρας στη βιασύνη και την αγωνία του να φτιάξει και να διατηρήσει τη στύση για να ολοκληρώσει την επαφή μπορεί να εκσπερματίσει γρήγορα, βιαστικά και σχεδόν μηχανικά. Σε άλλες περιπτώσεις, το άγχος της διατήρησης της στύσης και η προσπάθεια ικανοποίησης της συντρόφου όσο η στύση είναι φυσιολογική (ίσως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως μια υπεραναπλήρωση για άλλες μη «επιτυχείς» προσπάθειες) μπορεί να καταστήσουν την εκσπερμάτιση αδύνατη και μη επιτυχή.