ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Η σεξουαλική συμπεριφορά στην ψύχωση

Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση δεν έχει επισταμένα μελετηθεί βιβλιογραφικά καθώς πάντα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη σταθεροποίηση και λειτουργικότητα του πάσχοντος σε σημαντικά καθημερινά ζητήματα, παραβλέποντας όμως τον σημαντικό τομέα της σεξουαλικής έκφρασης που θα μπορούσε να αποτελεί και μια παράμετρο βοήθειας για τον ίδιο. Ένας δεύτερος λόγος αφορά στην επίδραση της αντιψυχωτικής φαρμακευτικής αγωγής στη σεξουαλική συμπεριφορά. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι γνωστό, είναι απαραίτητη και ισόβια καθώς βοηθά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων παράλληλα όμως και στην εμφάνιση παρενεργειών που μπορεί να επηρεάζουν και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Επίσης, η παρουσία παραληρηματικών ιδεών και ψευδαισθήσεων με σεξουαλικό περιεχόμενο επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και στον θεράποντα ιατρό που καλείται να εκτιμήσει τα ψυχωσικά συμπτώματα παράλληλα με τις τόσο σημαντικές συναισθηματικές ανάγκες του ασθενή για σεξουαλική έκφραση και αλληλεπίδραση. Τέλος, η μη δυνατότητα έκφρασης και κάλυψης αυτών των αναγκών οδηγεί σε καταναγκαστική αυνανιστική συμπεριφορά που επιτείνει την απομόνωση αλλά και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι σημαντικό στα άτομα που πάσχουν από ψύχωση να γίνεται μια συνολική εκτίμηση και θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά επίπεδα προκειμένου ο ίδιος ο πάσχων να νιώσει ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι συναισθηματικές του ανάγκες για κοινωνική αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο και να μπορεί και ο ίδιος να βρίσκει ένα πιο υγιή τρόπο έκφρασής τους.

 

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα αίτια της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας;

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται  σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, δημιουργείται κυρίως από το άγχος με το οποίο ο άντρας προσεγγίζει τη σεξουαλική επαφή σκεπτόμενος κυρίως την «αποτυχία» και το κατά πόσο θα εκτεθεί σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ο ίδιος παρακολουθεί έντονα τον εαυτό του, γεγονός που παρατείνει την αγωνία του και δεν τον βοηθά να χαλαρώσει και να αφεθεί στις αισθήσεις της στιγμής. Οι παράγοντες αυτοί επιδρούν άμεσα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αναστέλλοντας τη στυτική λειτουργία, σίγουρα όμως και σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η αυστηρότητα και η τελειοθηρία, οι ψυχαναγκαστικές τάσεις, η αμφιθυμική σχέση με τις γυναίκες, θέτουν το υπόβαθρο δημιουργίας δυσκολιών και δυσλειτουργιών κατά τη σεξουαλική επαφή.

content
psychologynnet.gr

Σε τι διαφέρει ο παρενδυσιακός φετιχισμός από τον τρανσεξουαλισμό;

Ο παρενδυσιακός φετιχισμός αποτελεί μια σεξουαλική διαστροφή που αφορά και ετεροφυλόφιλα άτομα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο εκφράζει την επιθυμία να φορά ρούχα του αντίθετου φύλου (για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να θέλει να φορά γυναικείες μπότες ή γυναικεία εσώρουχα) προκειμένου να διεγερθεί ερωτικά και να έρθει σε ερωτική επαφή, πολλές φορές με άτομο του αντίθετου φίλου. Στην περίπτωση του παρενδυσιακού φετιχισμού το άτομο χρειάζεται αυτή τη διαδικασία αποκλειστικά για να διεγερθεί σεξουαλικά αλλά κατά τα άλλα δεν αμφισβητεί ή δεν έχει εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τις συμπεριφορές και τους ρόλους που απορρέουν από το φύλο του. Συνήθως η ιδιαιτερότητα αυτή αποτελεί ένα «μυστικό» που το γνωρίζουν αποκλειστικά και μόνο οι ερωτικοί του σύντροφοι.
Αντιθέτως, ο τρανσεξουαλισμός δεν είναι μια σεξουαλική διαστροφή αλλά εκφράζει τη σταθερή δυσφορία του ατόμου σχετικά με την ταυτότητα του φύλου του, την ταύτισή του με το άλλο φύλο και την επιθυμία του να γίνει αντίστοιχα άντρας ή γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση, η ένδυση με ρούχα του αντίθετου φύλου εντάσσεται μέσα στην καθημερινότητα του ατόμου και δεν αποτελεί απλά μια κατάσταση που χρησιμοποιείται για σεξουαλική διέγερση κατά την ερωτική πράξη. (Η εικόνα αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Graca Martin).

content
psychologynnet.gr

Πόσο συχνά συμβαίνει η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στον άντρα;

Παρά το γεγονός ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική σεξουαλική δυσλειτουργία στον άντρα μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη στυτική δυσλειτουργία, τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο εκτενή. Φαίνεται όμως να απασχολεί ένα ποσοστό 8-10% του αντρικού πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του (το ποσοστό αυτό αυξάνει σημαντικά για άντρες ηλικίας άνω των 70 ετών) και σημαντικό μέρος του ποσοστού αυτού έχει αναβάλλει για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η συγκεκριμένη δυσλειτουργία δεν αναγνωρίζεται άμεσα ή δεν ορίζεται επακριβώς ως πρόβλημα. Πολλά ζευγάρια, όπως συμβαίνει και σε άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, με αφορμή ένα σεξουαλικό πρόβλημα, δημιουργούν «ασυνείδητες συμφωνίες» που αφορούν τη δυναμική της σχέσης τους και στις οποίες ο καθένας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να διατηρείται ένα σεξουαλικό πρόβλημα ζωντανό. Τέλος, πολλά ζευγάρια αναζητούν επαγγελματική βοήθεια όταν αρχίζει να προκύπτει η επιθυμία τεκνοποίησης ή όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους «απειλεί» να εγκαταλείψει τη σχέση.