ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

content
psychologynnet.gr

Υπάρχει ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη;

Είναι γεγονός ότι για να μικρό ποσοστό ανθρώπων η ηλιοφάνεια και η ζέστη που συνοδεύουν την άνοιξη και το καλοκαίρι αποφέρουν μείωση της ψυχικής διάθεσης αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης. Πρόκειται για την ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη (Reversed Seasonal Affective Disorder, RSAD) ή καλοκαιρινή κατάθλιψη (Summer SAD) και εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, συγκριτικά πάντα με το ποσοστό που εκδηλώνει τη χειμερινή εποχική κατάθλιψη κατά τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα. Τα βιολογικά αίτια δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και βρίσκονται υπό διερεύνηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την επίδραση που έχει το περισσότερο φως στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια των εποχών με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ή για την επίδραση της ζέστης; Μήπως πρόκειται απλά για την επίδραση εξάντλησης και κατάπτωσης που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η υψηλή θερμοκρασία;
Οι ψυχικές παράμετροι όμως που αναφέρονται είναι σημαντικές: Πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν άσχημα όταν έρχεται η άνοιξη γιατί όλοι οι άλλοι είναι χαρούμενοι γύρω τους, ενώ οι ίδιοι δεν είναι. Παράλληλα, την άνοιξη και το καλοκαίρι οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν πιο εκτεθειμένοι με το σώμα τους, πιο «γυμνοί» σχετικά με θέματα που αφορούν την εικόνα του σώματος, την οποία καταφέρνουν να αποκρύψουν κάτω από τα πιο βαριά ρούχα του χειμώνα. Επίσης, το καλοκαίρι επιφέρει αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα των ανθρώπων. Όποιος όμως έχει βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης στο παρελθόν γνωρίζει ότι η λειτουργία μιας καθημερινής ρουτίνας αποτελεί κλειδί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τέλος, μπορεί να συνυπάρχουν ανησυχία ή άγχος σχετικά με οικονομικά ζητήματα που αφορούν το καλοκαίρι και τις διακοπές, οι οποίες στοιχίζουν και η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει είναι από μόνος του …«καταθλιπτικός».

content
psychologynnet.gr

Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού;

Το κύριο χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι έντονος φόβος και άγχος που καταβάλλει το άτομο ξαφνικά και απροειδοποίητα και κλιμακώνεται πολύ γρήγορα. Η κρίση πανικού «χτυπά» ξαφνικά, σε μια οποιαδήποτε στιγμή, στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην εργασία, στον κινηματογράφο, ακόμη και στις διακοπές, και συνοδεύεται από πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.
Συνήθη σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: ταχυκαρδία, εξάψεις και εφίδρωση, δύσπνοια, ζάλη, αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας, αίσθημα βάρους στο στέρνο, μούδιασμα σε όλο το σώμα, ναυτία και στομαχική διαταραχή, μυϊκή τάση και σφίξιμο, τάση λιποθυμίας.
Συνήθη ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι: αποπροσωποποίηση, αίσθημα τρόμου, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, φόβος ότι συντρέχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ότι θα χαθεί ο έλεγχος ή ότι το άτομο «θα τρελαθεί» ή θα πεθάνει. Η κατάσταση βιώνεται ως εξαιρετικά επείγουσα, γι’ αυτό και πολλοί πάσχοντες απευθύνονται έντρομοι στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου θεωρώντας ότι πάσχουν από κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Όταν εκεί διαπιστώνεται η πραγματική φύση του προβλήματος, οι ίδιοι, παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουν εύκολα. Συχνά υποβάλλονται σε σωρεία ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να εντοπίσουν την πραγματική αιτία του προβλήματός τους.

content
psychologynnet.gr

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σχιζοειδούς προσωπικότητας;

Τα άτομα με σχιζοειδή προσωπικότητα εκδηλώνουν έντονο φόβο αφοσίωσης και εξάρτησης και η ανάγκη τους για αυτοπροστασία και οριοθέτηση του Εγώ είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η κύρια σύγκρουση που αντιμετωπίζουν στον τομέα των σχέσεων εστιάζεται στην εγγύτητα και την απόσταση, την αγάπη και το φόβο.
Μια βαθιά αμφιταλάντευση σχετικά με την ανθρώπινη επαφή και εγγύτητα διαποτίζει την καθημερινότητά τους. Λαχταρούν την εγγύτητα ενώ παράλληλα αισθάνονται τη σταθερή απειλή της εγκόλπωσής τους από τους άλλους. Μόλις νιώσουν ότι έρχονται πιο κοντά συναισθηματικά με έναν άλλον άνθρωπο μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά και απορριπτικά ή και να διακόψουν ξαφνικά κάθε επαφή μαζί του. Επιθυμούν να είναι ανεξάρτητοι και αυτάρκεις και να νιώθουν ότι δεν χρειάζονται και δεν υποχρεώνονται σε κανέναν.

content
psychologynnet.gr

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;

Οι αϋπνίες είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι λόγοι της αϋπνίας μπορεί να ποικίλουν. Ωστόσο, συνηθέστερες αιτίες θεωρούνται το άγχος, η κατάθλιψη, η χρήση αλκοόλ και νικοτίνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών ή υπνωτικών φαρμάκων, η αύξηση βάρους, τα συχνά υπερατλαντικά ταξίδια καθώς και οι συχνές αλλαγές ωραρίου εργασίας. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον ή του Αλτσχάιμερ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας. Τα άτομα τα οποία δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ύπνο, αντιμετωπίζουν συμπτώματα υπνηλίας και κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητά τους ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας καθώς η κούραση γίνεται χρόνια, ο οργανισμός εξαντλείται και η αμυντική ικανότητά του δεν είναι αποτελεσματική.