ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Τι σκέφτονται οι γυναίκες σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας του συντρόφου τους;

Είναι γεγονός ότι ενώ πολλοί άντρες αγχώνονται υπερβολικά για την εντύπωση που δίνουν όταν προκύπτει πρόβλημα με τη στυτική λειτουργία, το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό της συντρόφου είναι αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο της τον εαυτό, κυρίως ότι δεν είναι επαρκώς επιθυμητή και ελκυστική προκειμένου να του κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον. Βάσει αυτού η αντίδρασή της είναι συχνά αρνητική έως και προσβλητική, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τα πράγματα καθώς μεγεθύνει το άγχος της απόδοσης για τη στυτική λειτουργία κοκ. Παράλληλα, μπορεί να αρχίσει να επικρατεί και η υπόνοια ότι υπάρχει παράλληλη ερωτική σχέση και η παρεξήγηση αυτή να μεγεθύνεται καθώς ο άντρας, προκειμένου να αποφύγει την επόμενη σεξουαλική επαφή που θα του φέρει μια νέα απογοήτευση, αρχίζει να απομακρύνεται και να αποφεύγει το σεξ. Τέλος, η σκέψη ότι «το σεξ δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο…» αρχίζει να αιωρείται απειλητικά στην ατμόσφαιρα της σχέσης επιφέροντας θλίψη και αίσθηση ματαίωσης που θα πρέπει βέβαια άμεσα να συζητηθεί καθώς πολλές παρεξηγήσεις μπορεί να αρχίσουν λανθασμένα να χτίζονται και πάνω σε αυτή την πεποίθηση…

content
psychologynnet.gr

Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση;

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης και ερεθισμού που ο ίδιος περιγράφει ως ικανοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, ο άντρας νιώθει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ότι επιθυμεί να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης, κυρίως ότι προσπαθεί πολύ για αυτό, αλλά ότι δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει. Παράλληλα, δεν κατανοεί «πώς» μπορεί να του συμβαίνει αυτό, νιώθει ότι δεν ελέγχει τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, το σώμα του, και «αποσύρεται» από τη σεξουαλική πράξη απογοητευμένος, ματαιωμένος και μη ικανοποιημένος. Η σύντροφός του επίσης νιώθει ματαιωμένη και απογοητευμένη, παράλληλα επίσης μπορεί να ερμηνεύει το πρόβλημα ως δική της αδυναμία και ανεπάρκεια να τον διεγείρει ικανοποιητικά έτσι ώστε να φτάσει στην εκσπερμάτιση.

content
psychologynnet.gr

Η σεξουαλική συμπεριφορά στην ψύχωση

Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση δεν έχει επισταμένα μελετηθεί βιβλιογραφικά καθώς πάντα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη σταθεροποίηση και λειτουργικότητα του πάσχοντος σε σημαντικά καθημερινά ζητήματα, παραβλέποντας όμως τον σημαντικό τομέα της σεξουαλικής έκφρασης που θα μπορούσε να αποτελεί και μια παράμετρο βοήθειας για τον ίδιο. Ένας δεύτερος λόγος αφορά στην επίδραση της αντιψυχωτικής φαρμακευτικής αγωγής στη σεξουαλική συμπεριφορά. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι γνωστό, είναι απαραίτητη και ισόβια καθώς βοηθά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων παράλληλα όμως και στην εμφάνιση παρενεργειών που μπορεί να επηρεάζουν και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Επίσης, η παρουσία παραληρηματικών ιδεών και ψευδαισθήσεων με σεξουαλικό περιεχόμενο επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και στον θεράποντα ιατρό που καλείται να εκτιμήσει τα ψυχωσικά συμπτώματα παράλληλα με τις τόσο σημαντικές συναισθηματικές ανάγκες του ασθενή για σεξουαλική έκφραση και αλληλεπίδραση. Τέλος, η μη δυνατότητα έκφρασης και κάλυψης αυτών των αναγκών οδηγεί σε καταναγκαστική αυνανιστική συμπεριφορά που επιτείνει την απομόνωση αλλά και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι σημαντικό στα άτομα που πάσχουν από ψύχωση να γίνεται μια συνολική εκτίμηση και θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά επίπεδα προκειμένου ο ίδιος ο πάσχων να νιώσει ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι συναισθηματικές του ανάγκες για κοινωνική αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο και να μπορεί και ο ίδιος να βρίσκει ένα πιο υγιή τρόπο έκφρασής τους.

 

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα αίτια της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας;

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται  σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, δημιουργείται κυρίως από το άγχος με το οποίο ο άντρας προσεγγίζει τη σεξουαλική επαφή σκεπτόμενος κυρίως την «αποτυχία» και το κατά πόσο θα εκτεθεί σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ο ίδιος παρακολουθεί έντονα τον εαυτό του, γεγονός που παρατείνει την αγωνία του και δεν τον βοηθά να χαλαρώσει και να αφεθεί στις αισθήσεις της στιγμής. Οι παράγοντες αυτοί επιδρούν άμεσα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αναστέλλοντας τη στυτική λειτουργία, σίγουρα όμως και σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η αυστηρότητα και η τελειοθηρία, οι ψυχαναγκαστικές τάσεις, η αμφιθυμική σχέση με τις γυναίκες, θέτουν το υπόβαθρο δημιουργίας δυσκολιών και δυσλειτουργιών κατά τη σεξουαλική επαφή.