ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Βλέπει πορνό…

Η συνειδητοποίηση ότι ο σύντροφός μας βλέπει πορνό μπορεί να είναι αρχικά σοκαριστική αλλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή ανάλυσης και εκτίμησης πληροφοριών για εκείνον, για τη σχέση μας αλλά και για τον εαυτό μας. Σε αυτή τη συζήτηση, με τον εαυτό μας αρχικά, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και διατεθειμένες να πάμε σε μονοπάτια χωρίς όρια και ταμπού, γιατί, ούτως ή άλλως, έτσι είναι και το σεξ το οποίο μπορεί πάντα να συμπεριλαμβάνει τα πάντα αρκεί να συναινούν σε αυτό και οι δύο σύντροφοι. Μήπως λοιπόν αυτό λείπει από τη σχέση και εκείνος το αναζητά στο πορνό; Ή απλά η σχέση έχει κορεστεί από συναισθηματικά μπλοκαρίσματα επικοινωνίας τα οποία έχουν μεταφερθεί και στην ερωτική ζωή; Παράλληλα, στις σκέψεις αυτές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωπες και με άλλα δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις από την εικόνα του συντρόφου μας να βλέπει πορνό: μπορεί να πέφτει στα μάτια μας γιατί μοιάζει περισσότερο με μια εικόνα αυνανισμού ή εν πάση περιπτώσει ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει το θάρρος να αναζητήσει έξω, στην πραγματική ζωή, αυτά που επιθυμούν οι φαντασιώσεις του. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλες τις εκδοχές καθώς επίσης και το αν είναι χρήσιμο να φέρουμε στην επιφάνεια, σε μια συζήτηση μαζί του, ένα τόσο προσωπικό θέμα. Μπορεί η «αποκάλυψη» αυτή να αποτελεί το «γκρέμισμα» και της τελευταίας φαντασίωσης που υπάρχει στη σχέση και το σεξ χωρίς φαντασίωση είναι δύσκολο να διασωθεί…

content
psychologynnet.gr

Μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία στα άτομα τρίτης ηλικίας;

Στην τρίτη ηλικία η επιθυμία για σεξ πολλές φορές μειώνεται, όχι όμως απαραίτητα για οργανικούς λόγους. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε αυτή την περίοδο της ζωής ο ρόλος του σεξ υποβαθμίζεται εξαιτίας της ανάπτυξης άλλων ενδιαφερόντων. Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθυμία για σεξουαλική επαφή δεν μειώνεται, αλλά η συχνότητα των επαφών ελαττώνεται χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το άτομο δεν αποκομίζει ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας με την πραγματοποίηση της σεξουαλικής επαφής. Σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε ότι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι πιο συχνή στις γυναίκες τρίτης ηλικίας και το γεγονός αυτό συχνά δημιουργεί δυσαρμονία στη σχέση ενός ζευγαριού με τον άντρα να παραπονείται ότι η δική του επιθυμία δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σύντροφό του.

content
psychologynnet.gr

Γάμος χωρίς σεξ

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών που εξομολογείται ότι έχει σταματήσει η ερωτική επαφή μεταξύ τους, σε ορισμένες περιπτώσεις και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι «φέρουν» αυτή την κατάσταση ως ένα ανομολόγητο μυστικό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα «βάρος» που βιώνεται στη σχέση και τη συμβίωσή τους. Νιώθουν ότι περπατούν σε ασταθές έδαφος και ότι δεν είναι φυσιολογικοί… Συχνά μάλιστα ζηλεύουν τα άλλα ζευγάρια που χαίρονται περισσότερο τη σχέση τους ενώ οι ίδιοι όχι… Το ζευγάρι που έχει απομακρυνθεί ερωτικά έχει ουσιαστικά συσσωρεύσει έντονο θυμό στη σχέση του, τον οποίο μάλιστα δεν συνειδητοποιεί και δεν εκφράζει. Πολλές απογοητεύσεις και ρήξεις που οφείλονται σε καθημερινά και ρεαλιστικά ζητήματα μπορεί να έχουν συμβάλλει σε αυτό. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η «εικόνα», το πρότυπο και η φαντασίωση που είχε ο ένας για τον άλλον έχουν σημαντικά τροποποιηθεί. Παράλληλα, το πρόβλημα δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει συζητηθεί. Παρατηρείται σημαντική άρνηση έκφρασης και αντιμετώπισης της κατάστασης που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: το φόβο του χωρισμού και της εγκατάλειψης, την τάση ενοχοποίησης ότι κάποιος από τους δύο «φταίει» περισσότερο για την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας κοκ.

content
psychologynnet.gr

Ποιες είναι οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας;

Οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας είναι τρεις και είναι κοινές στον άντρα και τη γυναίκα: Η φάση της ερωτικής επιθυμίας, η φάση της διέγερσης και η φάση του οργασμού. Βιβλιογραφικά αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις και μια τέταρτη φάση που ακολουθεί τον οργασμό και ονομάζεται φάση αποκατάστασης. Η ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία και αλληλοδιαδοχή όλων των φάσεων που αναφέρθηκαν. Παράλληλα, η διευκρίνιση των παραπάνω σταδίων διευκολύνει τον εντοπισμό των δυσκολιών ή δυσλειτουργιών που εμφανίζονται. Για παράδειγμα, πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επαρκούς στυτικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συνειδητοποιούν ότι ξεκινούν τη σεξουαλική επαφή χωρίς να έχουν ερωτική επιθυμία. Με άλλα λόγια δεν συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα ξεκινά σε προηγούμενη φάση της σεξουαλικής λειτουργίας (στη φάση της ερωτικής επιθυμίας) και όχι στη φάση της διέγερσης (δηλαδή, στη στυτική λειτουργία).