ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τον έφηβο ο παππούς και η γιαγιά;

Ο παππούς και η γιαγιά μπορούν να ανακουφίσουν τον έφηβο με τον πιο χαλαρό, φιλικό τρόπο που τους επιτρέπει ο ρόλος τους παρέχοντας μια γνώμη ή συμβουλή που ο ίδιος ο έφηβος δεν νιώθει υποχρεωμένος να ακολουθήσει -αφού δεν του το λένε οι γονείς του -αλλά παράλληλα ακούει και εισπράττει ως μια κατεύθυνση/ βοήθεια. Παράλληλα, πολλές φορές συμβαίνει στους παππούδες και στις γιαγιάδες να επιτρέπονται πιο εύκολα τα χάδια και η σωματική επαφή γενικότερα, στοιχείο το οποίο επίσης «κανακεύει» τον έφηβο που μπορεί, έστω και για λίγο, με αυτό τον τρόπο και τα χατίρια που του επιτρέπονται, να παραμείνει παιδί, χωρίς φόβους και υποχρεώσεις για το μέλλον. Οι παππούδες μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα καταφύγιο για τον έφηβο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκρουσιακές σχέσεις με τους γονείς. Είναι σημαντικό ο λόγος τους να μην ακούγεται στα αυτιά των εφήβων ως «κήρυγμα» γιατί παράλληλα και οι ίδιοι θέλουν να νιώσουν ότι οι ενήλικες τους εμπιστεύονται. Οι παππούδες επίσης μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό κρίκο για τη σύνθεση της προσωπικής ιστορίας του εφήβου και της οικογένειάς του παραθέτοντας εμπειρίες και πληροφορίες που συνδέουν και συνθέτουν την ιστορία και την ταυτότητά τους. Τέλος, είναι σημαντικό να τους λένε για τα λάθη τους και τις εμπειρίες τους σχετικά με αυτά για να μπορούν να παραδειγματιστούν κατά κάποιο τρόπο και να μην τα επαναλάβουν.

content
psychologynnet.gr

Παθητική επιθετικότητα

Η παθητική επιθετικότητα αποτελεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς με το οποίο μπορεί κανείς να εκφράζει με έμμεσο τρόπο αρνητικά συναισθήματα (κυρίως θυμό) αντί να τα διαχειρίζεται με ευθύ και άμεσο τρόπο. Το άτομο αρνείται πάντα ότι έχει επιθετική πρόθεση και, γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθείς μαζί του. Σε γενικές γραμμές είναι απολογητικός και παριστάνει το θύμα, δεν εκφράζει ποτέ ευθέως τι θέλει και επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά κατά διαστήματα.
Ουσιαστικά, υφίσταται μία αποσύνδεση μεταξύ αυτών που το άτομο λέει και αυτών που πράττει. Τα αληθινά συναισθήματα ενός ατόμου που εκδηλώνει παθητική επιθετική συμπεριφορά φαίνονται μέσα από τις πράξεις του και όχι μέσα από τα λόγια του.
Αυτό που το άτομο «κερδίζει» με την παθητική επιθετικότητα είναι, καταρχάς, ότι ο αποδέκτης δεν μπορεί να αντιληφθεί άμεσα το θυμό που υποκρύπτεται στα λόγια του και, βέβαια, η αίσθηση δύναμης, ελέγχου και αρνητικής συναισθηματικής ικανοποίησης.

content
psychologynnet.gr

Η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση ενός ζευγαριού;

Οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα της δουλειάς μπορούν φυσικά να ταράξουν τη σχέση ενός ζευγαριού, όχι όμως να την βλάψουν ή να την διαλύσουν εάν αυτή έχει στηριχθεί σε βάσεις ουσίας. Πολλά ζευγάρια είναι μαζί, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και οικογένεια, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το λόγο που είναι μαζί, ή γιατί έτσι πληρούν μια εικόνα επάρκειας, «ότι όλα είναι καλά και όπως πρέπει». Επίσης, πολλές σχέσεις συχνά  στηρίζονται στη γενικότερη τάση κατανάλωσης και απόκτησης υλικών αγαθών που υπάρχει γύρω μας. Είναι φυσικό λοιπόν σε μια περίοδο κρίσης οι σχέσεις αυτές να μην έχουν να στηριχθούν σε κάτι ουσιαστικό και να δονούνται κυριολεκτικά. Παράλληλα, ο θυμός και η επιθετικότητα που επιφέρουν τα οικονομικά προβλήματα χτυπούν πιο άμεσα σχέσεις ζευγαριών που εμπεριέχουν ήδη πολύ θυμό και σύγκρουση. Οι στερήσεις που πρέπει τότε να υποστούν γίνονται πολύ μεγαλύτερες, όταν δηλαδή προϋπάρχει «στέρηση» σε συναισθηματικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

content
psychologynnet.gr

Γιατί δεν μπορώ να χωρίσω;

Ένας χωρισμός απαιτεί καταρχάς την ανάληψη ευθύνης για μια απόφαση αλλά και για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν ότι «έχουν τέτοιο δικαίωμα στη ζωή» και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της ευθύνης αυτής: αυτά που θα χάσουν, αυτά που θα κερδίσουν. Παράλληλα, ένας χωρισμός είναι πολύ δύσκολος για ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε λεπτό να μείνουν μόνοι, με τον εαυτό τους. Η αιτιολογία εδώ ανιχνεύεται βέβαια σε μικρότερες ηλικίες, στη σχέση με τους σημαντικούς άλλους, κυρίως με τη μητέρα. Τέλος, ένας χωρισμός αποτελεί μια διαδικασία πένθους η οποία είναι επώδυνη στο χειρισμό για πολλούς ανθρώπους. Εάν ένα άτομο έχει τραυματικές εμπειρίες σχετικά με αποχωρισμούς ή και απώλειες αγαπημένων προσώπων, η διαδικασία του χωρισμού φέρνει στο προσκήνιο δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία μπορεί να αποφεύγει να ξαναζήσει.