ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Γάμος χωρίς σεξ

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών που εξομολογείται ότι έχει σταματήσει η ερωτική επαφή μεταξύ τους, σε ορισμένες περιπτώσεις και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι «φέρουν» αυτή την κατάσταση ως ένα ανομολόγητο μυστικό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα «βάρος» που βιώνεται στη σχέση και τη συμβίωσή τους. Νιώθουν ότι περπατούν σε ασταθές έδαφος και ότι δεν είναι φυσιολογικοί… Συχνά μάλιστα ζηλεύουν τα άλλα ζευγάρια που χαίρονται περισσότερο τη σχέση τους ενώ οι ίδιοι όχι… Το ζευγάρι που έχει απομακρυνθεί ερωτικά έχει ουσιαστικά συσσωρεύσει έντονο θυμό στη σχέση του, τον οποίο μάλιστα δεν συνειδητοποιεί και δεν εκφράζει. Πολλές απογοητεύσεις και ρήξεις που οφείλονται σε καθημερινά και ρεαλιστικά ζητήματα μπορεί να έχουν συμβάλλει σε αυτό. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η «εικόνα», το πρότυπο και η φαντασίωση που είχε ο ένας για τον άλλον έχουν σημαντικά τροποποιηθεί. Παράλληλα, το πρόβλημα δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει συζητηθεί. Παρατηρείται σημαντική άρνηση έκφρασης και αντιμετώπισης της κατάστασης που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: το φόβο του χωρισμού και της εγκατάλειψης, την τάση ενοχοποίησης ότι κάποιος από τους δύο «φταίει» περισσότερο για την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας κοκ.

content
psychologynnet.gr

Βλέπει πορνό…

Η συνειδητοποίηση ότι ο σύντροφός μας βλέπει πορνό μπορεί να είναι αρχικά σοκαριστική αλλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή ανάλυσης και εκτίμησης πληροφοριών για εκείνον, για τη σχέση μας αλλά και για τον εαυτό μας. Σε αυτή τη συζήτηση, με τον εαυτό μας αρχικά, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και διατεθειμένες να πάμε σε μονοπάτια χωρίς όρια και ταμπού, γιατί, ούτως ή άλλως, έτσι είναι και το σεξ το οποίο μπορεί πάντα να συμπεριλαμβάνει τα πάντα αρκεί να συναινούν σε αυτό και οι δύο σύντροφοι. Μήπως λοιπόν αυτό λείπει από τη σχέση και εκείνος το αναζητά στο πορνό; Ή απλά η σχέση έχει κορεστεί από συναισθηματικά μπλοκαρίσματα επικοινωνίας τα οποία έχουν μεταφερθεί και στην ερωτική ζωή; Παράλληλα, στις σκέψεις αυτές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωπες και με άλλα δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις από την εικόνα του συντρόφου μας να βλέπει πορνό: μπορεί να πέφτει στα μάτια μας γιατί μοιάζει περισσότερο με μια εικόνα αυνανισμού ή εν πάση περιπτώσει ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει το θάρρος να αναζητήσει έξω, στην πραγματική ζωή, αυτά που επιθυμούν οι φαντασιώσεις του. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλες τις εκδοχές καθώς επίσης και το αν είναι χρήσιμο να φέρουμε στην επιφάνεια, σε μια συζήτηση μαζί του, ένα τόσο προσωπικό θέμα. Μπορεί η «αποκάλυψη» αυτή να αποτελεί το «γκρέμισμα» και της τελευταίας φαντασίωσης που υπάρχει στη σχέση και το σεξ χωρίς φαντασίωση είναι δύσκολο να διασωθεί…

content
psychologynnet.gr

Sexsomnia

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί κανείς να παραμιλά, να υπνοβατεί, να τρίζει τα δόντια του κ.ά. Ο όρος sexsomnia (η ελληνική μετάφραση θα μπορούσε να είναι σεξυπνία) μας παρουσιάζει για πρώτη φορά και την εκδοχή της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαταραχή του ύπνου η οποία καταχωρείται για πρώτη φορά και στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM 5) και αναφέρεται στο πλήρες ρεπερτόριο της σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως απλά χάδια, λεκτική και φωνητική έκφραση καθώς και σεξουαλική διείσδυση και ολοκλήρωση. Επιπλέον, το άτομο που εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να μην έχει καμία ανάμνηση του συμβάντος όταν έχει πια ξυπνήσει (στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι καταγράφονται και νομικές υποθέσεις στις οποίες ένα άτομο κατηγορείται για βίαιη συμπεριφορά ή βιασμό για τα οποία ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμνηση…).
Το υψηλότερο ποσοστό εκδήλωσης εμφανίζεται σε άντρες παρά σε γυναίκες και έχει καταγραφεί σε υψηλότερα ποσοστά σε άτομα που εμφανίζουν και άλλες διαταραχές ύπνου, όπως είναι, για παράδειγμα, η υπνοβασία. Για το λόγο αυτό τα αίτια της σεξυπνίας αναζητούνται και διερευνούνται κυρίως στο επίπεδο της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά της σεξυπνίας παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως πλεονέκτημα αναφέρεται η χαλαρότητα και η απελευθέρωση που βιώνει κανείς όταν η σεξουαλική πράξη γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς «να προλαβαίνουν» να εμπλακούν σε αυτή αρνητικές, επικριτικές ή ενοχικές σκέψεις. Όπως αναφέρεται, πολλές σεξουαλικές δυσκολίες και δυσλειτουργίες μπορεί και να βελτιώνονται με τον τρόπο αυτό. Στα μειονεκτήματα, βέβαια, συγκαταλέγεται το θέμα της συναίνεσης αλλά και της κούρασης που μπορεί να επέρχεται όταν κανείς δεν κοιμάται καλά ή αρκετά ή είναι στη θέση εκείνου που τον ξυπνούν απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

content
psychologynnet.gr

«Η ερωτική μου επιθυμία δεν έχει επανέλθει μετά τον τοκετό…»

Μετά τον τοκετό έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας και του ζευγαριού γενικότερα. Ουσιαστικά, έχει λάβει χώρα μια ιατρική επέμβαση που αν μη τι άλλο απαιτεί το χρόνο της για να επανέλθει ο οργανισμός στα φυσιολογικά επίπεδα δυνάμεων και λειτουργίας του. Η διαδικασία του θηλασμού επίσης απαιτεί σωματικές αλλά και ψυχικές δυνάμεις. Ορμονικά θέματα επιφέρουν αλλαγές, διακυμάνσεις της διάθεσης κοκ.
Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό να κατανοηθεί είναι η αλλαγή που επέρχεται στην εσωτερική/ ψυχική εικόνα της γυναίκας μετά από τη διαδικασία της κύησης, του τοκετού, του θηλασμού αλλά και της απαιτητικής, από πλευρά δυνάμεων, διαδικασίας φροντίδας του μωρού. Πώς μεταφράζονται και πώς καταγράφονται σε ψυχικό επίπεδο αυτές οι αλλαγές; Τα πράγματα ερμηνεύονται συνήθως σε λογικό και πρακτικό επίπεδο χωρίς να δίνεται σημασία στις ουσιαστικές εικόνες που δημιουργούνται συναισθηματικά μέσα μας. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η γυναίκα χρειάζεται χρόνο για να νιώσει και να συνειδητοποιήσει «τι σημαίνουν» για εκείνη οι αλλαγές αυτές σε ψυχικό επίπεδο. Συχνά, η ανησυχία για την επαναφορά της σεξουαλικής επιθυμίας αφορά περισσότερο το άγχος «να γίνουν όλα όπως πριν, προκειμένου να μην έρθω σε επαφή με τις ουσιαστικές αλλαγές, θετικές ή αρνητικές…». Τέλος, η εμμονή να γίνει και πάλι η σεξουαλική συνεύρεση όπως πριν μπορεί να είναι μια κάλυψη σε πράγματα που αγχώνουν περισσότερο και δεν θέλει κανείς να συνειδητοποιήσει τις απώλειές τους, τις αλλαγές τους, τις δεσμεύσεις αλλά και τις συγχωνεύσεις που δημιουργούν.