ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Να μείνουμε μαζί;

Η συμβίωση αποτελεί μια ωραία ιδέα για έναν «νέο» τρόπο γνωριμίας με τον/ τη σύντροφο και για μια ευχάριστη συνύπαρξη και εμπειρία στην πορεία μιας σχέσης. Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά. Η συμβίωση αποτελεί επίσης μια καλή λύση για όσους επιζητούν έναν πιο «χαλαρό» τρόπο ζωής, μια εναλλακτική μορφή γάμου ουσιαστικά, πέρα από τα κοινώς αποδεκτά βήματα εξέλιξης μιας σχέσης. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να συνειδητοποιούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμβιώσουν, το κίνητρο που τους ωθεί και, κυρίως, τις προσδοκίες που εναποθέτουν στην απόφασή τους αυτή. Παράλληλα, να συζητούν εκτεταμένα τις ανάγκες που επιθυμούν να καλύψουν μέσα από τη συμβίωση και, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη νέα κατάσταση (ο ένας, για παράδειγμα, μπορεί να νιώθει ακόμη ελεύθερος, ενώ ο άλλος καθόλα δεσμευμένος δια βίου).

content
psychologynnet.gr

Το άγχος αποχωρισμού στα παιδιά

Τα παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας (μεταξύ 8-14 μηνών) είναι φυσιολογικό να εκδηλώνουν άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα (ή άλλο άτομο που τα φροντίζει) και να περνούν ένα στάδιο στο οποίο είναι προσκολλημένα σε εκείνη εκδηλώνοντας φόβο σε άγνωστα πρόσωπα, χώρους και καταστάσεις. Όταν όμως αυτός ο φόβος εκδηλώνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 ετών, είναι έντονος και ανεξέλεγκτος και διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τότε γίνεται λόγος για τη διαταραχή άγχους αποχωρισμού.
Στη διαταραχή άγχους αποχωρισμού το παιδί νιώθει φόβο και νευρικότητα όταν απομακρύνεται από τον οικείο χώρο του σπιτιού και τα πρόσωπα στα οποία νιώθει προσκολλημένο. Σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνονται και σωματικά συμπτώματα όπως είναι πονοκέφαλοι, κοιλιακό άλγος κ.ά. και μόνο στην προοπτική του αποχωρισμού. Το παιδί ανησυχεί ότι κάτι κακό θα συμβεί στο ίδιο ή στο γονέα του αν φύγει από κοντά του. Μπορεί να αρνείται να πάει στο σχολείο ή για ύπνο στο δωμάτιό του εάν δεν είναι δίπλα του και ο γονέας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να εκδηλώνεται νυχτερινή ενούρηση και εφιάλτες. Το παιδί φοβάται γενικότερα να είναι μόνο του και έχει επαναλαμβανόμενες εκρήξεις θυμού και ικεσίας.
Συνολικά, το άγχος αποχωρισμού δημιουργεί έντονη ταραχή στο παιδί και αρκετά προβλήματα στις καθημερινές του δραστηριότητες, κυρίως στο σχολείο και στο παιχνίδι/ αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά.

content
psychologynnet.gr

Πώς να ξεπεράσω τη ζήλεια για το νεογέννητο μωρό;

Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι μπαμπάδες νιώθουν, χωρίς και οι ίδιοι να το επιθυμούν ή να το συνειδητοποιούν, ζήλεια όταν το νεογέννητο μωρό έρθει στο σπίτι και, κυρίως, όταν η σύζυγός τους είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στη φροντίδα του, κυρίως μέσω του τόσο σημαντικού δεσίματος του θηλασμού. Είναι εν μέρει αναμενόμενο όταν οι ισορροπίες μέσα σε μια οικογένεια αλλάζουν με την άφιξη του νέου μέλους της. Είναι όμως παράλληλα σημαντικό να εξωτερικευθεί αυτή η ανησυχία και τα συναισθήματα αυτά να μην μείνουν ανέκφραστα υποσκάπτοντας τη σχέση του ζευγαριού και τη νέα δομή της οικογένειας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε κι εσείς να χτίσετε τη σχέση σας με το μωρό αναλαμβάνοντας δραστηριότητες που αφορούν τη φροντίδα του γιατί, με αυτό τον τρόπο, θα αρχίσετε να χτίζετε μια σχέση με το μωρό που θα είναι ανεξάρτητη από τη σύζυγό σας και στην οποία δεν θα αποτελείτε πια εσείς το «τρίτο» πρόσωπο ανάμεσά τους. Αργότερα, όταν και η σύζυγός σας θα είναι πιο ξεκούραστη από τους πρώτους μήνες φροντίδας του μωρού, μπορείτε να αρχίσετε να μοιράζεστε και μαζί της νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τη σχέση σας.

content
psychologynnet.gr

«Ο έφηβος γιος μου κλέβει από καταστήματα…»

Είναι πράγματι ένα σοκ για έναν γονιό όταν αντιλαμβάνεται, είτε μέσω διαφόρων αντικειμένων που ξαφνικά το παιδί φέρνει στο σπίτι, είτε όταν τελικά πιάνεται και συλλαμβάνεται, ότι μπορεί να κλέβει από διάφορα καταστήματα. Και είναι ακόμη πιο σοκαριστικό όταν κλέβει πράγματα τα οποία έχει ή δεν του λείπουν. Πολλοί έφηβοι μπορεί να εμπλακούν σε αυτή τη συμπεριφορά απλά και μόνο για τη διέγερση και την «πώρωση» που τους αποφέρει. Εξάπτονται από την αίσθηση της περιπέτειας και το ρίσκο: μπορεί και να τους πιάσουν, μπορεί και όχι, όμως μερικές φορές τόσο πολύ δεν προσέχουν που τους πιάνουν τελικά. Η επίδραση της παρέας των συνομηλίκων είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περίπτωση γιατί αν έχουν εμπλακεί σε μια παρέα που το κάνει αυτό, θα το κάνουν και οι ίδιοι γιατί διαφορετικά θα θεωρηθούν εκτός παρέας και μη αποδεκτοί. Για τους έφηβους είναι πολύ σημαντική η αποδοχή και η ένταξη στην ομάδα των συνομηλίκων.
Τα αίτια βέβαια αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι και πιο σοβαρά και να εξυπηρετούν βαθύτερες ψυχικές ανάγκες: ένας έφηβος μπορεί να κλέβει από τα καταστήματα «αυτά που δεν έχει», δηλαδή την αγάπη και την προσοχή των σημαντικών άλλων στη ζωή του, και έτσι ελπίζει ότι θα γεμίσει συναισθηματικά και θα νιώσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θέμα που οι γονείς πρέπει να αξιολογήσουν με προσοχή και να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.