Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ…
4 9, 2022
Η σχέση πατέρα-παιδιού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και για τις δύο πλευρές και η αίσθηση της πατρότητας συγκεκριμένα μια μοναδική έκφραση ανδρισμού και υπερηφάνειας για τον άντρα…
Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΡΝΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ;
13 5, 2022
Το ερώτημα αυτό τίθεται συχνά από άντρες που νιώθουν ότι έχουν σταδιακά απορροφηθεί ολοένα και περισσότερο στην παρακολούθηση πορνό στο διαδίκτυο και αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα σημάδια…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
28 12, 2021
Όλοι γνωρίζουμε πώς νιώθουμε όταν τραβάμε φωτογραφίες, όταν κοιτάμε πώς βγήκαν και πώς φαίνεται αυτό που τραβήξαμε αλλά και τι σημαίνει για εμάς να δείχνουμε και να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε. Νιώθουμε παράλληλα και ένα είδος “μοιράσματος” μιας πιο προσωπικής στιγμής όταν βλέπουμε και τις φωτογραφίες των άλλων και “διεισδύουμε” εκείνη τη στιγμή σε…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
28 11, 2021
Όλοι γνωρίζουμε πώς νιώθουμε όταν τραβάμε φωτογραφίες, όταν κοιτάμε πώς βγήκαν και πώς φαίνεται αυτό που τραβήξαμε αλλά και τι σημαίνει για εμάς…
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΩΙΜΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ;
31 10, 2021
Το άρθρο αυτό διερευνά τους λόγους για τους οποίους η εικαστική θεραπεία μπορεί να ενδείκνυται σε περιπτώσεις πρώιμου τραύματος παιδιού. Παρουσιάζεται ο ορισμός του τραύματος και των επιπτώσεων που επιφέρει στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Μια κύρια επίπτωση, αποτέλεσμα των αμυντικών μηχανισμών που αναπτύσσονται, αφορά στη δυνατότητα του παιδιού να παίζει και να είναι…
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΩΙΜΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ;
31 10, 2021
Το άρθρο αυτό διερευνά τους λόγους για τους οποίους η εικαστική θεραπεία μπορεί να ενδείκνυται σε περιπτώσεις πρώιμου τραύματος παιδιού. Παρουσιάζεται ο ορισμός του τραύματος και…
Στάδια εξέλιξης μιας ομάδας
21 5, 2021
Κάθε ομάδα που δημιουργείται αποτελεί μια νέα «οντότητα» που γεννιέται και ακολουθεί στάδια/φάσεις κατά τα οποία τα μέλη της γνωρίζονται, εξελίσσονται και αλληλεπιδρούν. Αρχικά, έχουμε τη φάση προσανατολισμού-γνωριμίας των μελών της ομάδας, περίοδο κατά την οποία τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους, αν είναι άγνωστα, ή γνωρίζουν τα καινούργια μέλη. Ακολουθεί η φάση σύνθεσης, κατά την…
Θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης
21 5, 2021
Η επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου αφορά την εξέλιξη της όψης της προσωπικότητάς του που σχετίζεται με την επαγγελματική συμπεριφορά και επαγγελματική ζωή γενικότερα και αποτελεί μια συνεχή εξελικτική πορεία με αρχή, διάρκεια και τέλος. Ως κλάδος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών αλλά και ερευνητικών τομέων με αποτέλεσμα να ερευνηθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν…
ΕΞΟΥΣΙΑ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
27 4, 2021
Πολλά άτομα που βρίσκονται σε θέση εξουσίας, πολιτικής, κοινωνικής ή επαγγελματικής, επιδεικνύουν συχνά εντυπωσιακά αγενείς και προσβλητικούς τρόπους…
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ:
ΤΥΠΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ HOLLAND
15 3, 2021
Η επαγγελματική σταδιοδρομία καθορίζεται από την αλληλεπίδραση της προσωπικότητας του ατόμου και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται σύμφωνα με …
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, Οδηγός Εκπαιδευτικού & Εκπαιδευτικό Υλικό
14 2, 2021
Το προτεινόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών προέκυψε από την αναγνώριση της έλλειψης κοινωνικής εκπαίδευσης στο σχολείο και την ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό. Στόχος του παρόντος προγράμματος είναι να καλλιεργήσει βασικές κοινωνικές δεξιότητες και να συμβάλει στην ομαλότερη συμβίωση στο σχολικό περιβάλλον. Ο σχεδιασμός του προγράμματος στηρίχθηκε στη διεπιστημονική προσέγγιση…
Η θεωρία επαγγελματικών επιλογών του John Holland
14 2, 2021
Η επαγγελματική σταδιοδρομία καθορίζεται από την αλληλεπίδραση της προσωπικότητας του ατόμου και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται, σύμφωνα με τη θεωρία επαγγελματικών επιλογών του John Holland (1959). Όταν επιλέγουμε μια καριέρα ουσιαστικά επιλέγουμε ένα επάγγελμα στο οποίο θα μπορούμε να είμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους σαν κι εμάς αλλά και σε περιβάλλοντα που θα μας επιτρέψουν…
The Covid-19 crisis as a career shock: Implications for careers and vocational behavior
9 2, 2021
Η πανδημία του covid 19 αποτελεί ένα συγκλονιστικό γεγονός όχι μόνο για την υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού αλλά και για επαγγελματικά θέματα και επιλογές καριέρας. Στο άρθρο αυτό μελετάται σχετική βιβλιογραφία (career shocks) και τίθενται ενδιαφέρουσες προτάσεις για μελλοντική ερευνητική εργασία.…
Ο «πυρετός καμπίνας» (cabin fever) την εποχή του κορονωιού.
8 1, 2021
Ο όρος «πυρετός καμπίνας» ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας του covid-19 και προφανώς δεν αναφέρεται κυριολεκτικά στην έννοια του πυρετού (ότι δηλαδή κάποιος ανεβάζει πυρετό) ή ότι έχει πυρετό ως σύμπτωμα του κορωνοιού. Αναφέρεται περισσότερο σε συγκεκριμένες ψυχολογικές εκδηλώσεις λόγω του περιορισμού σε κλειστό χώρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα…
Η μη έκφραση συναισθημάτων…
8 1, 2021
Πολλές φορές δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας την έκφραση συναισθημάτων μέσα στη σχέση μας από το φόβο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και συγκρούσεις… Συχνά εδώ ενέχει ο φόβος της εγκατάλειψης ή της «τιμωρίας» από τον/την σύντροφό μας που δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτή την πλευρά του εαυτού μας. Η μη έκφραση συναισθημάτων, όμως, ιδιαίτερα…
Είμαι ντροπαλός. Πώς μπορώ να βελτιώσω την αυτοπεποίθησή μου;
7 1, 2021
Η αυτοπεποίθηση χτίζεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής, κυρίως βάσει ενός υποστηρικτικού και ενθαρρυντικού περιβάλλοντος μέσα στην οικογένεια. Η επιβεβαίωση και η μη κριτική στάση των αγαπημένων αυτών προσώπων οδηγεί σε μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού μας. Όταν οι συνθήκες αυτές δεν πληρούνται, μια αίσθηση απαξίωσης αρχίζει να διακατέχει το αυτό-συναίσθημά μας, μια τάση…
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω καλύτερα το στρες;
6 1, 2021
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διαχείρισης του στρες & του άγχους είναι, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις ψυχικών δυσκολιών, η συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Κανένα είδος διαχείρισης και αντιμετώπισης δεν μπορεί να εκκινήσει αν δεν συνειδητοποιήσει κανείς ότι νιώθει άγχος ή ότι το στρες τον έχει καταβάλλει. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, πολλοί…
What makes one feel eustress or distress in quarantine? An analysis from conservation of resources (COR) theory
6 1, 2021
Η κατάσταση της καραντίνας λόγω της πανδημίας του covid 19 θέτει υψηλές απαιτήσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό που αναζητά τα αποθέματά του προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η έρευνα αυτή διερευνά τους πόρους από τους οποίους μπορεί να αντλήσει το άτομο προκειμένου για τη δημιουργία μιας συναισθηματικής κατάστασης ευφορίας ή δυσφορίας αντίστοιχα……
Covid 19: Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος μειώνεται;
5 1, 2021
Είναι γεγονός και έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως με την πανδημία του covid 19 ότι άνθρωποι που έπασχαν από πολλές ιδέες και φοβίες περί μολύνσεων φαίνεται να νιώθουν τώρα λιγότερο άγχος σε σχέση τουλάχιστον με άτομα που πριν δεν είχαν τέτοιες ανησυχίες. Οι φοβίες γενικότερα υποκρύπτουν ένα βαθύτερο φόβο, μια αγωνία και ένα άγχος για κάτι το…
Ο φαύλος κύκλος της στυτικής δυσλειτουργίας
19 12, 2020
Ένα θέμα στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκύψει σε κάθε άντρα, αρκετές φορές στη ζωή του, και μπορεί να προκύψει κι από πολύ απλούς λόγους, όπως είναι, για παράδειγμα, η κόπωση της καθημερινότητας, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης τη συγκεκριμένη στιγμή της επαφής, το στρες για απλά καθημερινά θέματα, η χρήση αλκοόλ κοκ. Πολλοί άντρες το κατανοούν…
Κι αν συμβεί ξανά;
18 12, 2020
Είναι γεγονός ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί αλλά αποτελεί και τη βασική πηγή άγχους για έναν άντρα που αντιμετωπίζει το φόβο μιας πιθανής στυτικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα μάλιστα μπορεί και να γεννηθεί από την αγωνία αυτή άπαξ και συμβεί μια φορά και αρχίσει να αναρωτιέται αν θα συμβεί και την επόμενη φορά. Με αυτό τον…
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
18 12, 2020
Είναι βέβαιο ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του covid-19 που μέχρι πρότινος ίσως να παρακολουθούσαμε μόνο σε μια ταινία ή σε ένα ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον …
ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
17 12, 2020
Τι σημαίνει μια ψυχοθεραπευτική πρακτική με υπαρξιακό τρόπο; Ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της; Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Existential Therapies (Υπαρξιακές Ψυχοθεραπείες) πραγματεύεται αυτά τα βασικά ερωτήματα και πολλά άλλα, παρέχοντας στους φοιτητές και τους επαγγελματίες του κλάδου μια πολύτιμη επισκόπηση του διαφορετικού κόσμου της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής…
ΑΠΩΛΕΙΑ, ΠΕΝΘΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Πάθος και λύτρωση
17 12, 2020
Η απώλεια καλεί την ψυχή να επιτελέσει ένα έργο: Τον καλό αποχαιρετισμό του αγαπημένου όντος που χάθηκε. Το πένθος είναι η ολοκλήρωση του καλού αποχαιρετισμού. Για να ζεις, πρέπει να ξέρεις να πενθείς. Κάποιες φορές, σε ορισμένες συνθήκες, το πένθος αστοχεί. Τότε εμφανίζεται η αντιδραστική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι το παράπονο μιας προδομένης αγάπης, το οποίο δεν…
Daily emotional well-being during the COVID-19 pandemic
17 12, 2020
Η παρούσα ερευνητική εργασία διεξήχθη σε πληθυσμό της Ιρλανδίας στις 25 Μαρτίου 2020, αφού έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και οι μικρές επιχειρήσεις λόγω του lockdown. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βίωναν τις δραστηριότητές τους, τις αλληλεπιδράσεις με τους με τους άλλους ανθρώπους αλλά και τις…
Η ΜΑΣΚΑ – ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΗΛΙΚΑΣ 12-15 ΕΤΩΝ
10 11, 2020
Η κρίση αυτοπεποίθησης χαρακτηρίζει πολλούς εφήβους σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και χρειάζεται υπομονή και ευαίσθητη καθοδήγηση προκειμένου να μπορέσουν να βρουν οι ίδιοι έναν δημιουργικό δρόμο εξέλιξης αποφεύγοντας την έντονη αυτοκριτική και την…
The medium is the message: Τhe transformation of drama therapy practice during COVID-19
10 11, 2020
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται η δυνατότητα εφαρμογής της δραματοθεραπευτικής πρακτικής διαδικτυακά (virtual dramatherapy), ιδιαίτερα με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας covid-19 και του lockdown.…
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑ Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ;
6 11, 2020
«Ήμασταν μια πολύ καλή παρέα φίλων και περνούσαμε θαυμάσια. Είχαμε φάει στην παραλία, περπατούσαμε, κουβεντιάζαμε. Η στιγμή ήταν μοναδική, μακάρι να διαρκούσε έτσι για πάντα. Ακόμη και τότε όμως, που περνούσα τόσο καλά…
ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
3 11, 2020
Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και οι διάφορες παρεμβάσεις που προτείνονται είναι λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο, η θεραπευτική ενασχόληση και η επικέντρωση στην εικόνα του σώματος που είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας των διατροφικών διαταραχών φαίνεται να απουσιάζουν από τις…
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
3 11, 2020
Μολονότι η Αναπτυξιακή Διαταραχή του Κινητικού Συντονισμού (ΑΔΚΣ, ορισμένες φορές αναφέρεται και ως “Δυσπραξία”) έχει λάβει λιγότερη προσοχή σε σχέση με τις άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, η επίδρασή της μπορεί να είναι σοβαρή και μακροχρόνια. Αυτό το βιβλίο κάνει μια μοναδική προσέγγιση, παρουσιάζοντας συνδυαστικά κεφάλαια από ειδικούς διεθνούς φήμης στην κινητική συμπεριφορά και ειδικούς στην ΑΔΚΣ.…
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ / DSM-5
2 11, 2020
Ο τομέας της ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου αναπτύσσεται όπως ακριβώς τα ίδια τα παιδιά και οι έφηβοι, στους οποίους και εστιάζει. Μεταξύ άλλων η κλινική έρευνα και οι εμπειρικά υποστηριζόμενες θεραπείες εξελίσσονται, οι πρακτικές αξιολόγησης βελτιώνονται και η ευαισθητοποίηση για τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας ενισχύεται. Στην παρούσα (5η έκδοση…
ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
1 11, 2020
«Πρέπει να τα καταφέρω…Γιατί δεν λειτουργώ… Θα την χάσω… Θα βρει κάποιον άλλο… Θα αποτύχω… Αν το μάθει κανείς;…». Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις πολλές, δεκάδες…
«ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΝΩ ΤΗ ΣΤΥΣΗ ΜΟΥ…»
15 10, 2020
Ένα σημαντικό ποσοστό αντρών αναφέρει τη δυσαρέσκειά του με τη χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στυτικής λειτουργίας με τη χρήση του…
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι αλλαγές που επέρχονται στην ερωτική ζωή
13 10, 2020
Το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση βιώνει ήδη μια κατάσταση «πένθους» σχετικά με τις απώλειες που έχουν επέλθει στην καθημερινότητά του από τις επιπτώσεις της νόσου. Παράλληλα, είναι πιθανόν να εκδηλώνονται και σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την κινητικότητα, το αίσθημα του πόνου, την ενεργητικότητα, που τον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, όσον…
Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;
12 10, 2020
Η ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής συνοδεύεται από την απελευθέρωση εκσπερματικού υγρού, τη λεγόμενη εκσπερμάτιση. Στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση όμως το εκσπερματικό υγρό «παλινδρομεί» προς την ουροδόχο κύστη και παγιδεύεται εκεί. Συχνά αναφέρεται ότι κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση ο άντρας βιώνει τον λεγόμενο «ξηρό οργασμό», μια σεξουαλική κορύφωση δηλαδή που δεν συνοδεύεται από εκσπερμάτιση. Τα αίτια της…
Ένας άντρας μπορεί να εμφανίσει στυτικό πρόβλημα χωρίς αιτία;
11 10, 2020
Είναι γεγονός ότι ένα στυτικό πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να συντρέχει κάποια σοβαρότερη ψυχολογική ή οργανική πάθηση. Για παράδειγμα, ένας θόρυβος, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του άντρα και να προκαλέσει στυτική διαταραχή. Η κούραση της ημέρας ή άλλες μικροδυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά στη σκέψη…
Το άγχος της απόδοσης στο σεξ
10 10, 2020
Το άγχος της απόδοσης αποτελεί το βασικό μηχανισμό δημιουργίας και διατήρησης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το άτομο φοβάται την απόδοσή του κατά τη σεξουαλική επαφή, σκέφτεται συνέχεια «αν θα τα πάει καλά» και «πώς θα φανεί στη σύντροφό του». Δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αρνητικές σκέψεις, το φόβο της αποτυχίας και την ντροπή που θα…
Μια γυναίκα φτάνει πάντα σε οργασμό;
9 10, 2020
Κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα του οργασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε σεξουαλική της επαφή πρέπει υποχρεωτικά να καταλήγει σε οργασμό. Η επίτευξη του οργασμού σε κάθε σεξουαλική πράξη εξαρτάται από τη δική της επιθυμία αλλά και του συντρόφου της, τον επαρκή ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τη συναισθηματική της διάθεση κοκ.…
Σε ποια ηλικία αρχίζουν τα παιδιά να ρωτούν για το σεξ;
8 10, 2020
Τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους και να έχουν απορίες σχετικά με αυτό από την ηλικία των 3 ετών. Ειδικά αν έχουν αδέλφια του άλλου φύλου, αρχίζουν να παρατηρούν τις διαφορές μεταξύ τους και να ρωτούν γι’ αυτές. Επιπλέον, αν η μητέρα τους μείνει έγκυος, η κοιλιά της που φουσκώνει διεγείρει την παιδική…
Η ομοφυλοφιλία είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα;
7 10, 2020
Η ομοφυλοφιλία δεν κατατάσσεται πλέον ως ψυχολογικό πρόβλημα ή ψυχιατρική διαταραχή. Περισσότερα από 35 χρόνια επιστημονικά ορθής και σωστά σχεδιασμένης έρευνας υπέδειξαν ότι η ομοφυλοφιλία αυτή καθεαυτή δεν συνδέεται με ψυχική νόσο ή άλλα ψυχικά ή κοινωνικά προβλήματα. Σημαντικό μέρος της πληροφόρησης βασίζονταν μέχρι τότε σε έρευνες στις οποίες συμμετείχαν ομοφυλόφιλοι που ήταν σε ψυχοθεραπευτική…
Πώς αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι τη διαφορά επιθυμίας για σεξουαλική επαφή;
6 10, 2020
Δύο άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν σε πολλά πράγματα, ένα από αυτά μπορεί να είναι και η συχνότητα επιθυμίας για σεξουαλική επαφή. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζευγάρι βρίσκει πρακτικές λύσεις που ικανοποιοούν και τις δύο πλευρές χωρίς να καταπιέζεται κανένας από τους δύο. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα πίσω από το…
Πώς επηρεάζει την ψυχολογία μιας γυναίκας η μακροχρόνια αποχή από το σεξ;
4 10, 2020
Η μακροχρόνια αποχή από το σεξ επιφέρει αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως αυξημένο άγχος, απογοήτευση, καταθλιπτική διάθεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μια γυναίκα που απέχει για πολύ καιρό από τη σεξουαλική δραστηριότητα ουσιαστικά δεν νιώθει καλά με τον εαυτό της, νιώθει να της λείπει σημαντικά η αναγνώριση, η αίσθηση ότι «αξίζει». Μπορεί να νιώθει απομονωμένη, «ότι δεν…
Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε παρατεταμένη αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα;
3 10, 2020
– Προυπάρχουσα κακή ψυχολογική κατάσταση (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κλπ.). – Δόμηση της προσωπικότητας με προβλήματα που επηρεάζουν γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενδεικτικά όμως και της ύπαρξης μιας σειράς δυσκολιών στη δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο. – Σεξουαλική διαταραχή – κολεόσπασμος: Ακούσια και συνήθως επώδυνη σύσπαση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο που μπορεί…
Ποια είναι τα κυριότερα ψυχολογικά αίτια διαταραχής της ερωτικής επιθυμίας ενός άντρα;
2 10, 2020
Δυσκολίες και προβλήματα στυτικής λειτουργίας και εκσπερμάτισης είναι λογικό να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία ενός άντρα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό προστασίας του άντρα από το ενδεχόμενο μιας αποτυχημένης προσπάθειας και το αίσθημα απόρριψης που μπορεί να νιώσει. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι προσωπικές δυσκολίες είναι δυνατόν να μονοπωλήσουν για ένα χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον…
Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση;
1 10, 2020
Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης και ερεθισμού που ο ίδιος περιγράφει ως ικανοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, ο άντρας νιώθει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ότι επιθυμεί…
Τι σκέφτονται οι γυναίκες σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας του συντρόφου τους;
30 9, 2020
Είναι γεγονός ότι ενώ πολλοί άντρες αγχώνονται υπερβολικά για την εντύπωση που δίνουν όταν προκύπτει πρόβλημα με τη στυτική λειτουργία, το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό της συντρόφου είναι αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο της τον εαυτό, κυρίως ότι δεν είναι επαρκώς επιθυμητή και ελκυστική προκειμένου να του κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον. Βάσει…
Ένα πρόβλημα στύσης είναι δυνατόν να επηρεάζει την εκσπερμάτιση;
29 9, 2020
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί καταρχήν ότι η στύση και η εκσπερμάτιση είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί. Γι’ αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει εκσπερμάτιση χωρίς στύση ή, σε άλλες περιπτώσεις, στύση χωρίς εκσπερμάτιση, με κυρίαρχα αίτια τα ψυχολογικά. Ένα πρόβλημα στύσης, λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση γιατί ο άνδρας στη βιασύνη και την…
Πόσο συχνά συμβαίνει η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στον άντρα;
28 9, 2020
Παρά το γεγονός ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική σεξουαλική δυσλειτουργία στον άντρα μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη στυτική δυσλειτουργία, τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο εκτενή. Φαίνεται όμως να απασχολεί ένα ποσοστό 8-10% του αντρικού πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του (το ποσοστό αυτό…
Πώς βιώνει η γυναίκα την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση του συντρόφου της;
27 9, 2020
Η γυναίκα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση όταν η σεξουαλική διέγερση και εκσπερμάτιση δεν ολοκληρώνονται από τη μεριά του συντρόφου της μην γνωρίζοντας αρχικά πώς να ορίσει και να κατανοήσει το πρόβλημα. Ακόμη κι αν η ίδια καταφέρνει (αρχικά τουλάχιστον) να αφεθεί ψυχικά και να φτάσει σε οργασμό, βιώνει μια παράξενη «αναμονή» χωρίς όρια και…
Πώς ορίζεται η έννοια της σεξουαλικής εξάρτησης;
26 9, 2020
Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την παρόρμησή του για συνεχή αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης και το σεξ καταλήγει να γίνεται έμμονη ιδέα και σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα της ζωής του, τότε γίνεται λόγος για σεξουαλική εξάρτηση. Σε αυτή την περίπτωση το σεξ λειτουργεί ως ένα είδος αγχολυτικού για το άτομο, γι’ αυτό και η…
«ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ…»:
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ
26 9, 2020
Η αφήγηση και η ακρόαση ιστοριών και παραμυθιών υπήρξε πάντοτε για τον άνθρωπο όχι μόνο μια απολαυστική και ευχάριστη διαδικασία, αλλά και ένας αποδοτικός τρόπος να ερμηνεύσει τον κόσμο και να περάσει γνώσεις, εμπειρίες και αρχές στις μελλοντικές γενιές, τις οποίες αντιπροσωπεύουν σε κάθε εποχή τα παιδιά, στα οποία συνήθως απευθύνονται τα παραμύθια. Ωστόσο…
Πώς μπορεί μια γυναίκα να βοηθήσει το σύντροφό της όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα στύσης;
25 9, 2020
Ο ρόλος της γυναίκας είναι σημαντικός και πολλές φορές καθορίζει την εξέλιξη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντικό ποσοστό γυναικών αντιδρά αρνητικά γιατί θεωρεί ότι «φταίει». Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι επαρκώς ελκυστική προκειμένου να διατηρήσει την ερωτική διάθεση του συντρόφου της, ή ότι δεν είναι έμπειρη σεξουαλικά κοκ. Η…
Είναι φυσιολογικό για μια γυναίκα να μην έχει κάνει σεξ σε προχωρημένη ηλικία;
24 9, 2020
Προκειμένου να κατανοήσουμε τι είναι «φυσιολογικό» στο σεξ είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συμπεριφορά που εκδηλώνει μια γυναίκα σχετικά με το σεξ εξαρτάται κυρίως από την «εικόνα», την άποψη που έχει για αυτό. Υπό αυτή την έννοια μια γυναίκα που δεν έχει κάνει σεξ σε προχωρημένη ηλικία δηλώνει μια γυναίκα που έχει σημαντικά αρνητική…
Ποια είναι τα αίτια της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας;
23 9, 2020
Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, δημιουργείται κυρίως από το άγχος με το οποίο ο άντρας προσεγγίζει τη σεξουαλική επαφή σκεπτόμενος κυρίως την «αποτυχία» και το κατά πόσο θα εκτεθεί σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ο ίδιος παρακολουθεί έντονα…
Αηδία και σεξ: Πώς συνυπάρχουν;
22 9, 2020
Είναι παράξενο όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι η σεξουαλική πράξη συμπεριλαμβάνει ερεθίσματα που, κατά τα άλλα, προκαλούν υψηλή αίσθηση σιχασιάς και αηδίας, όπως είναι, για παράδειγμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, το σπέρμα και άλλες εκκρίσεις του σώματος, οι οσμές κ.ά. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένας άντρας μπορεί να φιλά τόσο παθιασμένα μια γυναίκα και παράλληλα…
Η σεξουαλική συμπεριφορά στην ψύχωση
21 9, 2020
Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση δεν έχει επισταμένα μελετηθεί βιβλιογραφικά καθώς πάντα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη σταθεροποίηση και λειτουργικότητα του πάσχοντος σε σημαντικά καθημερινά ζητήματα, παραβλέποντας όμως τον σημαντικό τομέα της σεξουαλικής έκφρασης που θα μπορούσε να αποτελεί και μια παράμετρο βοήθειας για τον ίδιο. Ένας δεύτερος λόγος αφορά στην επίδραση…
Σε τι διαφέρει ο παρενδυσιακός φετιχισμός από τον τρανσεξουαλισμό;
20 9, 2020
Ο παρενδυσιακός φετιχισμός αποτελεί μια σεξουαλική διαστροφή που αφορά και ετεροφυλόφιλα άτομα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο εκφράζει την επιθυμία να φορά ρούχα του αντίθετου φύλου (για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να θέλει να φορά γυναικείες μπότες ή γυναικεία εσώρουχα) προκειμένου να διεγερθεί ερωτικά και να έρθει σε ερωτική επαφή, πολλές φορές με άτομο του…
PSYCHOTHERAPEUTIC APPROACHES TO SEXUAL PROBLEMS
An Essential Guide for Mental Health Professionals
19 9, 2020
Το σεξ είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία του ανθρώπου και είναι ένα θέμα που πάντα αναδεικνύεται και συζητιέται κατά τη διάρκεια μιας ψυχοθεραπείας. Σε αυτό το βιβλίο ο Stephen B. Levine διαφωτίζει σημαντικά θέματα της σεξουαλικής λειτουργίας προκειμένου για την καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευόμενων ψυχοθεραπευτών αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία…
Υπάρχει «κατάλληλη» ηλικία για να ξεκινήσει κανείς το σεξ;
19 9, 2020
Στατιστικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συνήθης ηλικία που ένα κορίτσι ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή είναι 17-20 ετών, με ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 25%) να ολοκληρώνει την ερωτική του ζωή στην ηλικία των 14-17 ετών. Για τα αγόρια τα δεδομένα αυτά κυμαίνονται στην ηλικία των 14-17 χρόνων. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η…
Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες: Η λήψη ιστορικού
18 9, 2020
Η λήψη ιστορικού αποτελεί το πρώτο σημαντικό στάδιο αντιμετώπισης μιας περίπτωσης σεξουαλικής δυσλειτουργίας καθώς μπορεί να συλλέξει, σε μια εικόνα, όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να κατανοηθούν τα αίτια αυτής και στη συνέχεια να προταθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και θεραπείας. Αρχικά είναι σημαντικό να συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες που αφορούν πρόβλημα/ σύμπτωμα που…
Feeling Scared During Sex: Findings From a U.S. Probability Sample of Women and Men Ages 14 to 60
17 9, 2020
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…
Μια γυναίκα θα πρέπει να ανησυχεί αν περνούν τα χρόνια και δεν έχει κάνει σεξ;
17 9, 2020
Η γυναίκα που βρίσκεται σε μια προχωρημένη ηλικία και δεν έχει ολοκληρώσει τη σεξουαλική επαφή ανησυχεί από μόνη της και σίγουρα δεν νιώθει επαναπαυμένη με αυτό το θέμα. Παράλληλα όμως νιώθει ότι δεν μπορεί να βρει και μια διέξοδο σε αυτό το θέμα και έτσι νιώθει ότι δεν είναι φυσιολογική κι ότι μειονεκτεί. Οι ταμπέλες…
Σεξουαλική αποστροφή
16 9, 2020
Η σεξουαλική αποστροφή αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία εκφράζεται, επίμονα και επανειλημμένα, ακραία αποστροφική διάθεση και αποφυγή κάθε, ή σχεδόν κάθε συμπεριφοράς, διαδικασίας κλπ. που σχετίζεται με τη σεξουαλική συνεύρεση και επαφή. Η αποστροφή και η αποφυγή μπορεί να μην αφορούν μόνο τη στιγμή και τη διαδικασία της διείσδυσης του πέους…
Sexsomnia
15 9, 2020
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί κανείς να παραμιλά, να υπνοβατεί, να τρίζει τα δόντια του κ.ά. Ο όρος sexsomnia (η ελληνική μετάφραση θα μπορούσε να είναι σεξυπνία) μας παρουσιάζει για πρώτη φορά και την εκδοχή της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαταραχή του ύπνου…
Βλέπει πορνό…
14 9, 2020
Η συνειδητοποίηση ότι ο σύντροφός μας βλέπει πορνό μπορεί να είναι αρχικά σοκαριστική αλλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή ανάλυσης και εκτίμησης πληροφοριών για εκείνον, για τη σχέση μας αλλά και για τον εαυτό μας. Σε αυτή τη συζήτηση, με τον εαυτό μας αρχικά, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και διατεθειμένες…
Μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία στα άτομα τρίτης ηλικίας;
13 9, 2020
Στην τρίτη ηλικία η επιθυμία για σεξ πολλές φορές μειώνεται, όχι όμως απαραίτητα για οργανικούς λόγους. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε αυτή την περίοδο της ζωής ο ρόλος του σεξ υποβαθμίζεται εξαιτίας της ανάπτυξης άλλων ενδιαφερόντων. Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθυμία για σεξουαλική επαφή δεν μειώνεται, αλλά η συχνότητα των επαφών ελαττώνεται χωρίς βέβαια…
Γάμος χωρίς σεξ
12 9, 2020
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών που εξομολογείται ότι έχει σταματήσει η ερωτική επαφή μεταξύ τους, σε ορισμένες περιπτώσεις και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι «φέρουν» αυτή την κατάσταση ως ένα ανομολόγητο μυστικό και ουσιαστικά πρόκειται για ένα «βάρος» που βιώνεται στη σχέση και τη συμβίωσή τους. Νιώθουν ότι περπατούν σε ασταθές…
Ποιες είναι οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας;
9 9, 2020
Οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας είναι τρεις και είναι κοινές στον άντρα και τη γυναίκα: Η φάση της ερωτικής επιθυμίας, η φάση της διέγερσης και η φάση του οργασμού. Βιβλιογραφικά αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις και μια τέταρτη φάση που ακολουθεί τον οργασμό και ονομάζεται φάση αποκατάστασης. Η ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία και…
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
9 9, 2020
«Η κυρία Τ είναι 38 ετών, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, 21, 8 και 4 ετών. Παραπέμφθηκε από τον γυναικολόγο της λόγω των συμπτωμάτων για τα οποία ζήτησε βοήθεια, δηλαδή την επίμονη και δυσάρεστη διέγερση των γεννητικών οργάνων. Η ιατρική εξέταση από δύο διαφορετικούς γυναικολόγους δεν υπέδειξε κάποια οργανική αιτιότητα για τα συμπτώματά της, αλλά…
Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)
8 9, 2020
Η δυσπαρευνία αφορά συχνό και επαναλαμβανόμενο αίσθημα πόνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Πιο συχνή είναι η αναφορά πόνου κατά τη διάρκεια της επαφής. Η δυσπαρευνία εκδηλώνεται πιο συχνά σε γυναίκες, βιβλιογραφικά δεδομένα όμως αναφέρουν και περιπτώσεις αντρών με σχετικά συμπτώματα. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις…
«Η ερωτική μου επιθυμία δεν έχει επανέλθει μετά τον τοκετό…»
7 9, 2020
Μετά τον τοκετό έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας και του ζευγαριού γενικότερα. Ουσιαστικά, έχει λάβει χώρα μια ιατρική επέμβαση που αν μη τι άλλο απαιτεί το χρόνο της για να επανέλθει ο οργανισμός στα φυσιολογικά επίπεδα δυνάμεων και λειτουργίας του. Η διαδικασία του θηλασμού επίσης απαιτεί σωματικές αλλά και ψυχικές δυνάμεις. Ορμονικά…
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) και σεξουαλικά προβλήματα
6 9, 2020
Τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα ΙΨΔ εκφράζουν συχνά δυσκολίες ή και δυσλειτουργίες στη σεξουαλική τους ζωή. Αρχικά, ένα βασικό στοιχείο που υποκρύπτεται στην ΙΨΔ είναι το άγχος, στοιχείο που οπωσδήποτε επηρεάζει σημαντικές παραμέτρους μιας σχέσης σε θέματα εγγύτητας, ασφάλειας αλλά και σεξουαλικής λειτουργίας. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει αγωνία απόδοσης κατά τη σεξουαλική επαφή, μπλοκαρίσματα…
Κοινωνική φοβία & σεξουαλικές δυσλειτουργίες
5 9, 2020
Η κοινωνική φοβία ή το κοινωνικό άγχος χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο του ατόμου να βρεθεί σε θέση γελοιοποίησης, ταπείνωσης ή αμηχανίας ή σε συνθήκες στις οποίες νιώθει εκτεθειμένο στην κριτική και αξιολόγηση των άλλων. Ο ίδιος συστηματικά «αποφεύγει» οποιαδήποτε κατάσταση τον φέρνει στη δύσκολη αυτή θέση ή την «υπομένει» με άγχος και έντονη αίσθηση ενόχλησης. Το «άγχος αναμονής» είναι…
Ποια είναι τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης;
4 9, 2020
Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σχεδόν πάντα ψυχολογικά, είτε πρόκειται για μαθησιακά, είτε για βαθύτερα ψυχολογικά αίτια. Στην περίπτωση των μαθησιακών αιτιών ο άντρας για διάφορους λόγους έχει «μάθει», από τις πρώτες μάλιστα σεξουαλικές του εμπειρίες, να μην ελέγχει το ρεφλέξ της εκσπερμάτισης, με άλλα λόγια να μην αναγνωρίζει επακριβώς τα αισθητηριακά ερεθίσματα που…
Ποια είναι τα σεξουαλικά προβλήματα;
3 9, 2020
Τα σεξουαλικά προβλήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τις παραφιλίες (ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις) και τις διαταραχές ταυτότητας φύλου (τρανσεξουαλισμός). Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας. Πρόκειται για δυσλειτουργίες που δεν επιτρέπουν στο άτομο τη σεξουαλική ευχαρίστηση ή, ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, και την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Αντιθέτως, στις παραφιλίες η…
HANDBOOK OF SEXUAL DYSFUNCTIONS
31 8, 2020
Το βιβλίο Handbook of Sexual Dysfunctions παρέχει μια έγκυρη και αξιόπιστη συλλογή μελετών από κλινικούς και ερευνητές του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που καλύπτει με έναν κατανοητό και εύληπτο τρόπο τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για την κατανόηση, την παθο-φυσιολογία, τη διάγνωση και τη θεραπευτική…
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΣΕΞ
25 8, 2020
Κατάθλιψη και σεξ! Δύο έννοιες και καταστάσεις που αν μη τι άλλο συναντιούνται αντιφατικά μεταξύ τους… Η κατάθλιψη υπονοεί μια κατάσταση χαμηλής ενεργητικότητας, υποτονικότητας, εσωστρέφειας…
ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ…
28 7, 2020
Ο Ντέιβιντ, 32 ετών και σύμβουλος επιχειρήσεων, ζει με τη σύντροφό του τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο ίδιος περιγράφει το πρόβλημα που τον απασχολεί: «Είμαι σε μια σχέση εδώ και ένα χρόνο…
ΝΙΩΘΩ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΞ
21 7, 2020
Οι βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές αντιδράσεις του ανθρώπου μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης παραμένουν ένα πεδίο που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εκτενώς και καταγράφονται λιγοστές…
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
25 6, 2020
Η ζωγραφική των ασθενών που πάσχουν από ψύχωση, θεωρείται σήμερα ιδιαίτερη μορφή ζωγραφικής. Η ζωγραφική της ψύχωσης παρότι δημιουργείται από άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία και γνώση είναι πολύ αξιόλογη και φιλοξενείται στην Ευρώπη σε μουσεία που περιέχουν μόνο δείγματα της ζωγραφικής αυτής. Στην προσπάθεια ερμηνείας της ποιότητας αυτής της ζωγραφικής, προκύπτουν θέματα, όπως ορισμοί, κριτήρια…
ΤΟ ΑΝΤΙ-ΚΕΙΜΕΝΟ
Το αντικείμενο της ψυχανάλυσης
Η ψυχανάλυση του αντικειμένου
25 6, 2020
Η ποικιλία των θέσεων που έχει ο ρόλος και η λειτουργία του αντικειμένου δεν είναι εύκολο να αποδοθεί με έναν ορισμό. Βάζει στο παιχνίδι όλα τα ψυχικά συστήματα, ιδιαίτερα τη συμμετοχή του “εκείνο”, αφού οι πρώτες επενδύσεις του θα δομήσουν και τα υπόλοιπα ψυχικά συστήματα. Αυτόματα τίθεται η προβληματική της σχέσης εσωτερικού-εξωτερικού αντικειμένου, εσωτερικής-εξωτερικής πραγματικότητας.…
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
25 6, 2020
Για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών (Προεφηβικό στάδιο – τετάρτη-έκτη δημοτικού) Αναπτυξιακά στάδια Στο προεφηβικό στάδιο τα παιδιά εκδηλώνουν μια τάση απομάκρυνσης από την άμεση εξάρτηση από τους γονείς και ενδιαφέρονται περισσότερο για τη γνώμη των συνομηλίκων τους και την ένταξη και αποδοχή τους στην ομάδα αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, μια άσκηση…
Factors influencing the frequency of erotic dreams: an online study
4 6, 2020
Η παρούσα ερευνητική εργασία διερευνά τη συχνότητα εμφάνισης ερωτικού περιεχομένου στα όνειρα ενός ατόμου αλλά και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συχνότητα αυτή. Πιο συγκεκριμένα, 2907 συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) κλήθηκαν να αξιολογήσουν το ποσοστό ερωτικού περιεχομένου στα όνειρά τους, καταθέτοντας παράλληλα και άλλες λεπτομέρειες από το περιεχόμενο των ονείρων αλλά και δημογραφικά…
ΟΙ ΜΑΓΙΚΟΙ ΚΥΒΟΙ: «ΠΛΑΘΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΟΥ»
27 5, 2020
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12-15 ΕΤΩΝ Η εφηβεία αποτελεί το κατεξοχήν στάδιο κατά το οποίο ο έφηβος επιζητεί να διερευνήσει πτυχές του εαυτού του που ίσως δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει. Μπορεί να σκέφτεται ότι έχει…
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙΣ
-ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ-
25 5, 2020
Τι κάνει έναν άνθρωπο να είναι ή να μην είναι δημιουργικός; Η γνωστή ψυχοθεραπεύτρια Marion Milner προσεγγίζει το πολυσυζητημένο και πολύπλευρο θέμα της δημιουργικότητας και πραγματεύεται τα εμπόδια που συναντά ο καθημερινός άνθρωπος -ο μη καλλιτέχνης- όταν προσπαθεί να ζωγραφίσει. Με την ψυχαναλυτική της παιδεία, κάνει η ίδια “βουτιά” στα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε…
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
23 4, 2020
Μπορεί η Τέχνη να είναι θεραπευτική; Πού συναντά η Τέχνη την τέχνη της Ψυχοθεραπείας; Ποιες είναι οι Ψυχοθεραπείες μέσω Τέχνης (Arts Therapies); Βρίσκουν εφαρμογή σε ψυχιατρικά πλαίσια; Πώς αξιολογείται το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα; Τι ρόλο παίζουν στον αποστιγματισμό του ατόμου με ψυχική διαταραχή; Εικαστικά, Μουσική, Χορός, Παιχνίδι, Θέατρο. Οχήματα θεραπευτικής διεργασίας. Δημιουργίας και μεταμόρφωσης. Αποτύπωσης…
Digital storymaking: Dramatherapy with young people online
19 4, 2020
Η παρούσα ερευνητική εργασία μελετά την εφαρμογή της δραματοθεραπείας μέσω διαδικτύου σε εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική της δραματοθεραπείας που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η “δημιουργία ιστορίας” και απευθύνεται σε εφήβους που είναι ιδιαίτερα απομονωμένοι και λαμβάνουν ήδη τη βασική σχολική εκπαίδευση στο σπίτι. Ακολουθείται η δομή τριών βασικών σταδίων στην πορεία της θεραπευτικής…
Internet Affairs: Partners’ Perceptions and Experiences of Internet Infidelity
18 4, 2020
Ο όρος “διαδικτυακή απιστία” αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και στα πρωτόκολλα ερευνητικών μελετών που επιδιώκουν να ορίσουν, να περιγράψουν και να αποσαφηνίσουν τις πολύπλευρες πτυχές αυτού του φαινομένου. Η παρούσα ερευνητική εργασία διαφοροποιείται από προηγούμενες σχετικές εργασίες καθώς αναφέρεται σε πραγματικές εμπειρίες “διαδικτυακής απιστίας” και όχι σε φανταστικά σενάρια.…
Spectatoring Mediates the Association Between Penis Appearance Concerns and Sexual Dysfunction
15 4, 2020
Aποτελέσματα προηγούμενων ερευνητικών εργασιών έχουν δείξει ότι οι άντρες που ανησυχούν και προβληματίζονται σχετικά με το μέγεθος του πέους έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική και οργασμική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (Johnston et al., 2014; Veale, Miles, Read, Troglia, Carmona, et al., 2015; Veale, Miles, Read, Troglia, Wylie, et al., 2015;…
COVID-19 & ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ:
«ΖΟΥΣΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΤΣΙ»!
12 4, 2020
Όπως όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα περί της μη διασποράς του covid-19 έχουν επιβάλλει σε όλους μας πολλές νέες συνήθειες…
COVID-19: ΣΕΞ & ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ!
11 4, 2020
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωση του Covid-19 υπαγορεύουν οπωσδήποτε την τήρηση…
COVID-19: ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
31 3, 2020
Η νέα κατάσταση που βιώνουμε με την εξάπλωση του Covid-19 είναι πρωτόγνωρη για όλους, ακόμη και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ζήσει άλλα πιο δύσκολα χρόνια. Η διαφορά έγκειται τώρα στο γεγονός…
Η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση ενός ζευγαριού;
30 3, 2020
Οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα της δουλειάς μπορούν φυσικά να ταράξουν τη σχέση ενός ζευγαριού, όχι όμως να την βλάψουν ή να την διαλύσουν εάν αυτή έχει στηριχθεί σε βάσεις ουσίας. Πολλά ζευγάρια είναι μαζί, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και οικογένεια, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το λόγο που είναι μαζί, ή γιατί έτσι πληρούν μια εικόνα…
ΤΡΑΥΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
29 3, 2020
Το τραύμα αποτελεί μια εμπειρία καθηλωτική για το άτομο, σε συναισθηματικό, σωματικό, γνωστικό και συμπεριφοριστικό επίπεδο, πόσο μάλλον για ένα παιδί που δεν έχει ακόμη αναπτύξει…
Covid-19: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε ηλικιωμένα άτομα
29 3, 2020
Είναι γεγονός ότι στην πανδημία του covid-19 οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν νιώσει πιο ευάλωτοι από όλες τις απόψεις. Αρχικά, θα πρέπει να ειπωθεί για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί ένα επιστημονικό δεδομένο ότι πλήττονται περισσότερο από τον ιό και ότι σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού η επίδραση του ιού μπορεί να οδηγήσει σε βαριά…
Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν για τη σεξουαλική ζωή των γονιών τους;
28 3, 2020
Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν για τη σεξουαλική ζωή των γονιών τους;…
Πώς λειτουργεί το παραμύθι στη σχέση γονέα-παιδιού;
27 3, 2020
Η στιγμή που ο γονέας διαβάζει ή αφηγείται ένα παραμύθι στο παιδί είναι πράγματι μοναδική καθώς αποτελεί ίσως και από τις λίγες στιγμές της ημέρας που είναι συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον. Ο γονιός είναι έτοιμος «να δώσει» την ανάγνωση του παραμυθιού και το παιδί είναι συγκεντρωμένο κυριολεκτικά για «να την πάρει» και…
Παθητική επιθετικότητα
26 3, 2020
Η παθητική επιθετικότητα αποτελεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς με το οποίο μπορεί κανείς να εκφράζει με έμμεσο τρόπο αρνητικά συναισθήματα (κυρίως θυμό) αντί να τα διαχειρίζεται με ευθύ και άμεσο τρόπο. Το άτομο αρνείται πάντα ότι έχει επιθετική πρόθεση και, γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθείς μαζί του. Σε γενικές γραμμές είναι απολογητικός και παριστάνει το…
Τι να κάνω για να διαβάζει το παιδί μου;
17 3, 2020
Είναι γεγονός ότι το ερώτημα αυτό απασχολεί σημαντικό αριθμό γονιών που δεν μπορεί να καθοδηγήσει σωστά το παιδί στο διάβασμα του σχολείου. Είναι σημαντικό να έχει γίνει μια καλή αρχή σε αυτό το θέμα και το παιδί να έχει πεισθεί ότι το διάβασμα και το σχολείο είναι κάτι θετικό που προσθέτει σημαντικά οφέλη στη ζωή…
Ποιος είναι πράγματι ο «καλός μαθητής»;
16 3, 2020
Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής, δηλαδή από την ηλικία των 6-18 χρόνων, διανύουν σημαντικές και καθοριστικές αλλαγές στην ανάπτυξη και εξέλιξη των νοητικών και σωματικών τους δεξιοτήτων. Εν μέσω όλων αυτών των αλλαγών καλούνται να αποδίδουν και στη διαδικασία της μάθησης στο σχολείο και να φέρνουν καλούς βαθμούς κλπ. Καλός μαθητής…
Για μια καλύτερη προσαρμογή στο νέο σχολείο
15 3, 2020
Η αλλαγή σχολείου αποτελεί για κάθε παιδί μια δύσκολη διαδικασία κατά την οποία πρέπει ουσιαστικά να διαχειριστεί τον αποχωρισμό/ αποχαιρετισμό του παλιού σχολείου, των φίλων του κλπ., αλλά και την προσαρμογή στο νέο σχολικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν σημασία στα συναισθήματα του παιδιού για αυτή την αλλαγή και να το βοηθήσουν καταρχήν…
Γιατί, μερικές φορές, είναι δύσκολο να βάλουμε τα παιδιά για ύπνο;
14 3, 2020
Πολλές φορές τα παιδιά βρίσκονται σε υπερένταση από τα γεγονότα της ημέρας, ή δεν θέλουν να πάνε για ύπνο και να αποχωριστούν τους γονείς τους, όταν μάλιστα υπάρχει και ένα αδερφάκι, μεγαλύτερο από εκείνα, το οποίο πηγαίνει αργότερα για ύπνο. Άλλες φορές έχουν εφιάλτες και φοβούνται να κοιμηθούν τελείως μόνα τους στο δωμάτιο. Γενικότερα, είναι…
Γιατί τρώει τα νύχια του;
13 3, 2020
Η συμπεριφορά αυτή ονομάζεται ονυχοφαγία και εμφανίζεται σε αρκετά υψηλό ποσοστό παιδιών. Συχνά θεωρείται ως μια κακή συνήθεια, όµως στην πραγµατικότητα αποτελεί ένα σύµπτωµα αγχώδους συναισθηµατικής διαταραχής και υποδεικνύει ανασφάλεια, άγχος ή φόβο. Μπορεί να εκδηλωθεί μετά την εμπειρία ενός αγχογόνου γεγονότος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη ικανοποίησης, ανία ή αμηχανία. Σε…
Τι μας δείχνουν τα όνειρά μας;
13 3, 2020
Τα όνειρα αποτελούν τον καθρέφτη του ασυνειδήτου και η ανάλυσή τους αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καθένα. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι φανερώνουν, με τον πιο αποτελεσματικό και θαυμαστό τρόπο, τις ασυνείδητες επιθυμίες και συγκρούσεις μας. Γι’ αυτό και πολλές φορές στα όνειρα βλέπουμε να κάνουμε πράγματα που δεν θα φανταζόμασταν ότι…
Τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι
12 3, 2020
Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και ο φόβος αυτός είναι πολύ αληθινός. Συχνά ζητούν να έχουν ένα φως ανοιχτό για να κοιμηθούν χωρίς να φοβούνται, ή ένα αγαπημένο παιχνίδι για τον ύπνο. Ο φόβος για το σκοτάδι ξεκινά περίπου στην ηλικία που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα πια ώστε να έχουν την αίσθηση της…
Στην παραλία…
12 3, 2020
Στην παραλία νιώθει κανείς διαφορετικά με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους γύρω του. Πιο χαλαρά, πιο ελεύθερα, μιλά στον ενικό στους διπλανούς του σαν να ήταν φίλοι από χρόνια. Οι σχέσεις ισχύος μεταβάλλονται. Δεν έχει πια σημασία το επάγγελμα, η κοινωνική θέση, το εισόδημα. Οι αξίες που οδηγούν σε κοινωνική αναγνώριση είναι…
Ποια είναι τα βασικά στάδια της μνημονικής λειτουργίας;
11 3, 2020
Στη λειτουργία της μνήμης υπεισέρχονται τρία βασικά στάδια: η κωδικοποίηση (encoding), η αποθήκευση (storage) και η ανάκτηση (retrieval). Το στάδιο της κωδικοποίησης αφορά τη μετατροπή των πληροφοριών από το περιβάλλον σε μορφή επεξεργάσιμη από τη μνήμη, για παράδειγμα, ένα νέο όνομα. Τα δεδομένα του νέου αυτού ερεθίσματος (π.χ. ηχητικά κύματα) προσλαμβάνουν μια συγκεκριμένη μορφή αναπαράστασης…
Σχολική άρνηση
11 3, 2020
Πολλά παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο, μπορεί να αρνηθούν να πάνε σχολείο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντική ένταση και δυσκολία χειρισμών τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντικό, σε πρώτο στάδιο, να εκτιμηθεί ο «βαθμός» της άρνησης του παιδιού, με άλλα λόγια εάν πρόκειται απλά για ένα αρχικό άγχος προσαρμογής στο οποίο…
Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρώτη σεξουαλική επαφή;
10 3, 2020
Η πρώτη εμπειρία σεξουαλικής επαφής διεγείρει έντονα συναισθήματα τα οποία είναι σημαντικό ο έφηβος (η) να είναι σε θέση να διαχειριστεί. Καταρχήν πρόκειται για έντονες αισθήσεις και διεγέρσεις σωματικές τις οποίες ο έφηβος/ η βιώνει για πρώτη φορά και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα διαχειρίσιμες όταν το ίδιο το σώμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Παράλληλα, οι…
Τι είναι το φαινόμενο placebo;
10 3, 2020
Το φαινόμενο placebo αναφέρεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση της πάθησής του ενώ λαμβάνει ένα ανενεργό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στις περιπτώσεις αυτές ο πάσχων πιστεύει ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει και, όπως φαίνεται, η πεποίθηση αυτή και μόνο συντελεί…
Γιατί τα αφήνω όλα για την τελευταία στιγμή;
9 3, 2020
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εξαντλούν κάθε φορά όλα τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρώσουν μια υποχρέωση που έχουν αναλάβει. Σε σημαντικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων ανακαλύπτει κανείς ότι το άτομο δεν έχει κίνητρο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που έχει αναλάβει ή είχε κίνητρο και το έχει χάσει ή έχει χάσει τη σύνδεση ανάμεσα…
Πώς εκφράζεται ο θυμός των παιδιών;
9 3, 2020
Τα παιδιά θυμώνουν όταν νιώθουν φόβο, απειλή ή πιστεύουν ότι τα αδικούν. Ο θυμός τους μπορεί να εκφράζεται με τρόπους οι οποίοι εξωτερικεύουν το συναίσθημά τους ή, αντίθετα, το στρέφουν προς τον εαυτό τους εσωτερικεύοντάς το. Ο θυμός μπορεί να εξωτερικεύεται με επιθετικότητα και τάση προς έλλειψη συμμόρφωσης (π.χ. ανυπακοή, αρνητισμό κ.ά.). Από την άλλη…
Η εικόνα σώματος στην εφηβεία
8 3, 2020
Η εικόνα σώματος αποτελεί για τον έφηβο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού του που στην παρούσα φάση αλλάζει συνεχώς, συχνά τρομάζοντάς τον σε σημαντικό βαθμό. Η εικόνα σώματος που έχει ο έφηβος δεν συμπίπτει απαραίτητα με την πραγματική σωματική του εικόνα ή την εμφάνισή του γενικότερα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφηβοι έχουν μια «καλή»…
Τι θα μπορούσε να χαρακτηρίζει μια ηρωική φυσιογνωμία;
8 3, 2020
Ο προσωπικός ήρωας για τον καθένα από εμάς μπορεί να είναι διαφορετικός, κάποια όμως ιδιαίτερα στοιχεία χαρακτηρίζουν όλους τους σημαντικούς, τους «μεγάλους» ανθρώπους! Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά… -Ικανότητα, επιδεξιότητα, ευφυία -Τρυφερότητα, αγάπη, ευγένεια -Κουράγιο, δύναμη, αποφασιστικότητα -Μετριοφροσύνη, αλτρουισμός -Τάση για ρίσκο -Τιμιότητα Η σημαντικότητα μιας ηρωικής φυσιογνωμίας πηγάζει πράγματι από τις ιδιαίτερες ικανότητες…
ΣΤΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
8 3, 2020
Η τέχνη απελευθερώνει τον άνθρωπο, λειτουργώντας ως καταλύτης, καθώς παραμερίζει τους υπαρξιακούς του προβληματισμούς και σπάζοντας τα δεσμά της ύπαρξής του τον ωθεί προς ένα σημαντικό ιδεώδες. Ο χορός είναι τέχνη, την οποία πολλοί μελετητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία προσπάθησαν να εξηγήσουν και να αναλύσουν. Ένα θέμα που ανέκαθεν κέντριζε και εξακολουθεί να κεντρίζει το…
Πώς θα αντιληφθούμε ότι ένα παιδί έχει άγχος;
7 3, 2020
Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνoυμε πότε ένα παιδί βιώνει άγχος. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι το άγχος στα παιδιά εκδηλώνεται κυρίως με απότομες αλλαγές στη διάθεση, έντονες εναλλαγές στην κινητικότητά τους (τη μία στιγμή υπερκινητικά και την άλλη νωθρά), δυσκολία στον ύπνο ή αλλαγή στις ώρες που κοιμούνται, επιθετικότητα ή ακόμα και «προβληματικές»…
Είναι αρνητικό για ένα παιδί να παίζει πολλές ώρες video games;
6 3, 2020
Ναι, η επίδραση είναι αρνητική γιατί οι ώρες που περνά σε αυτά τα παιχνίδια είναι ώρες που λείπουν από την αλληλεπίδρασή του με άλλα παιδιά, από το παιχνίδι, το διάβασμα κοκ. Παράλληλα, η πλειοψηφία αυτών των παιχνιδιών παίζονται σε ατομικό επίπεδο, άρα το παιδί εκείνη την ώρα είναι ουσιαστικά κοινωνικά απομονωμένο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε…
Πότε να αγοράσω στο παιδί μου κινητό τηλέφωνο;
5 3, 2020
Πολλά παιδιά έχουν ήδη αποκτήσει κινητό τηλέφωνο και όσα δεν έχουν ζητούν διακαώς να αποκτήσουν. Νιώθουν ότι και μέσω του κινητού τηλεφώνου χτίζουν τον ιδιαίτερο κόσμο τους, κάνουν πλάκα και, κυρίως, είναι κοινωνικά καταξιωμένα στα μάτια των συνομηλίκων τους. Το κυριότερο κριτήριο βάσει του οποίου ο γονιός θα αποφασίσει αν θα αγοράσει κινητό στο παιδί…
Πώς νιώθει ένα παιδί όταν ακούει μια ιστορία;
4 3, 2020
Όταν ένα παιδί ακούει μια ιστορία (π.χ παραμύθι, μύθο κ.ά.) εισέρχεται στον κόσμο της φαντασίας, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί αυτόματα την είσοδο και την αποδοχή του στον κόσμο του επιτρεπτού, του παιγνιώδους, του χαλαρού, και τοποθετείται εκ νέου μέσα σε αυτόν. Με άλλα λόγια εισέρχεται σε έναν νέο κόσμο, μια νέα πραγματικότητα στην οποία όμως…
Γιατί βρέχει ακόμη το κρεβατάκι του;
3 3, 2020
Αν ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φυσικά οι γονείς δεν πρέπει να το μαλώνουν καθώς στην ηλικία αυτή, η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην καθυστέρηση της ωρίμανσης του ουροποιητικού συστήματος και της «συνεργασίας» του με το μηχανισμό παραγωγής ούρων,…
Ο γιος μου, δυόμισι ετών, φοβάται πολύ τη θάλασσα και αρνείται να μπει στο νερό…
2 3, 2020
Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας δεν νιώθουν εξοικείωση με το νερό και φοβούνται να το πλησιάσουν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτό, εξάλλου κάθε παιδί μαθαίνει το κολύμπι και τη θάλασσα με το δικό του ρυθμό και με την πάροδο της ηλικίας τα πράγματα αλλάζουν. Ίσως κάτι τον έχει τρομάξει με το νερό ή απλά…
Το παιδί μου, εφτά ετών, έκλεψε χρήματα από την τσάντα μου…
1 3, 2020
Αυτή είναι, πράγματι, μια δυσάρεστη έκπληξη για κάθε γονιό, ιδιαίτερα γιατί προκαλεί φόβο ότι έχει χαθεί ο έλεγχος του παιδιού. Καταρχήν είναι χρήσιμο να τοποθετήσουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις και να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους το παιδί το έκανε αυτό και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να το διαπαιδαγωγήσουμε. Συχνά τα παιδιά,…
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το θάνατο του παππού ή της γιαγιάς;
28 2, 2020
Η προσέγγιση διαφοροποιείται βάσει του αναπτυξιακού σταδίου στο οποίο βρίσκεται το παιδί, αλλά βέβαια ποτέ δεν αφορά την απόκρυψη ή παραποίηση του γεγονότος. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια, όπως αυτά την καταλαβαίνουν, και η αποστασιοποίησή τους από τη διαδικασία του πένθους δεν τα προστατεύει. Πιο συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τα…
Όταν φωνάζουμε στα παιδιά…
27 2, 2020
Είναι φυσικό κάθε γονιός να κουράζεται από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες και η υπομονή του να εξαντλείται φωνάζοντας στα παιδιά για να επιβάλλει κάτι. Δυσκολίες παρουσιάζονται όταν οι φωνές τείνουν να γίνουν ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης για το παιδί. Δυστυχώς, ξεσπώντας διαρκώς με φωνές διαρρηγνύονται οι γέφυρες επικοινωνίας γιατί το παιδί αρχίζει…
Η κόρη μου, 5 ετών, λέει συνέχεια ότι είναι χοντρή…
26 2, 2020
Είναι σίγουρα παράξενο να ακούς ένα μικρό κορίτσι να περιγράφει έτσι τον εαυτό της και, μάλιστα, να επιμένει σε αυτό. Από εξελικτική άποψη δεν είναι αναμενόμενο ή φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία να την απασχολεί αυτή η αίσθηση του εαυτού της και η εικόνα του σώματός της και, σίγουρα, αυτό αντανακλά περισσότερο κάτι που έχει…
Πώς να επιλέξω τη γυναίκα που θα κρατάει το παιδί;
25 2, 2020
Η γυναίκα που θα κρατάει το παιδί θα περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας με αυτό γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είναι η ίδια σε καλή ψυχολογική διάθεση, χωρίς ιδιαίτερα πρόσφατα προβλήματα να την επιβαρύνουν ψυχολογικά. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχει μια ταύτιση απόψεων με τους γονείς όσον αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς στα παιδιά γενικότερα,…
Η σχέση με τη μητέρα είναι η πιο καθοριστική της ζωής μας; Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα;
24 2, 2020
Η περίοδος της κύησης, κατά την οποία το παιδί και η μητέρα μοιράζονται ουσιαστικά το ίδιο σώμα αλλά και ο μετέπειτα χρόνος της συμβιωτικής σχέσης αποτελούν στοιχεία μοναδικά που δένουν το παιδί με τη μητέρα για μοναδικούς λόγους. Και στα μετέπειτα στάδια ανάπτυξης βέβαια η προσωπικότητα και η φροντίδα που παρέχει η μητέρα διαμορφώνουν το…
Γιατί παραμένουμε σε ψυχοφθόρες σχέσεις;
23 2, 2020
Είναι γεγονός ότι συχνά συναντούμε γύρω μας ζευγάρια που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν περνούν καλά, μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποφέρουν κιόλας, αλλά δεν αποφασίζουν να χωρίσουν και να απεμπλακούν από την ψυχοφθόρα κατάσταση στην οποία ζουν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με την οικονομική κρίση, οι οικονομικές δυσκολίες χρησιμοποιούνται όλο και…
Αντιδρώ υπερβολικά σε όλα…
22 2, 2020
Ένας βασικός λόγος που μας κάνει να αντιδρούμε υπερβολικά σε κάποια γεγονότα είναι επειδή παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και θεωρούμε ότι οτιδήποτε λέγεται ή συζητείται εκείνη τη στιγμή αναφέρεται σε εμάς προσωπικά και, μάλιστα, με σκοπό να μας θίξει. Παράλληλα μπορεί να έχουμε μάθει αυτό τον «υπερβολικό» τρόπο αντίδρασης, με άλλα λόγια να μιμούμαστε και…
Γιατί δεν μπορώ να χωρίσω;
21 2, 2020
Ένας χωρισμός απαιτεί καταρχάς την ανάληψη ευθύνης για μια απόφαση αλλά και για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν ότι «έχουν τέτοιο δικαίωμα στη ζωή» και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της ευθύνης αυτής: αυτά που θα χάσουν, αυτά που θα κερδίσουν. Παράλληλα, ένας χωρισμός είναι πολύ δύσκολος για ανθρώπους που…
Πώς να ξεπεράσω τη ζήλεια για το νεογέννητο μωρό;
20 2, 2020
Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι μπαμπάδες νιώθουν, χωρίς και οι ίδιοι να το επιθυμούν ή να το συνειδητοποιούν, ζήλεια όταν το νεογέννητο μωρό έρθει στο σπίτι και, κυρίως, όταν η σύζυγός τους είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στη φροντίδα του, κυρίως μέσω του τόσο σημαντικού δεσίματος του θηλασμού. Είναι εν μέρει αναμενόμενο όταν οι ισορροπίες μέσα σε…
Τσακωνόμαστε μπροστά στα παιδιά…
19 2, 2020
Είναι φυσικό σε κάθε ζευγάρι να υπάρχουν διαφωνίες και η ένταση κάποιες φορές να ανεβαίνει και να δημιουργούνται συγκρούσεις. Όλα αυτά δεν μπορεί πάντα να κρύβονται από τα παιδιά ή να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι τσακωμοί αρχίζουν και δημιουργούν μια διαρκή ένταση μέσα στο σπίτι και γίνονται όλο και…
Το άγχος αποχωρισμού στα παιδιά
18 2, 2020
Τα παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας (μεταξύ 8-14 μηνών) είναι φυσιολογικό να εκδηλώνουν άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα (ή άλλο άτομο που τα φροντίζει) και να περνούν ένα στάδιο στο οποίο είναι προσκολλημένα σε εκείνη εκδηλώνοντας φόβο σε άγνωστα πρόσωπα, χώρους και καταστάσεις. Όταν όμως αυτός ο φόβος εκδηλώνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 ετών, είναι…
Μεγαλώνοντας, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αγαπά τους γονείς του. Πόσο «φυσιολογικό» είναι αυτό;
17 2, 2020
Σίγουρα ένα παιδί πρέπει να είναι πολύ θυμωμένο με τους γονείς του για να νιώθει ότι δεν τους αγαπά και ότι δεν θέλει να τους ξαναδεί. Θα πρέπει να έχουν συμβεί συγκρούσεις και ρήξεις στη σχέση που έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση, θλίψη και κυρίως το αίσθημα της προδοσίας. Θα πρέπει η παρουσία του γονέα, από…
Ο νέος σύντροφος ενός διαζευγμένου γονέα με παιδιά…
16 2, 2020
Ο νέος σύντροφος ενός διαζευγμένου γονέα με παιδιά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει από την αρχή της σχέσης ότι έχει να συσχετιστεί με έναν άνθρωπο που δεν αποτελεί μονάδα αλλά «φέρει» πάντοτε μαζί του, σε ψυχικό επίπεδο τουλάχιστον, τα παιδιά του, την οικογένεια που έχει ήδη δημιουργηθεί και η οποία για τα παιδιά, ως αίσθηση ταυτότητας…
Να μείνουμε μαζί;
15 2, 2020
Η συμβίωση αποτελεί μια ωραία ιδέα για έναν «νέο» τρόπο γνωριμίας με τον/ τη σύντροφο και για μια ευχάριστη συνύπαρξη και εμπειρία στην πορεία μιας σχέσης. Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά. Η συμβίωση αποτελεί επίσης μια καλή λύση για όσους επιζητούν έναν πιο «χαλαρό» τρόπο ζωής, μια εναλλακτική μορφή γάμου ουσιαστικά, πέρα από τα…
«Ο έφηβος γιος μου κλέβει από καταστήματα…»
14 2, 2020
Είναι πράγματι ένα σοκ για έναν γονιό όταν αντιλαμβάνεται, είτε μέσω διαφόρων αντικειμένων που ξαφνικά το παιδί φέρνει στο σπίτι, είτε όταν τελικά πιάνεται και συλλαμβάνεται, ότι μπορεί να κλέβει από διάφορα καταστήματα. Και είναι ακόμη πιο σοκαριστικό όταν κλέβει πράγματα τα οποία έχει ή δεν του λείπουν. Πολλοί έφηβοι μπορεί να εμπλακούν σε αυτή…
Τι με εμποδίζει να κάνω μια σχέση;
13 2, 2020
Είναι καταρχήν σημαντική η συνειδητοποίηση ότι κάτι εσωτερικό, ψυχικό επηρεάζει ασυνείδητα ή συνειδητά τον τρόπο επιλογής συντρόφων, την επικοινωνία και γενικότερα την αλληλεπίδραση μαζί τους. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που διακινεί τις επιλογές μας καθώς εάν δεν πιστεύουμε ότι αξίζουμε πολλά πράγματα, δεν μπορούμε και να τα διεκδικήσουμε αλλά ούτε και να επιλέξουμε…
Συγκατοικούμε για χάρη των παιδιών…
12 2, 2020
Σε ορισμένες περιπτώσεις χωρισμών το ζευγάρι αποφασίζει, για χάρη των παιδιών, να διατηρήσει ένα λευκό γάμο, και οι δύο σύντροφοι να μείνουν απλοί συγκάτοικοι. Οι λόγοι που εξηγούν μια τέτοια απόφαση είναι πολλοί (στις μέρες μας και οικονομικοί) και είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους και να νιώθουν ενοχές επιφέροντας…
Δεν μπορώ να σταματήσω να φωνάζω στα παιδιά μου…
11 2, 2020
Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς φτάνουν σε αυτή τη διαπίστωση νιώθοντας πολλές ενοχές και ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά προς τα παιδιά τους. Συμβαίνει όμως, και σημασία έχει πρώτα να την κατανοήσουμε για να δούμε πώς μπορούμε να την αλλάξουμε. Όταν λοιπόν φωνάζουμε στα παιδιά μας σημαίνει ότι δεν…
Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση;
10 2, 2020
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τη δέσμευση στις ανθρώπινες σχέσεις, πολλές φορές χωρίς καν οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν ότι κρατούν αποστάσεις και ότι δεν δένονται συναισθηματικά με τον/ τη σύντροφό τους. Νιώθουν έντονο άγχος έως και πανικό στην αίσθηση της δέσμευσης και φοβούνται οποιαδήποτε κατάσταση έχει σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα. Ο φόβος αυτός είναι παρόμοιος με…
Το ζευγάρι στο στάδιο της αμφιθυμίας για το χωρισμό
9 2, 2020
Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του, που φαίνεται να μην επιλύονται με την πάροδο του χρόνου, περνά από το στάδιο της αμφιθυμίας για το αν πρέπει να προχωρήσει στο χωρισμό ή όχι. Οι σκέψεις για τα υπέρ και τα κατά ενός επερχόμενου χωρισμού είναι καθημερινές προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση. Ένα ζευγάρι που…
Διαζύγιο: Πώς να το πούμε στα παιδιά;
8 2, 2020
Η ανακοίνωση του χωρισμού είναι σημαντικό να γίνει και από τους δύο γονείς μαζί, στον οικείο χώρο του σπιτιού και αρκετές ημέρες πριν από την αναχώρηση του ενός γονέα από το σπίτι. Οι ήρεμοι τόνοι είναι σημαντικοί προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι γονείς βρίσκονται σε δύο αντίπαλα μαχόμενα στρατόπεδα. Παράλληλα, είναι καλό…
Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς στους τσακωμούς των παιδιών;
7 2, 2020
Κατά τη διάρκεια της έντασης, είναι καλό οι γονείς να μην επεμβαίνουν αμέσως μόλις αρχίζει ο τσακωμός αλλά να περιμένουν λίγο μήπως τα παιδιά μπορέσουν να επιλύσουν μόνα τους τη διαφωνία τους. Αν όμως η ένταση παραταθεί και, κυρίως, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν άσχημα ή να χτυπούν το ένα το άλλο πρέπει να…
Τι εννοούμε με την έννοια «προβολή» στην ορολογία της ψυχολογίας;
7 2, 2020
Η προβολή αποτελεί έναν ψυχοδυναμικό μηχανισμό άμυνας, σύμφωνα με τον οποίο το άτομο αποδίδει σε άλλους ιδέες και κίνητρα που έχει το ίδιο αλλά που του δημιουργούν άγχος καθώς δεν μπορεί να τα αποδεχτεί ως κομμάτια του εαυτού του. Ένα απλό και σύνηθες παράδειγμα προβολής αποτελεί το κουτσομπολιό και η ανάγκη μας να σχολιάζουμε και…
Οι “φανταστικοί” φίλοι των παιδιών
6 2, 2020
Πολλά παιδιά, από την ηλικία των 2,5-3 ετών στην οποία αρχίζουν να έχουν την ικανότητα να υποδύονται ρόλους στα παιχνίδια τους, μπορεί να έχουν φανταστικούς φίλους που συνεχίζουν να υπάρχουν στη ζωή τους μέχρι και τα χρόνια του δημοτικού σχολείου. Η φαντασία βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν για το περιβάλλον γύρω τους, να διαχειρίζονται καλύτερα…
Γιατί αρέσει σε όλους να ασχολούνται με τα ζώδια;
6 2, 2020
Είναι γεγονός ότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι θα βρουν μια στιγμή χαλάρωσης και ψυχαγωγίας στην ανάγνωση αστρολογικών προβλέψεων. Μέσα στη ροή της καθημερινότητας, αυτές οι μικρές φράσεις των αστρολογικών προβλέψεων, που μοιάζουν να τα «αγγίζουν» όλα, είναι σαν να πέφτουν από τον ουρανό προσφέροντας έστω και στιγμιαία μια σταγόνα νοήματος και επικοινωνίας. Παράλληλα, μοιάζει,…
Ήταν απλά μια σύμπτωση;
5 2, 2020
Συμβαίνουν συχνά γεγονότα στη ζωή μας που τα θεωρούμε τρομερή σύμπτωση και κυριολεκτικά μας εκπλήσσουν. Σαν να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια «άλλη», έξω από εμάς δύναμη, που καθορίζει τη ροή και τα γεγονότα της ζωής. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην επιλεκτική μας μνήμη που εστιάζει και θυμάται επιλεκτικά τη μια…
Επιθετική οδήγηση & βία στους δρόμους: πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο;
4 2, 2020
Η επιθετική οδήγηση αφορά μια ή περισσότερες παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όπως, για παράδειγμα, την παραβίαση ορίων ταχύτητας, την αλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς έλεγχο ή σήμα, την υπέρμετρη χρήση κορναρίσματος, την αργή οδήγηση, τις κακοήθεις χειρονομίες και άλλες μορφές απερίσκεπτων μορφών οδήγησης που θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραβάσεις…
Γιατί κάνουμε τατουάζ;
3 2, 2020
Η επιλογή και η εφαρμογή ενός τατουάζ αποτελεί αναμφισβήτητα κάτι πολύ προσωπικό δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα στο ίδιο μας το σώμα και αποτελεί μια μόνιμη παρέμβαση/ αλλαγή. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στην αναζήτηση των βαθύτερων ψυχικών αναγκών αυτής της έκφρασης και επιλογής που επιθυμεί τον ορισμό της ατομικής ταυτότητας μέσα από την εγχάραξη του σώματος.…
Τι είναι η δραματοθεραπεία;
2 2, 2020
Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το δράμα και την εγγενή δραματουργική ικανότητα του ανθρώπου ως βασικά εργαλεία διερεύνησης των αναγκών του αλλά και δημιουργίας μιας διορθωτικής εμπειρίας. Μέσα από τη δραματοποίηση ο θεραπευόμενος μπορεί να «δει» και να παρατηρήσει ένα θέμα ή ένα πρόβλημα που συζητείται στην ομάδα από μια απόσταση ασφαλείας…
Η ψυχολογία των χρωμάτων
1 2, 2020
Παρά το γεγονός ότι τα χρώματα αποτελούν μια τόσο σημαντική παράμετρο στη ζωή μας, η αναζήτηση πιο εμπεριστατωμένων και επιστημονικών ερευνητικών εργασιών σχετικών με αυτό το θέμα έδειξε ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εμπλέκονται τόσοι υποκειμενικοί παράγοντες και εμπειρίες, κυρίως όμως σημαντικά διαπολιτισμικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες, που καθιστούν μια πιο…
Feedback
31 1, 2020
To feedback (ανατροφοδότηση) μιας συνομιλίας καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις στις οποίες όλοι προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, να επιτύχουμε ανθρώπινη επαφή, συναισθηματική επικοινωνία και να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Πώς «δίνουμε» ή «παίρνουμε» feedback αποτελεσματικά, δίχως παρανοήσεις και ανεπιθύμητες επιπλοκές; Γιατί και η απόδοση αρνητικού feedback μπορεί να αποβεί μοιραία και να χαθούν περισσότερα από…
Γιατί κουτσομπολεύει τόσο πολύ;
30 1, 2020
Σε πολλές περιπτώσεις το μέτρο χάνεται και μπορεί κάποιος να κουτσομπολεύει σε υπερβολικό βαθμό ή μόλις αρχίζει να μιλά να ξεστομίζει και ένα σχόλιο για τη ζωή των άλλων. Το άτομο που κουτσομπολεύει διαρκώς δεν έχει σίγουρα την ηρεμία, την αντοχή ή και την ψυχική εκείνη ισορροπία που χρειάζεται για να εστιάσει στον εαυτό του…
Η αναβλητικότητα
29 1, 2020
Η αναβλητικότητα μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες για αυτό και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά: -Αυτό που συμβαίνει κυρίως είναι ότι τα άτομα αναβάλλουν κάτι που τους προκαλεί άγχος, φόβο, ανησυχία και προσπαθούν, με αυτό τον τρόπο, να μην έρθουν σε επαφή με αυτό. Συχνά, επίσης, χαρακτηρίζει άτομα τα οποία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και…
«Highway hypnosis»
28 1, 2020
Σας έχει τύχει ποτέ, ενώ οδηγείτε, να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς να έχετε συνειδητοποιήσετε πώς φτάσατε μέχρι εκεί; Ή, να χάσετε την έξοδο του αυτοκινητόδρομου στην οποία πρέπει να βγείτε γιατί ήσασταν σαν … απορροφημένος σε κάτι; Η κατάσταση που μόλις περιγράφηκε αναφέρεται στα αγγλικά με τον όρο «highway hypnosis» («ύπνωση του αυτοκινητόδρομου») και…
Γιατί δεν έχω καλές σχέσεις με τους συναδέρφους μου;
27 1, 2020
Αρχικά θα πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας και στο οποίο έτσι αναπόφευκτα δημιουργούνται σημαντικές δυσκολίες συναναστροφής με τους συναδέρφους. Ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, οι συνθήκες προβληματικές, π.χ., μη ξεκάθαροι ρόλοι, έλλειψη οριοθέτησης, στοχοποίηση του διαφορετικού κ.ά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορεί να παρατηρήσει κανείς αν…
Τι μελετά η γραφολογία;
26 1, 2020
Η γραφολογία μελετά και αναλύει τον τρόπο γραφής ενός ατόμου και βάσει αυτού σκιαγραφεί το χαρακτήρα του. Οι αρχές και τα συμπεράσματα της γραφολογίας βασίζονται στο γεγονός ότι το χέρι που γράφει, και κατ’ επέκταση ολόκληρη η διαδικασία της γραφής, ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Η γραφολογία χωρίζεται σε δύο κλάδους: τη δικαστική γραφολογία της οποίας…
Δεν θέλει να πάει στο γιατρό…
25 1, 2020
Τα περισσότερα παιδιά, όταν πρόκειται να επισκεφτούν το γιατρό, νιώθουν άγχος προσμονής και φόβο. Συχνά μπορεί να νιώθουν και ενοχές, ότι δηλαδή έχουν κάνει κάτι κακό, και η επίσκεψη στο γιατρό εκλαμβάνεται ως «τιμωρία», ή ότι έχουν αρρωστήσει επειδή δεν ήταν καλά παιδιά, δεν έκαναν αυτό που έπρεπε κοκ. Κατά την προσμονή ή κατά τη…
Οι συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν τη μνήμη;
25 1, 2020
Οι συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν τη μνημονική ικανότητα με τους ακόλουθους τρόπους: α.Επανάληψη: Οι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο τις συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, θετικές ή αρνητικές. Έτσι τις επαναλαμβάνουν αλλά και τις οργανώνουν καλύτερα στο μυαλό τους, γι’ αυτό και τις θυμούνται καλύτερα. β.Παρεμβολή: Τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. το άγχος των εξετάσεων) παρεμβάλλονται και παρεμποδίζουν τη διαδικασία ανάκτησης…
Ο έφηβος γιος μας μιλάει άσχημα και χυδαία…
24 1, 2020
Όταν ένας έφηβος αλλάζει συμπεριφορά και αρχίζει να μιλά άσχημα και επιθετικά, σίγουρα πρέπει να σταθούμε σε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς του και να διερευνήσουμε τα αίτιά της. Θα πρέπει καταρχήν να εκτιμήσουμε αν είναι κάτι παροδικό ή αν η συμπεριφορά αυτή εμμένει και δεν αλλάζει. Οι έφηβοι συχνά πειραματίζονται με διάφορους ρόλους και συμπεριφορές…
Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία;
24 1, 2020
Η ανάγνωση κάθε βιβλίου αποτελεί πάντα μια πόρτα σε προσωπικές αναζητήσεις και σε ένα προσωπικό ταξίδι. Αυτό που διαβάζουμε προσθέτει και εμπλουτίζει αυτό που έχουμε μέσα μας, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί και να μας προβληματίζει, αλλά, πάντα μας βάζει σε μια δημιουργική συνομιλία με τον εαυτό μας. Η ανάγνωση, κυρίως λογοτεχνίας, μας φέρνει σε επαφή με…
Το παιδί μου με φωνάζει με το μικρό μου όνομα… Είναι φυσιολογικό;
23 1, 2020
Το παιδί μου με φωνάζει με το μικρό μου όνομα… Είναι φυσιολογικό;…
H δύναμη της επιθυμίας
23 1, 2020
Συχνά οι άνθρωποι αγωνίζονται για μήνες, χρόνια ολόκληρα, για την επίτευξη ενός στόχου, π.χ. την απόκτηση ενός πτυχίου, την αγορά ενός σπιτιού κ.ά., ο οποίος, όταν εκπληρωθεί, τους γεμίζει μόνο παροδικά με χαρά και ευτυχία. Μοιάζει σαν όλα πάντα να επανέρχονται στα ίδια γνώριμα επίπεδα συναισθηματικής διάθεσης δίχως τίποτα να αλλάζει ουσιαστικά. Αυτό όμως που…
Ο εγκλεισμός
22 1, 2020
O εγκλεισμός αποτελεί μια περίπλοκή και τραυματική εμπειρία για τον κρατούμενο καθώς συνεπάγεται τη βίαιη αποκοπή του από το οικείο περιβάλλον και την εξίσου βίαιη ένταξή του σε ένα άγνωστο και αναπαριστώμενο αρνητικά περιβάλλον με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (στοιχεία απομόνωσης, διαχωρισμού, επιβολής κ.ά.). Ο κρατούμενος βιώνει τη διατάραξη των οικογενειακών σχέσεων αλλά και την επαγγελματική…
Πώς «μιλούν» τα παραμύθια στον ψυχικό κόσμο του παιδιού;
21 1, 2020
Τα παραμύθια αποτελούν μικρά αφηγήματα που παρέχουν στο παιδί καταρχάς τη δυνατότητα υποδοχής στον κόσμο της φαντασίας και περιπλάνησης σε αυτόν με ασφαλή και οριοθετημένο τρόπο. Το παιδί μπορεί να παρέμβει, μέσω των ηρώων του παραμυθιού, στον φαντασιακό κόσμο και να εκφράσει τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, να διεκδικήσει την πλοκή και την έκβαση…
Μαζική υστερία
21 1, 2020
Η μαζική υστερία αναφέρεται σε παραληρητικές ιδέες που εκδηλώνονται σε συλλογικό επίπεδο και αναφέρονται συνήθως σε κάτι που αποτελεί μια απειλή για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μιας νόσου, ενός μικροβίου, μια επερχόμενη καταστροφή κ.ά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τέτοιων συμβάντων είναι η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται στο σύνολο η συγκεκριμένη ιδέα, μέσω…
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αριστερόχειρες;
20 1, 2020
Οι αριστερόχειρες καλούνται να ζήσουν σε ένα κόσμο που εδώ και αιώνες είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για δεξιόχειρες! Σε ένα κόσμο που όλα «γυρίζουν προς τα δεξιά», η ζωή για τη μειονότητα αυτή (10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με υψηλότερο ποσοστό γυναικών), που φαίνεται να βλέπει τα πράγματα μέσα από καθρέπτη, δεν είναι και τόσο απλή. Οι…
“Όχι, δεν…”
20 1, 2020
Πολλές φορές συνειδητοποιούμε και αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε καταλήξει να αντιδρούμε διαρκώς με ένα «όχι» σε κάτι που μας λέει το παιδί μας και είμαστε γενικότερα προδιατεθειμένοι αρνητικά, με ένα «δεν» να χρωματίζει την αντίδρασή μας σε καθετί που ζητά. Σίγουρα, πολλές φορές η κούραση αποτελεί έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση μιας τέτοιας δυναμικής. Η…
Πώς μπορώ να μάθω στο παιδί μου να εκτιμά τα δώρα που παίρνει;
19 1, 2020
Το προσωπικό παράδειγμα και ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε εσείς όταν σας προσφέρονται δώρα και γενικότερα η συμπεριφορά σας σχετικά με τα υλικά αγαθά είναι σίγουρα το πιο σημαντικό πρότυπο μίμησης για τα παιδιά. Παράλληλα, η επιβράβευση όταν είναι ευγενικός/ή και λέει «ευχαριστώ» είναι πολύ σημαντική και όχι μόνο η παρατήρηση όταν δεν συμπεριφέρεται…
Τι είναι τελικά η ευχαρίστηση;
19 1, 2020
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η ευχαρίστηση απαιτεί ικανότητα και ανάληψη ευθύνης για τον εαυτό μας και τη διάθεσή του. Τι είναι όμως τελικά η ευχαρίστηση; Η ευχαρίστηση καταρχήν είναι υποκειμενική και ο καθένας μπορεί να την ορίζει με το δικό του τρόπο. Το συναίσθημα είναι ίδιο, απλά ο «τρόπος», η συνταγή θα μπορούσε να…
Η αγάπη για τα ζώα
18 1, 2020
Οι άνθρωποι συχνά δένονται πολύ με τα ζώα και διαμορφώνουν δεσμούς και συνθήκες συμβίωσης που τους ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό. Αναφέρεται συχνά ότι το δέσιμο και η συνύπαρξη με τα ζώα είναι γενετικά καθορισμένα καθώς ο άνθρωπος πάντα είχε την τάση να βρίσκεται κοντά στα ζώα για προστασία αλλά και για ανεύρεση τροφής, νερού κλπ.…
Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν;
18 1, 2020
Ένα από τα πιο συνηθισμένα θεάματα είναι, πράγματι, να βλέπουμε ένα παιδί να ζωγραφίζει. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και αγαπημένες συνήθειες των παιδιών γι’ αυτό και συχνά οι γονείς έχουν πάντα μαζί τους χαρτί και μπογιές για να τους τα δώσουν και να τα απασχολήσουν με κάποιο τρόπο. Συχνά, επίσης, σε παιδότοπους,…
Οι έφηβοι & τα τυχερά παιχνίδια
17 1, 2020
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο μια αύξηση της ενασχόλησης των εφήβων με τα τυχερά παιχνίδια. Οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, τα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται ως ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος ψυχαγωγίας και έκφρασης και ο έλεγχος της ενασχόλησής τους με αυτά καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής και ελλιπής. Οι έφηβοι μπορεί να αρχίσουν, σε…
Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;
17 1, 2020
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΕΠ) αποτελεί μια διαδικασία που στοχεύει καταρχήν στη διερεύνηση της προσωπικότητας, των κλίσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του ενδιαφερόμενου προκειμένου να κατανοήσει και να εντοπίσει τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας του (ΕΠ) αποτελεί η πληροφόρηση σχετικά με τις Σχολές που εκπαιδεύουν στον τομέα αυτό, τον τρόπο…
Φοβάμαι τα μαθηματικά!
16 1, 2020
Αποτελεί πράγματι ένα πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των μαθητών το άγχος και ο φόβος που συνοδεύει τα μαθηματικά και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά (μάθημα, βιβλία, αριθμοί κ.ά.). Αυτό που βιώνουν οι μαθητές είναι μια έντονη ανησυχία και μόνο στην προσμονή του μαθήματος ή της μελέτης των μαθηματικών συνοδευόμενης από ένα αίσθημα ματαίωσης ότι υπάρχει τρόπος…
Διαβατήριες τελετουργίες (rites of passage)
16 1, 2020
Με τον όρο διαβατήριες τελετουργίες εννοούνται εκείνες οι ιδιαίτερες τελετoυργίες που υπονοούν ή συνδέονται με κάποιο είδος μετάβασης και συνήθως περιέχουν συμβολικό υπόστρωμα. Η γέννηση, η ενηλικίωση, ο γάμος, η ταφή είναι χαρακτηριστικά είδη διαβατήριας τελετής με ανάλογο συμβολικό περιεχόμενο (Κ. Καλογερόπουλος). Οι διαβατήριες τελετουργίες συνήθως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: i. τελετουργίες χωρισμού/ αποχωρισμού (π.χ.…
Τα νανουρίσματα
15 1, 2020
Τα νανουρίσματα αποτελούσαν πάντα, σε πολλές κοινωνίες, έναν παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι γονείς προσπαθούσαν να ηρεμήσουν, να καθησυχάσουν, να προσεγγίσουν αλλά και να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκοιμηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για τραγούδια αγάπης, θαυμασμού και επιβράβευσης για το παιδί, για μελωδίες που μπορούν να αναδείξουν το γονεϊκό ρόλο και στίχους που μπορούν…
Τι είναι οι παραπραξίες;
15 1, 2020
Οι παραπραξίες αποτελούν έναν όρο της ψυχανάλυσης και αφορούν μικρά λάθη της συμπεριφοράς μας, όπως είναι οι παραδρομές της γλώσσας, η λησμοσύνη γνωστών ονομάτων, η τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρος κοκ., που φαίνονται εκ πρώτης όψεως αθώα ή τυχαία, συχνά όμως υποδηλώνουν τα ασυνείδητα αισθήματά μας, τις σκέψεις, τις συγκρούσεις, τις επιθυμίες μας κλπ., για…
Πολλοί έφηβοι έχουν την τάση να μην πλένονται τόσο συχνά. Από που προέρχεται η τάση αυτή;
14 1, 2020
Πολλοί έφηβοι έχουν την τάση να μην πλένονται τόσο συχνά όσο παλιότερα. Από που προέρχεται η τάση αυτή;…
Ποιοι ρισκάρουν περισσότερο;
14 1, 2020
Η νεαρή ηλικία σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα άνδρες νεαρής ηλικίας ρισκάρουν περισσότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερούς τους. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση αφορά κυρίως στο επίπεδο των φυσικών αντοχών ενώ σε οικονομικά ή πνευματικά ζητήματα η επιδίωξη του ρίσκου αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σημειώνουν…
Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;
13 1, 2020
Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία το άλογο χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν θεραπευτικοί στόχοι χωρίς να αντικαθιστά τις κλασσικές θεραπευτικές μεθόδους. Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί καταρχήν μια ευχάριστη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα και βοηθά το άτομο να κινητοποιηθεί ψυχικά και…
Η σημασία της θετικής αναπλαισίωσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών
12 1, 2020
Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών και δεν γνωρίζουμε πώς να τα ερμηνεύσουμε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η τεχνική της θετικής αναπλαισίωσης αναφέρεται στη δυνατότητα να ερμηνεύουμε σε ένα πιο θετικό πλαίσιο τη συμπεριφορά του παιδιού και τα αίτιά της και στη συνέχεια να διατυπώνουμε…
Εφηβεία: πόσο σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου ατόμου για την πρώτη σεξουαλική επαφή;
11 1, 2020
Η επιλογή αυτή είναι σημαντική όχι όμως υπό την έννοια που συνήθως λαμβάνει. Η πρώτη φορά, τόσο για το αγόρι όσο και για το κορίτσι, είναι μια σημαντική συναισθηματική εμπειρία κυρίως που αφορά έκθεση του ατόμου σε πολλά επίπεδα και για το λόγο αυτό έχει ανάγκη να υποστηριχθεί και από ένα άτομο του αντίθετου φύλου…
Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να έχει ψυχαναγκασμούς;
10 1, 2020
Εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί έχει ψυχαναγκασμούς ή, πιο συγκεκριμένα, κάνει ορισμένα πράγματα με έναν «τελετουργικό» τρόπο. Ένα παιδί μπορεί να έχει ψυχαναγκασμούς για τον ίδιο λόγο που του αρέσει κάθε Κυριακή βράδυ να τρώει πίτσα και Παρασκευή απόγευμα να πηγαίνει σινεμά. Με άλλα λόγια μπορεί να του αρέσει να κάνει…
Πώς αντιμετωπίζεται ένα υπερκινητικό παιδί;
9 1, 2020
Η υπερκινητικότητα είναι μια συμπεριφορά εξαντλητική για το παιδί και για τους γονείς. Ένα παιδί μπορεί να είναι υπερκινητικό όταν νιώθει ιδιαίτερο άγχος ή καταθλιπτική διάθεση λόγω κάποιας πρόσφατης απώλειας ή δυσάρεστου γεγονότος. Επίσης είναι σημαντικό να αποκλείεται, μέσω ειδικής διαγνωστικής αξιολόγησης, ότι δεν εμφανίζει την ειδική διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας καθώς, σε αυτή…
Πώς εκδηλώνεται η σχολική φοβία;
8 1, 2020
Η σχολική φοβία περιγράφει την έντονη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο λόγω του έντονου και παράλογου φόβου για κάποιες πτυχές της σχολικής ζωής. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι τα εξής: Αόριστα σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονοι, πονοκέφαλοι κλπ. Απουσίες επί πέντε ή περισσότερες μέρες από το σχολείο λόγω αυτών των συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται…
Ποιοι είναι οι δισταγμοί των εφήβων πριν κάνουν σεξ για πρώτη φορά;
7 1, 2020
Οι βασικότεροι δισταγμοί αφορούν το φόβο της έκθεσης και το φόβο της αποτυχίας (περισσότερο στο αγόρι). Οι φόβοι και οι δισταγμοί του κοριτσιού έγκειται περισσότερο στο φόβο του «ψυχικού ανοίγματος», της έκθεσης, στο αν θα αρέσει γενικότερα, και ειδικά το σώμα της. Συχνά επίσης υπάρχει μια αγωνία σχετικά με τη διαδικασία της διείσδυσης και το…
Η εμμονή ενός εφήβου με την καθαριότητα και τον καλλωπισμό…
6 1, 2020
Η εμμονή ενός εφήβου με την καθαριότητα, τον καλλωπισμό κτλ. μπορεί να συνδέεται με την αναπτυξιακή φάση που διανύει και με τον τρόπο που βιώνει τη σχέση του με το σώμα του και την εικόνα του γενικότερα. Όλοι οι έφηβοι άλλωστε ασχολούνται έντονα με την εικόνα τους και τον προσωπικό τους καλλωπισμό. Όταν, όμως, η…
Το έφηβο παιδί μου μόλις είχε μια ερωτική απογοήτευση
5 1, 2020
Όλοι έχουμε δει πόσο μπορεί να υποφέρει ένας έφηβος (ή μια έφηβη) όταν νιώσει ότι η κοπέλα του δεν είναι ακριβώς όπως περίμενε, δεν του φέρεται καλά και ότι γενικότερα δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα με εκείνον. Νιώθει μεγάλη απογοήτευση, ανασφάλεια και, ανάλογα και με τα οικογενειακά βιώματα, χρειάζεται χρόνο για να το ξεπεράσει… Γι’…
Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τον έφηβο ο παππούς και η γιαγιά;
5 1, 2020
Ο παππούς και η γιαγιά μπορούν να ανακουφίσουν τον έφηβο με τον πιο χαλαρό, φιλικό τρόπο που τους επιτρέπει ο ρόλος τους παρέχοντας μια γνώμη ή συμβουλή που ο ίδιος ο έφηβος δεν νιώθει υποχρεωμένος να ακολουθήσει -αφού δεν του το λένε οι γονείς του -αλλά παράλληλα ακούει και εισπράττει ως μια κατεύθυνση/ βοήθεια. Παράλληλα,…
Σε ποια ηλικία απομυθοποιούμε τους γονείς μας;
4 1, 2020
Για κάποιους ανθρώπους η απομυθοποίηση αυτή δεν συντελείται ποτέ καθώς δεν ωριμάζουν και δεν αποκολλούνται ποτέ από τη σχέση εξάρτησης με τoυς γονείς τους. Γενικότερα όμως η απομυθοποίηση μπορεί να αρχίσει μετά την περίοδο της εφηβείας καθώς, ακόμη και στις πιο υγιείς οικογένειες, το παιδί ή ο έφηβος έχουν ανάγκη να διατηρούν ως υψηλά πρότυπα…
Γιατί δεν μπορώ να κάνω μια καλή σχέση;
3 1, 2020
Πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, νιώθουν απογοητευμένοι από την εξέλιξη της ερωτικής τους ζωής και επιθυμούν να γνωρίσουν κάποια/ ον με τον οποίο θα έχουν μια καλή συντροφική σχέση. Αυτό όμως δεν προκύπτει και …όλο κάτι συμβαίνει. Προκύπτουν διαρκώς αρνητικές εμπειρίες που τους κλείνουν περισσότερο στον εαυτό τους και τους χαλούν τη διάθεση. Είναι γεγονός…
Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τους τσακωμούς των παιδιών;
2 1, 2020
H ζήλια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια είναι φυσιολογικά και μάλλον ουσιαστικά δεν σταματούν ποτέ. Τα προβλήματα ξεκινούν και οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν όταν οι εντάσεις δεν εξομαλύνονται εύκολα και τα παιδιά δεν ηρεμούν με κάποιο τρόπο. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να φαίνονται εκδικητικά μεταξύ τους ώρες ή μέρες μετά τον τσακωμό. Όταν…
Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ
10 12, 2019
Η σχέση των παιδιών με τα ζώα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στον ψυχικό τους κόσμο, χρήσιμο σε κάθε θεραπευτή που επιχειρεί να δουλέψει μαζί τους…
Ποιοι είναι οι βασικοί θεραπευτικοί στόχοι σε μια ομάδα δραματοθεραπείας με ψυχωσικούς ασθενείς;
25 11, 2019
Σε μια ομάδα δραματοθεραπείας με ψυχωσικούς ασθενείς βασικός στόχος αρχικά είναι η κινητοποίηση και η εμπειρία ένταξης και συμμετοχής σε μια ομάδα με δημιουργική δράση. Παράλληλα, η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα προσφέρει τη δυνατότητα έκφρασης και σε ένα μη λεκτικό επίπεδο που συχνά λειτουργεί απελευθερωτικά για ψυχωσικούς ασθενείς με εκτεταμένη διαταραχή στη σχέση που…
Τι είναι ο αυτοτραυματισμός;
24 11, 2019
Ο αυτό-τραυματισμός αφορά την πρόκληση βλαβών/τραυματισμών στο ίδιο μας το σώμα σκόπιμα. Μπορεί να αναφερόμαστε σε συμπεριφορές όπως το κόψιμο, το κάψιμο με θερμά αντικείμενα, το χτύπημα του κεφαλιού, το τράβηγμα μαλλιών, το σπάσιμο οστών κ.ά. Το άτομο που αυτοτραυματίζεται βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί και να εκφράσει. Όταν η…
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή…
23 11, 2019
Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα διαγνωστική κατηγορία ψυχικής διαταραχής, την ψυχογενή ορθορεξία, που αφορά την υπερβολική ενασχόληση με το είδος και την ποιότητα των τροφών ή, πιο συγκεκριμένα, την εμμονή με την κατανάλωση τροφών που χαρακτηρίζονται υγιεινές. Στη διεθνή βιβλιογραφία ο όρος αναφέρεται ως «orthorexia», κατ’ αντιστοιχία με τον ελληνικό, προερχόμενος από τις…
«Δεν τρώω για να πίνω και να μην παχαίνω!»
22 11, 2019
Αποτελεί μια νέα διαδεδομένη συνήθεια, η drunkorexia όπως αποκαλείται υπό την αγγλική ορολογία, το να αποφεύγει κανείς τα γεύματα της ημέρας και γενικότερα το να μην τρώει προκειμένου να μπορέσει να καταναλώσει αλκοόλ το βράδυ αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες. Στην ουσία γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν την ημέρα θερμίδες για να καταναλωθούν το βράδυ μέσω του…
Γιατί φοβάμαι τα αεροπορικά ταξίδια;
21 11, 2019
Το ταξίδι με το αεροπλάνο δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας ελέγχου γεγονός που κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν πολύ ευάλωτοι και αβοήθητοι. Παράλληλα, οι ίδιοι δεν γνωρίζουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί ένα αεροσκάφος, πώς στέκεται στον αέρα και δεν πέφτει, τι σημαίνουν οι διάφοροι θόρυβοι κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα τις…
Πώς καταλαβαίνουμε αν κάποιος είναι μυθομανής;
20 11, 2019
Συνήθως είναι δύσκολο και χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαπιστώσουμε αν κάποιος είναι μυθομανής. Η διαπίστωση είναι επώδυνη και τρομάζει. Ο μυθομανής λέει ψέματα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς του και φτάνει στο σημείο να χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας και να πιστεύει και ο ίδιος τα ψέματά του. Σε κάθε αφήγησή του μπορεί να…
Γιατί νιώθω αυτή τη βαρεμάρα;
19 11, 2019
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να νιώθει βαρεμάρα, και άλλοι από αυτούς να δικαιολογούνται από τις περιστάσεις, και άλλοι όχι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι φοβούνται την κατάσταση της «βαρεμάρας» γιατί πάντα συνοδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θλίψη, μοναξιά, απόγνωση, απογοήτευση, έλλειψη νοήματος και φόβο για το μέλλον. Η βαρεμάρα αποκαλύπτει…
Υπάρχει ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη;
18 11, 2019
Είναι γεγονός ότι για να μικρό ποσοστό ανθρώπων η ηλιοφάνεια και η ζέστη που συνοδεύουν την άνοιξη και το καλοκαίρι αποφέρουν μείωση της ψυχικής διάθεσης αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης. Πρόκειται για την ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη (Reversed Seasonal Affective Disorder, RSAD) ή καλοκαιρινή κατάθλιψη (Summer SAD) και εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, συγκριτικά πάντα με…
Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;
17 11, 2019
Οι αϋπνίες είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι λόγοι της αϋπνίας μπορεί να ποικίλουν. Ωστόσο, συνηθέστερες αιτίες θεωρούνται το άγχος, η κατάθλιψη, η χρήση αλκοόλ και νικοτίνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών ή υπνωτικών φαρμάκων, η αύξηση βάρους, τα συχνά υπερατλαντικά ταξίδια καθώς και οι συχνές αλλαγές ωραρίου εργασίας. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι…
Η χρήση των «ιστοριών» στη δραματοθεραπεία
16 11, 2019
Οι «ιστορίες» αποτελούν μια βασική τεχνική προβολής/ ταύτισης στη δραματοθεραπεία και η θεραπευτική εργασία με αυτές μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: αφήγηση, δημιουργία, δραματοποίηση ιστορίας κ.ά. Η χρήση τους στο θεραπευτικό πλαίσιο παρέχει καταρχάς τη δυνατότητα συναισθηματικής εκφόρτισης, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, διεγείρει τη φαντασία, δημιουργεί εικόνες μέσα από την ενδοψυχική διεργασία και, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί…
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα στάδια του πένθους;
15 11, 2019
Το πένθος συνοδεύεται από έντονη θλίψη, κλάμα, εκνευρισμό, κοινωνική απόσυρση, διαταραχή της συγκέντρωσης, αυξομειώσεις του βάρους και δυσκολίες στον ύπνο. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στα αρχικά στάδια, μπορεί κανείς να νιώθει ότι τα συναισθήματά του είναι «παγωμένα», ότι δεν νιώθει στενοχώρια, λύπη ή πόνο ή, μάλλον, ότι δεν νιώθει «τίποτα». Είναι γεγονός ότι μια απώλεια…
Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία;
14 11, 2019
Η εκδήλωση κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία είναι αρκετά συχνή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και υποστηρικτικά καθώς μπορεί να οδηγήσει το ηλικιωμένο άτομο σε επιπλέον απομόνωση και μείωση της λειτουργικότητάς του. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: αίσθημα «κενού», έλλειψη νοήματος, σκοπού, κινητοποίησης και ενεργητικότητας. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται συνεχή στενοχώρια, κούραση, ανεξήγητα…
Τι είναι η μανιοκατάθλιψη;
13 11, 2019
Η μανιοκατάθλιψη, που αποκαλείται επίσης διπολική διαταραχή, αποτελεί μια ψυχική ασθένεια που προκαλεί ακραίες αλλαγές της ψυχικής διάθεσης. Ο πάσχων μπορεί κατά καιρούς να αισθάνεται πολύ ευτυχισμένος, γεμάτος ενέργεια και να νιώθει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Όταν βρίσκεται σε αυτή την ψυχική κατάσταση είναι δυνατόν να μην θέλει καν να ξεκουραστεί. Η ψυχική…
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σχιζοειδούς προσωπικότητας;
12 11, 2019
Τα άτομα με σχιζοειδή προσωπικότητα εκδηλώνουν έντονο φόβο αφοσίωσης και εξάρτησης και η ανάγκη τους για αυτοπροστασία και οριοθέτηση του Εγώ είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η κύρια σύγκρουση που αντιμετωπίζουν στον τομέα των σχέσεων εστιάζεται στην εγγύτητα και την απόσταση, την αγάπη και το φόβο. Μια βαθιά αμφιταλάντευση σχετικά με την ανθρώπινη επαφή και εγγύτητα διαποτίζει…
Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού;
11 11, 2019
Το κύριο χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι έντονος φόβος και άγχος που καταβάλλει το άτομο ξαφνικά και απροειδοποίητα και κλιμακώνεται πολύ γρήγορα. Η κρίση πανικού «χτυπά» ξαφνικά, σε μια οποιαδήποτε στιγμή, στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην εργασία, στον κινηματογράφο, ακόμη και στις διακοπές, και συνοδεύεται από πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Συνήθη σωματικά συμπτώματα μπορεί…
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή & Διατροφικές Διαταραχές
10 11, 2019
Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μελέτη της συσχέτισης που μπορεί να υφίσταται μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και των διαταραχών που συγκαταλέγονται στο ιδεοψυχαναγκαστικό φάσμα. Το στοιχείο που επισημαίνεται είναι ότι οι δύο αυτές κατηγορίες διαταραχών εμφανίζουν συμπτωματολογία η οποία, σε ένα αρχικό διαγνωστικό στάδιο, δεν μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ανορεξίας…
Αυτό που αισθάνομαι είναι φόβος ή φοβία;
9 11, 2019
Ο φόβος αφορά μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση σε ένα πραγματικό και ρεαλιστικό ερέθισμα κινδύνου. Οι σωματικές, διανοητικές αλλά και ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου τίθενται σε άμεση ενεργοποίηση, σε μια άμεση αντίδραση «φυγής ή επίθεσης», προκειμένου να ανταπεξέλθει τον κίνδυνο και να προστατεύσει τον εαυτό του. Ο φόβος υποχωρεί όταν υποχωρεί και το αίσθημα κινδύνου, γι’…
Γιατί γκρινιάζω συνεχώς;
8 11, 2019
Οι άνθρωποι που γκρινιάζουν συνεχώς είναι ουσιαστικά εκείνοι που δεν επιδιώκουν πραγματικά την επίλυση μιας κατάστασης ή δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση σε ένα πρόβλημα. Η γκρίνια ουσιαστικά τους επιτρέπει να ασχολούνται «έμμεσα» και «ανώδυνα» με το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται να ρισκάρουν και πολλά. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο παρουσιάζονται στους άλλους αλλά…
Τι είναι η «κρίση πανικού»;
7 11, 2019
Είναι γεγονός ότι η κρίση πανικού αποτελεί μια επώδυνη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, κυρίως επειδή δεν είναι εύκολη η κατανόηση και κυρίως η αντιμετώπισή της. Η κρίση πανικού αποτελεί ουσιαστικά μια αντίδραση φόβου η οποία μοιάζει σαν να έρχεται από το «πουθενά», χωρίς προειδοποίηση. Το άτομο νιώθει ότι θα πάθει κάτι σοβαρό, ότι θα λιποθυμήσει,…
Αποθησαυρισμός (hoarding)
6 11, 2019
Όλοι έχουμε συναντήσει στη ζωή μας άτομα που συσσωρεύουν διαρκώς αντικείμενα που τους είναι συνήθως εντελώς άχρηστα, μην μπορώντας να πετάξουν ή να «αποχωριστούν» με ευκολία κάτι από αυτά. Συνήθως αναφέρουν ότι νιώθουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με αυτά τα αντικείμενα και ότι δεν μπορούν να πετάξουν κάτι γιατί φοβούνται ότι μπορεί να τους χρειαστεί κάποια…
Η «ιστορία» ως θεραπευτικό εργαλείο στη δραματοθεραπεία: Six-Part Story Method (SPSM)
5 11, 2019
Η Six-Part Story Method (SPSM) δημιουργήθηκε από τον Ισραηλινό ψυχολόγο και δραματοθεραπευτή Μ. Lahad (1992) και χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς στη δραματοθεραπεία. Ο συμμετέχων καλείται να δημιουργήσει μια ιστορία που αποτελείται από έξι μέρη: (1). Bασικός ήρωας/ περιβάλλον στο οποίο ζει. (2). Αποστολή/ έργο του ήρωα. (3). Εμπόδια που συναντά στην πορεία του. (4).…
Πώς ορίζεται η έννοια της δραματουργικής απόστασης στη δραματοθεραπεία;
4 11, 2019
Ένα βασικό στοιχείο τεχνικής στη δραματοθεραπεία, το οποίο αποτελεί και μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, είναι η λειτουργία της δραματουργικής απόστασης. Ένα συναίσθημα, μια εσωτερική σύγκρουση, ένα πρόβλημα που απασχολεί τον συμμετέχοντα σε μια ομάδα δραματοθεραπείας μπορεί να «προβληθεί», για παράδειγμα, σε ένα αντικείμενο με το οποίο θα παίξει κατά τη…
Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κλεπτομανίας;
3 11, 2019
Το κύριο χαρακτηριστικό της κλεπτομανίας αφορά την επαναλαμβανόμενη αδυναμία αντίστασης του ατόμου στην παρόρμηση που το καταβάλει να κλέψει αντικείμενα, ενδύματα κλπ. τα οποία δεν χρειάζεται για προσωπική χρήση ή άλλη οικονομική απολαβή. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα είδη που κλέβει δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τον ίδιον, πετάγονται, πολλές φορές επιστρέφονται άμεσα, ή, ακόμη, ξεχνιούνται…
Τι είναι το μετατραυματικό στρες;
2 11, 2019
Το μετατραυματικό στρες αφορά την ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ένα άτομο που έχει ζήσει ένα τραυματικό γεγονός που απείλησε άμεσα την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Τέτοια γεγονότα μπορεί να αφορούν φυσικές καταστροφές, πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις, δυστυχήματα ή άλλου είδους άγριες επιθέσεις, όπως, είναι, για παράδειγμα, ο βιασμός, η κακοποίηση κ.ά. Τα άτομα που υποφέρουν…
Covid-19: Το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να βιώνει τραύμα σε επίπεδο ηθικών αρχών (moral injury)
1 11, 2019
Στις χώρες όπου η πανδημία του covid-19 έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα διασποράς και θνητότητας, το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις. Εκτός από τον υπέρμετρο φόρτο εργασίας, το ιατρικό προσωπικό καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις υπό την πίεση εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων και να διανείμει, σε πολλές περιπτώσεις, λιγοστά μέσα σε εκατοντάδες ασθενείς…
Πώς εκδηλώνεται η επιλόχεια κατάθλιψη;
30 10, 2019
Πολλές νέες μητέρες αντιμετωπίζουν μια μελαγχολική διάθεση αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να υποδεικνύει την περίπτωση επιλόχειας κατάθλιψης, ιδιαίτερα αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν συνοδεύεται και από κάποιες άλλες ενδείξεις, όπως, έντονο αίσθημα εξάντλησης, δυσκολίες στον ύπνο και το φαγητό, άγχος και νευρικά…
Τι είναι οι προβολικές τεχνικές στη δραματοθεραπεία;
29 10, 2019
Στη δραματοθεραπεία οι προβολικές τεχνικές χρησιμοποιούνται προκειμένου ο συμμετέχων να μπορέσει να προβάλλει πλευρές του εαυτού του σε αντικείμενα (ή καταστάσεις που αφορούν τα αντικείμενα), όπως είναι, για παράδειγμα, οι κούκλες, τα παιχνίδια, οι μάσκες, οι μαριονέτες, το μέικαπ κ.ά. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει και περνά στο χώρο του «φανταστικού» και του μύθου όπου…
Νυχτερινές κρίσεις πανικού
28 10, 2019
Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού είναι κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το άτομο ξυπνά με αίσθημα τρόμου και πανικού, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν σε μια κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, η νυχτερινή κρίση πανικού διαφοροποιείται από άλλες καταστάσεις διέγερσης κατά τη διάρκεια του ύπνου που οφείλονται…
Συγχυτικά επεισόδια ηλικιωμένων κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο
27 10, 2019
Η παραμονή των ηλικιωμένων στο χώρο του νοσοκομείου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να επιφέρει συγχυτικά επεισόδια, γνωστά και ως «ντελίριο» ή «ψύχωση του νοσοκομείου». Πρόκειται για ξαφνικές αλλαγές/ διαταραχές στο επίπεδο της συνείδησης, της προσοχής, της γνωσιακής λειτουργίας και αντίληψης που αναπτύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζοντας διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια…
Φαγοφοβία: Ο φόβος της κατάποσης
26 10, 2019
Η κατάποση ξηρής και υγρής τροφής, χαπιών κλπ. μπορεί να φαίνεται μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, όχι όμως και για τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα φαγοφοβίας, δηλαδή φόβου για την κατάποση. Ο φόβος της κατάποσης εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, κυρίως όμως με το φόβο ότι αν το άτομο μασήσει την τροφή και την καταπιεί, θα πνιγεί.…
Τρομώδες παραλήρημα
25 10, 2019
Το τρομώδες παραλήρημα (Delirium Tremens, DT) αποτελεί ένα οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο που εμφανίζουν οι χρόνιοι αλκοολικοί μετά την απότομη διακοπή χρήσης αλκοόλ. Μπορεί να εκδηλωθεί σε έδαφος χρόνιου αλκοολισμού, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις λοίμωξης, τραυματισμού στο κεφάλι, κακής διατροφής ή αφυδάτωσης καθώς επίσης και σε περιπτώσεις απότομης διακοπής ηρεμιστικών φαρμάκων (π.χ. βενζοδιαζεπίνες & βαρβιτουρικά)…
Πώς αντιμετωπίζεται η νευρογενής ανορεξία;
24 10, 2019
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νευρογενούς ανορεξίας ακολουθεί συνήθως δύο βασικούς άξονες: την προσπάθεια επαναφοράς σε φυσιολογικό βάρος και αποκατάστασης οποιωνδήποτε ιατρικών προβλημάτων έχουν προκύψει από την ασιτία έτσι ώστε να μην κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ατόμου, και την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς της ανορεξίας. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση απευθύνεται κυρίως στους φόβους αλλά και…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στην οικογένεια και στην τάξη
23 10, 2019
Οι θεμελιωτές της ψυχαναλυτικής σκέψης, από τον Freud έως την Klein και τον Winnicott, έχουν υποστηρίξει -ήδη από τον προηγούμενο αιώνα- ότι οι βάσεις για την ψυχική και συναισθηματική υγεία τίθενται πολύ νωρίς στη ζωή του ατόμου και ότι τα πρώτα πέντε χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Στόχος του…
Υπερβολικό άγχος για την υγεία
23 10, 2019
Είναι φυσικό να θέλουμε να νιώθουμε καλά στην υγεία μας και να φροντίζουμε να κάνουμε ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις προκειμένου να διαβεβαιωθούμε γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που η ανησυχία τους γίνεται υπερβολική και καταλήγει να είναι πρόβλημα καθώς ανησυχούν υπερβολικά, παρερμηνεύουν ως επικίνδυνες για την υγεία τους διάφορες σωματικές καταστάσεις ή αισθήσεις αξιολογώντας τις…
Γιατί νιώθω θλίψη μετά τις διακοπές;
22 10, 2019
Οι διακοπές θεωρούνται πάντα μια απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μια αναβολή των πιέσεων και των υποχρεώσεων. Είναι φυσικό λοιπόν η επιστροφή στην καθημερινότητα να δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα, όπως νοσταλγία, ονειροπόληση, άγχος, ανησυχία, στενοχώρια. Είναι σαν ένας μικρός κύκλος να κλείνει, ένας μικρός «αποχωρισμός» να προκύπτει και νιώθουμε εσωστρέφεια και μελαγχολία. Όταν οι συναισθηματικές…
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΠΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
4 6, 2019
Η θεραπεία με τον πηλό αποτελεί μια από τις εκφραστικές τεχνικές της εικαστικής θεραπείας και αφορά το χειρισμό, τη μάλαξη αλλά και τη μορφοποίηση και σμίλευση του πηλού…
ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ;
14 5, 2019
Πολλά ζευγάρια σήμερα διανύουν τον έγγαμο βίο θέτοντας ερωτηματικά για την ποιότητα της ερωτικής τους ζωής, την έλξη που νιώθουν για το σύντροφό τους και τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών που διακρίνει την καθημερινότητά τους…
ΑΓΧΟΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ & ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
13 5, 2019
Το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών που εκδηλώνει δυσκολίες στη στυτική λειτουργία βιώνει έντονο άγχος επίδοσης κατά τη σεξουαλική επαφή…
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
22 3, 2019
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει πολυσυλλεκτικά, τις διαφορετικές εκφάνσεις που μπορεί να έχουν οι Ψυχοθεραπείες μέσω Τέχνης, στην ψυχιατρική θεραπευτική, την προαγωγή της υγείας και την αποκατάσταση. Συγκεντρώνει μορφές και προσεγγίσεις που έχουν εφαρμοστεί από Έλληνες θεραπευτές τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αναλύει μεθόδους εργασίας από την Παιγνιοθεραπεία, τη Δραματοθεραπεία,…
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
9 3, 2019
Κάθε άνθρωπος έχει δομήσει τη ζωή του με βάση τα αποθέματα που διαθέτει, ψυχικά και σωματικά, ακόμη και με όλα τα παθολογικά στοιχεία…
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
Ψυχοδυναμική & Γνωστική-συμπεριφοριστική προσέγγιση
7 2, 2019
Η εκδήλωση κατάθλιψης κατά την εφηβεία αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο και η ανάγκη αποτελεσματικής διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
13 4, 2018
Σε όλα τα στάδια της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να προκύψουν δυσκολίες, έως και δυσλειτουργίες, που να οφείλονται σε αμιγώς ψυχολογικούς παράγοντες…
ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ
12 4, 2018
Είναι γεγονός ότι δεν αποτελούν πλέον ταμπού και στην Ελλάδα οι περιπτώσεις ζευγαριών που χωρίζουν επειδή ο σύζυγος αποκάλυψε στη σύντροφό του ότι είναι ομοφυλόφιλος…
ΔΙΠΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ
12 2, 2018
Αθήνα – Η πρώτη κλίση στα επείγοντα περιστατικά κρατικού νοσοκομείου ήχησε σαν ένα ακόμη πιο ισχυρό σοκ. Πατέρας τριών παιδιών άφηνε την…
Sexual Dysfunctions Among Young Men: Prevalence and Associated Factors
29 10, 2017
Σε αυτή την ερευνητική μελέτη οι Mialon et al. (2012) περιγράφουν ότι το ένα τρίτο Ελβετών αντρών νεαρής ηλικίας αναφέρουν ότι πάσχουν από σεξουαλικά προβλήματα, όπως είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία. Τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με αυτά που περιγράφονται στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της…
ΜΕΤΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
19 9, 2017
Συχνά γινόμαστε μάρτυρες αμφισβήτησης της ψυχανάλυσης για τις παραδοχές της και την αποτελεσματικότητά της. Όμως, αφ’ ότου ο Freud εγκατέλειψε το “Project” και άρχισε να ασχολείται σταθερά με τη μελέτη του “ασυνειδήτου”, υπήρξαν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή θεραπεία τουλάχιστον των “νευρώσεων”. Παρά ταύτα, ο ψυχαναλυτικός κόσμος επέμεινε στην ιατρικομορφική χρήση της ψυχανάλυσης και…
Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
16 9, 2017
Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης σε επίπεδο που να είναι εφικτή η σεξουαλική πράξη. Η στυτική δυσλειτουργία ουσιαστικά οφείλεται σε…
Prevalence of Erectile Dysfunction Among Young Adults: Results of a Large-scale Survey
9 9, 2017
Οι Heruti et al. (2004) (8), στην εργασία τους με τίτλο «Prevalence of Erectile Dysfunction Among Young Adults: Results of a Large-scale Survey», αναφέρουν ότι σύμφωνα με το Massachusetts Male Ageing Study (MMAS) η συχνότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ αντρών ηλικίας 40-70 είναι 52%. Η συχνότητα …
MODERN SEXUALITY: THE TRUTH ABOUT SEX AND RELATIONSHIPS
22 7, 2017
Human sexuality today stands at the crossroads between biological diversity and social conformity, and a battle between the two rages in the media, in social institutions, and in our daily lives. As a sex therapist, Michael Aaron witnesses this struggle each and every day as it plays out on his therapy couch. Modern Sexuality: The…
HOMO PHOTOGRAPHICUS
Ψυχαναλυτικές και Φιλοσοφικές διαστάσεις της εικόνας
19 7, 2017
Η φωτογραφία αναλαμβάνοντας να συλλάβει το ασύλληπτο της πραγματικότητας, τεμαχίζοντάς την και αποδίδοντάς την σε εικόνα, επιχειρεί ταυτόχρονα να συλλάβει, μέσα στο συμβολικό πλαίσιο του λόγου, την επιθυμία του ανθρώπου να δει πέραν της πραγματικότητας, πέραν της εικόνας. Μα, την ίδια αυτή στιγμή, η ίδια η εικόνα γίνεται εμπόδιο σε αυτό. Η φωτογραφία εκκινώντας από…
Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΣ
Ψυχανάλυση & Σχιζοφρένεια
19 7, 2017
Το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις έχουν μόνο παρόν, δεν έχουν ούτε παρελθόν ούτε μέλλον. Οι άνθρωποι που είχαν την εμπειρία της ψύχωσης και κάποια στιγμή ελευθερώνεται ένα μέρος των βιωμάτων τους απ’ αυτήν, δεν είναι σε θέση, σε αντίθεση με τη νεύρωση, να αναγνωρίσουν την περίοδο εκείνη ως ένα οργανικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους και…
ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
8 5, 2017
Η ενασχόληση της εικαστικής θεραπείας με σωματικά νοσήματα και παιδιατρικούς ασθενείς (medical art therapy for children ή pediatric art therapy) φαίνεται να έχει μακρύ παρελθόν παρά το γεγονός ότι ο ορισμός της ειδίκευσης…
ΤΟ ΣΕΞ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
23 3, 2017
Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας, η θεραπευτική αντιμετώπιση και η αποκατάσταση των αλλαγών που επιφέρει στην καθημερινή ζωή του ατόμου αποτελούν ένα σοβαρό αγχογόνο γεγονός…
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
11 1, 2017
Η δραματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο θεραπείας που χρησιμοποιεί το δράμα/ δραματοποίηση και τις ειδικές τεχνικές του θεάτρου προκειμένου για ένα θεραπευτικό στόχο και αποτέλεσμα……
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ;
26 12, 2016
Είναι, πράγματι, πολύ διαφορετική η προσαρμογή ενός μικρότερου παιδιού και ενός εφήβου στη νέα κατάσταση που δημιουργείται όταν ο διαζευγμένος ή χήρος γονέας παντρεύεται…
ΨΥΧΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ
14 12, 2016
«Όταν διαβάζω ένα ωραίο βιβλίο νιώθω σαν να χάνομαι μέσα σε αυτό. Χάνω την αίσθηση του χρόνου γύρω μου, το πού βρίσκομαι…». «Δεν θυμάμαι αν το είδα σε όνειρο…
ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
13 12, 2016
Η ενασχόληση της εικαστικής θεραπείας με σωματικά νοσήματα και παιδιατρικούς ασθενείς (medical art therapy for children ή pediatric art therapy) φαίνεται να έχει μακρύ παρελθόν …
ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ
22 11, 2016
Το όνειρο αναπαριστά μια μοναδική κατάσταση συνείδησης, η οποία δημιουργείται ως κλειστό κύκλωμα, αποσπασμένο από το περιβάλλον. Το όνειρο χαρακτηρίζεται κυρίως από ζωντανές οπτικές εικόνες, που ουσιαστικά αποτελούν ψευδαισθήσεις. Οι ψευδαισθήσεις, ωστόσο, αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα ψυχικής νόσου. Όλοι μας ονειρευόμαστε, όλοι μας έχουμε κατά τη διάρκεια του ονείρου ψευδαισθήσεις, αλλά δεν είμαστε ψυχικά ασθενείς. Το βιβλίο απευθύνεται στους ιατρούς (ιδιαίτερα στους ψυχιάτρους…
Το ντελίριο σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας.
Ανασκόπηση σχετικά με τις σύγχρονες προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις
1 11, 2016
Το ντελίριο, ένα οργανικό ψυχοσύνδρομο, εκδηλώνεται συχνά σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας. Σε αυτή την ερευνητική εργασία συζητούνται οι υπο-τύποι του συνδρόμου, η επιδημιολογία και παθοφυσιολογία, οι παράγοντες κινδύνου και η σχετική αιτιολογία, τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, οι βιοδείκτες στο ντελίριο, η διάγνωση και η πρόγνωση.…
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ
22 10, 2016
Το ανά χείρας βιβλίο του Πατρίκ Αβράν είναι ένα έργο διαλόγου μεταξύ ψυχαναλυτικής πρακτικής και θεωρίας με παιδιά και εφήβους. Η δημοσιοποίηση των περιπτώσεων, η έκθεση της αναλυτικής εργασίας στην κριτική και τα σχόλια του κοινού γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ο συγγραφέας σκέπτεται συνέχεια τους αναλυόμενους με παρούσα στον νου…
The perspectives of psychosexual therapists towards using play therapy techniques in sex and relationship therapy: A qualitative study
28 9, 2016
Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική τεχνική που εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την εφαρμογή των τεχνικών της παιγνιοθεραπείας στα πλαίσια της θεραπείας σεξουαλικών προβλημάτων από ειδικούς στον τομέα αυτό. Σε αυτή την ερευνητική εργασία μελετάται η προοπτική αλλά και οι απόψεις των θεραπευτών που ασχολούνται με τη…
Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις από την ψυχαναλυτική, τη γνωσιακή και τη συστημική οπτική
18 9, 2016
Είναι τελικά καταδικασμένοι οι σύζυγοι να ζουν χωρίς συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση; Ήταν η επιλογή για τον γάμο τους λανθασμένη ή μήπως κάποιοι άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με την αλληλεπίδρασή τους, τον οδήγησαν στον μαρασμό; Είναι οι δυσκολίες τους αναστρέψιμες μέσα από τη θεραπεία ζεύγους; Τα ζευγάρια, που όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωπα με τα…
Visual Sexualities: Exploring an Integration of Art and Sex Therapies
1 9, 2016
Η έρευνα αυτή μελετά τη δυνατότητα συνεργασίας της εικαστικής θεραπείας με τη θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών (sex therapy), ένα επιστημονικό πεδίο το οποίο δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Η σχέση μεταξύ τέχνης και σεξουαλικότητας αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός καθώς επίσης και η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και σεξουαλικότητας. Παρόλα αυτά δεν υφίσταται ένα κοινό πεδίο…
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…
18 8, 2016
Η πρώτη φορά της σεξουαλικής επαφής είναι σημαντικό να γίνεται όταν ο έφηβος ή η έφηβη νιώθουν έτοιμοι για αυτό γιατί η πρώτη σεξουαλική επαφή διεγείρει έντονα συναισθήματα τα οποία εάν ο έφηβος ή η έφηβη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί…
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
2 7, 2016
Μετά την κατάκτηση της θεωρητικής γνώσης παραμένει το κενό της κλινικής εμπειρίας. Το παρόν εγχειρίδιο επιχειρεί να γεφυρώσει αυτή την απόσταση εστιάζοντας στην κλινική πρακτική που αφορά, συγκεκριμένα, τον τομέα της ψυχικής υγείας. Προσφέρει γνώσεις σε θέματα ψυχοπαθολογίας και ψυχικών διαταραχών, ψυχοφαρμακολογίας, νευροψυχολογίας και ψυχολογίας υγείας. Βοηθά τον σπουδαστή του αντικειμένου να αποσαφηνίσει τις έννοιες του επείγοντος…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
10 6, 2016
Τι κοινό μπορεί να έχουν τα Αναστενάρια με τη Γιορτή των Νεκρών στο Μεξικό; ΄Η το ξεμάτιασμα με τα μοιρολόγια της Μάνης; Ή οι ομάδες αυτοβοήθειας με τα κοινοτικά κοινωνικά υποστηρικτικά δίκτυα; Το κοινό νήμα που συνδέει όλα αυτά και πολλά άλλα φαινόμενα είναι η δυνατότητα της κοινότητας και του πολιτισμού να έχουν έναν «θεραπευτικό»…
What has neuroscience ever done for us ?
10 6, 2016
Τα ερευνητικά δεδομένα των νευροεπιστημών σημειώνουν σημαντική πρόοδο τα τελευταία 25 χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανόηση και την τεχνολογική εξέλιξη. Θα περίμενε κανείς ότι η πρόοδος αυτή θα συνοδευόταν και από σημαντική εξέλιξη και πρόοδο και στον τομέα των ψυχικών διαταραχών, τόσο όσον αφορά τη διάγνωση όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά τέτοια…
ΕΞΩΣΥΖΥΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
8 6, 2016
Οι εξωσυζυγικές σχέσεις δημιουργούν ένα είδος συναγερμού σε όλους τους εμπλεκόμενους και αποτελούν ένα γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές…
Self-revelatory performance: A form of drama therapy and theatre
13 5, 2016
Σε αυτή την ερευνητική εργασία μελετάται η τεχνική της «self revelatory performance» (αυτό-αποκαλυπτική παράσταση) η οποία ορίζεται ως μια μορφή θεάτρου στην οποία ο πρωταγωνιστής/ καλλιτέχνης δημιουργεί και δραματοποιεί μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε θέματα που προκύπτουν από την προσωπική του ζωή. Ο συγγραφέας διατυπώνει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της «self revelatory performance»…
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ
7 5, 2016
Όσο υπάρχει επιθυμία, υπάρχει ζωή. Η επιθυμία επιμηκύνει τη ζωή. Στο βαθμό στον οποίο η επιθυμία μάς διασχίζει, η επιθυμία διευρύνει τον ορίζοντα της ζωής μας. Και όταν κάποιος αρνείται να ακούσει το κάλεσμα της επιθυμίας του, τότε η ζωή αρρωσταίνει.…
Staging dramatic enactments to resolve conflicts in couples
29 4, 2016
Η αναπαράσταση με θεατρικό αυτοσχεδιασμό ενός γεγονότος που έχει προκαλέσει σύγκρουση σε ένα ζευγάρι, από την οπτική και των δύο συντρόφων ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της θεραπείας ζευγαριού, καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση του ενός συντρόφου ως «βοηθού-ηθοποιού» στην αναπαράσταση του άλλου, αποτελεί μια ξεχωριστή θεατρική εφαρμογή της τεχνικής του ψυχοδράματος που καλλιεργεί την προοπτική,…
Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
28 4, 2016
Ξεκινώντας να μιλήσουμε για το θέμα της αναβλητικότητας ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί με ποιους τρόπους έχει έρθει ο ίδιος ή κάποιο προσφιλές του πρόσωπο σε επαφή με την έννοια της αναβλητικότητας…
ΕΡΩΤΑΣ ή ΤΙΠΟΤΑ
26 4, 2016
Έρωτας ή τίποτα”, ένα βιβλίο για τον έρωτα σε καιρούς μεταμοντέρνους. “Έρωτας ή τίποτα”, αφού ο έρωτας δεν αφορά ένα συναίσθημα που προκύπτει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά αποτελεί τη δυνατότητα να κατανοήσει κανείς εμπειρικά το νόημα της ύπαρξης. Η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί, οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή. Τίποτα:…
«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ… »
Η χρήση της «ιστορίας» στη δραματοθεραπεία ως μέσο πρόληψης στην ψυχική υγεία του παιδιού
2 4, 2016
Οι ιστορίες (οι μύθοι, τα παραμύθια κ.ά.) αποτελούν από την αρχή της ανθρωπότητας έναν τρόπο επικοινωνίας …
Procrastination as a Fast Life History Strategy
27 3, 2016
H αναβλητικότητα αφορά την εσκεμμένη αναβολή μιας προγραμματισμένης πράξης/ διαδικασίας. Αποτελεί μια πολυσυζητημένη παράμετρο στον ερευνητικό χώρο της ψυχολογίας, δεν έχουν όμως διερευνηθεί σε σημαντικό βαθμό οι επιδράσεις της στα πλαίσια της εξελικτικής ψυχολογίας (προέλευση, λειτουργικότητα κλπ.). Σε αυτή την ερευνητική εργασία μελετάται η αναβλητικότητα σχετικά με την παράμετρο: Ιστορία Ζωής- Life History (LH). Προτείνεται…
ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΑΚΟ!
Δομημένες δραστηριότητες ψυχοεκπαίδευσης στο λόγο, στην επικοινωνία, στην κίνηση, στη σκέψη, στην προσοχή, στις γνωστικές δεξιότητες και στα συναισθήματα
25 3, 2016
Οι συγγραφείς του βιβλίου δημιούργησαν ένα υλικό εκπαιδευτικής παρέμβασης για παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές (διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, διαταραχές επικοινωνίας, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, νοητική ανεπάρκεια). Το υλικό εκπαίδευσης δημιουργήθηκε με άξονα τη σύνθεση της θεραπευτικής παρέμβασης του λογοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή, του ψυχολόγου και του ειδικού παιδαγωγού. Σκοπός είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων…
H παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία
18 3, 2016
Η ενασχόληση των εφήβων με τα τυχερά παιχνίδια εμφανίζει μια αυξανόμενη τάση σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τις εμφανείς επιρροές της οικονομικής κρίσης και την αβεβαιότητα και ανασφάλεια που αυτή επιφέρει, το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο με ανήλικους να συμμετέχουν σε όλες τις μορφές τυχερών παιχνιδιών. Τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 80%…
Silenced in childhood: A survivor of abuse finds her voice through group Dramatherapy
17 3, 2016
Το άρθρο αυτό ακολουθεί την ιστορία της Bella, μιας γυναίκας τριάντα ετών, με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία από μέλη της οικογένειας. Η Bella εκδηλώνει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και άγχους. Έχει διαγνωστεί με οριακή διαταραχή προσωπικότητας συνοδευόμενη από σειρά σοβαρών περιστατικών αυτοτραυματισμού και εισαγωγών για νοσηλεία. Το δημιουργικό ταξίδι της…
ΜΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η γλώσσα της καρδιάς
24 2, 2016
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία του Μάρσαλ Ρόζενµπεργκ αποτελεί µια νέα γλώσσα και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που µας βοηθούν να δηµιουργήσουµε αρµονικές σχέσεις και να απελευθερωθούµε συναισθηµατικά. Με µια απλή, πρακτική και συγκεκριµένη µέθοδο µας δείχνει πώς να επικοινωνούµε ουσιαστικά µε τους γύρω µας, ενώ παράλληλα µας υποστηρίζει να εµβαθύνουµε στη σχέση µας µε τον…
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Θεωρία της ανθρώπινης πράξης
25 12, 2015
Ο Κουρτίδης είναι σοβαρά ανατρεπτικός. Χωρίς ίχνος φλύαρης επαναστατικότητας ανατέμνει, καταγράφει και συμπεραίνει ό,τι μέχρι τώρα κινείται θολά και ακαταλαβίστικα στη σκιά του Φρόυντ και των επιγόνων του. Ανάμεσα στις μεθοδικές γραμμές των εξηγήσεών του, ο αναγνώστης διακρίνει τα μονοπάτια που καταλήγουν στους μεσσίες, τους τυράννους, τους συνεργούς και τα υπάκουα θύματά τους, παντού, στη…
Ο ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ
Απαρτίωση ψυχοδυναμικής και συστημικής θεραπείας ζεύγους και οικογένειας
25 12, 2015
«Εκτός από τη γοητεία που µου ασκούσε η ψυχανάλυση, πάντα διατηρούσα την ανάγκη να δω τα πράγµατα µε έναν ευρυγώνιο φακό, πέραν του φακού που εστιάζει στην εσωτερικότητα και στον συµβολισµό», γράφει η Μ. Τζ. Γκέρσον στον πρόλογό της για να δώσει το προσωπικό της στίγµα σχετικά µε την ενασχόλησή της µε περισσότερες της µιας…
Emotions in Imaginative Situations: The Valued Place of Fairytales for Supporting Emotion Regulation
16 12, 2015
Τα παραμύθια αποτελούν διαχρονικά και διαπολιτισμικά ένα σημαντικό εργαλείο διδακτικής των εκπαιδευτικών της προσχολικής εκπαίδευσης. Σε αυτή την ερευνητική εργασία παρουσιάζονται στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η χρήση των παραμυθιών με τα παιδιά, μέσω της αφήγησης, της δυνατότητας επανάληψη αυτής και των παιχνιδιών ρόλων, συντελεί στη συναισθηματική ρύθμιση και ισορροπία των παιδιών. Μέσα από τα παραμύθια…
6 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ
Ναρκισσισμός – Δίκαιον – Ύπνος & Όνειρα – Το Προς ημάς – Χρόνος – Αριστοτέλης & Ζήνων
1 12, 2015
Το βιβλίο περιέχει σχόλια του συγγραφέα πάνω σε κείμενα του Αριστοτέλη, που έχουν ψυχολογικό ενδιαφέρον και είναι επίκαιρα για την καθημερινή Ψυχιατρική και Ψυχανάλυση. Ο Ναρκισσισμός αποτελεί βασικό στοιχείο σήμερα στην ψυχιατρική θεώρηση. Ο Αριστοτέλης συζητά το θέμα της “αγάπης-προς-εαυτόν” κατά έναν τρόπο που συμπίπτει σε πολλά σημεία με τη σύγχρονη ψυχαναλυτική θεωρία: κατά πόσο…
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ
Περιγραφές από τη λογοτεχνία με προθέσεις κοινωνικής παρέμβασης
1 12, 2015
Οι κοινωνίες της συμβατικής λογικής αντιμετώπιζαν πάντα με διακριτό τρόπο εκείνους που εμφάνιζαν αποκλίσεις από αυτήν. Άλλοτε ένθεοι ή θεόληπτοι ή νυμφόληπτοι, άλλοτε δαιμονισμένοι και άλλοτε τρελοί, βίωσαν συχνά τον στιγματισμό, την απομόνωση, ακόμα και τη σωματική βάσανο. Ίσως, τελικά, η διαφορετικότητα να προκαλούσε τον φόβο των «γνωστικών» απέναντι στη διαφορετική λογική. Φαινόμενο διαχρονικό, αποτυπώθηκε…
Το βλέμμα και το Είναι στην ψύχωση
21 11, 2015
Ο συγγραφέας, αναλύοντας την ψυχωτική διαδικασία, συνομιλεί μ’ ένα πλήθος συγγραφέων από τον χώρο της ψυχοπαθολογίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της πολιτικής και άλλων τόπων του λόγου για να αναδείξει τον βαθύ πυρήνα του ψυχωτικού υποκειμένου ως θεμελίωση της ετερότητας, αλλά και να υποστηρίξει την εγγύτητα του υποκειμένου της τρέλας με το υποκείμενο του σημαίνοντος.…
The “BASIC PH” Model of Coping and Resiliency:
Theory, Research and Cross-Cultural Application
14 10, 2015
The “BASIC Ph” model of coping and resiliency, developed by Prof. Mooli Lahad and Dr. Ofra Ayalon, was the first to describe coping as an on-going effort to manage life challenges. This is the first book to be published on this world-renowned approach, widely used as an effective resiliency assessment, intervention, and recovery model. Underpinning…
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ & ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
18 9, 2015
Η κοινωνική φοβία ή το κοινωνικό άγχος χαρακτηρίζονται από επίμονο και έντονο φόβο του ατόμου να βρεθεί σε θέση γελοιοποίησης, ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις ή συνθήκες …
ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
Πώς επηρεάζει τον άντρα, τη γυναίκα, το ζευγάρι;
15 9, 2015
Η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό αντρών, γυναικών και ζευγαριών που βιώνουν αυτή την ξαφνική και «πρόωρη» διακοπή της εγγύτητας που αποφέρει η σεξουαλική επαφή…
Daily Emotion in Non-Suicidal Self-Injury
7 9, 2015
Οι βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με τον αυτοτραυματισμό εστιάζουν ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς αυτής σχετικά με τον έλεγχο και τη διαχείριση του συναισθήματος: το άτομο, με την πράξη του αυτοτραυματισμού, επιζητεί περισσότερο να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματά του και να νιώσει ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο. Μικρός αριθμός ερευνών έχει διερευνήσει την καθημερινή συναισθηματική κατάσταση…
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
4 9, 2015
Ο παρών συλλογικός τόμος εκδόθηκε για να τιμήσει την ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Λουκία Μουσούρου, η οποία χρημάτισε επί σειρά ετών καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995-2007) και υπήρξε πρωτεργάτρια της δημιουργίας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και στη συνέχεια δραστήρια πρόεδρός του (1998-2002). Ο τόμος φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημαντική προσφορά…
ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ανώτερες γνωστικές διεργασίες
21 7, 2015
Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας εισαγωγής στον κλάδο της γνωστικής ψυχολογίας και διαπραγματεύεται τις ανώτερες γνωστικές διεργασίες. Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Θανάσης Πρωτόπαπας κάνει μία ευρεία επισκόπηση των νοητικών διεργασιών που εμπλέκονται στη γλωσσική επικοινωνία, προφορική ή γραπτή. Τα δύο επόμενα κεφάλαια, του Πέτρου Ρούσσου, αναφέρονται στη σκέψη, με έμφαση στη…
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Θεωρία της ανθρώπινης πράξης
9 7, 2015
«Αυτούς τους ιδιόμορφους τρόπους με τους οποίους τραγικά και απελπισμένα η συνείδησή μας αναζητά ησυχασμό και ασφάλεια… Αυτούς τους τρόπους, λοιπόν, η κοινωνία μας τους στιγματίζει ως παραβατική συμπεριφορά, ψυχασθένεια και τρέλα ή τους επαινεί, αν συνάδουν προς τις τρέχουσες πολιτιστικές αντιλήψεις». Ο Κουρτίδης είναι σοβαρά ανατρεπτικός. Χωρίς ίχνος φλύαρης επαναστατικότητας ανατέμνει, καταγράφει και συμπεραίνει…
Η ΜΑΣΚΑ
Μια σύντομη περιγραφή
4 7, 2015
«Η μάσκα είναι ένα σχεδόν ιερό αντικείμενο, ένα αντικείμενο που ακολουθεί τον ανθρώπινο πολιτισμό από τη γέννηση του, ένα εργαλείο μεταμόρφωσης που καμιά φορά μοιάζει μαγικό»…
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
30 6, 2015
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτελεί μία από τις βασικότερες διαστάσεις του ρόλου του σχολικού ψυχολόγου. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι η κάλυψη των κυριότερων θεμάτων που αφορούν το θεωρητικό πλαίσιο, αλλά και την πρακτική εφαρμογή της συμβουλευτικής διαδικασίας. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει συνοπτικά βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές της συμβουλευτικής στη σχολική κοινότητα. Ειδικότερα, περιγράφονται…
ΜΟΝΑΞΙΑ
Το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης
25 6, 2015
Πολλές και ποικίλες όψεις του παραδόξου που χαρακτηρίζει την οικουμενική εμπειρία της μοναξιάς του ανθρώπου αναλύονται στο βιβλίο αυτό. Η οπτική είναι κυρίως της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, με έμφαση στις πρώτα χρόνια της ζωής. Τότε τίθενται τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης, άρα και του ουσιώδους ανθρώπινου βιώματος, της μοναξιάς. Έρευνες της Ψυχολογίας στο διεθνή χώρο και…
ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Η ραϊχική ανάλυση – Η ψυχανάλυση στο σώμα και το σώμα στην ψυχανάλυση
18 6, 2015
Το νέο βιβλίο του Genovino Ferri και του Giuseppe Cimini ερμηνεύει και εμπλουτίζει τις ψυχαναλυτικές ενοράσεις του μεγάλου διανοητή Βίλχελμ Ράιχ, προσθέτοντας νέες διαφωτιστικές συνδέσεις στη ζωντανή και αξεδιάλυτη σχέση της ψυχανάλυσης με το σώμα. Ένα σώμα που γίνεται ψυχική λειτουργία ήδη από την ενδομήτρια ζωή, ένα σώμα που πάντα μιλά, διαβάζεται, ακούγεται, παρατηρείται, στη…
A Clinician’s Guide to Systemic Sex Therapy
7 6, 2015
The second edition of A Clinician’s Guide to Systemic Sex Therapy has been completely revised, updated, and expanded. This volume is written for beginning psychotherapy practitioners in order to guide them through the complexities of sex therapy and help them to be more efficient in their treatment. The authors offer a unique theoretical approach to understanding and…
PREMATURE EJACULATION
From etiology to diagnosis and treatment
5 6, 2015
Premature ejaculation (PE) is a common male sexual complaint, with a self-reported prevalence of 20–30% in observational studies. Over the past 10–20 years, our understanding of PE has evolved from the initial premise that it is a psychological disorder to the current recognition of an underlying biological and probably genetic predisposition in many cases.…
EΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ & ΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
30 5, 2015
Τα περιστατικά επιθετικής οδήγησης και εκδήλωσης βίας στους δρόμους διαρκώς αυξάνονται, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον άμεσο περιορισμό…
Πριν αφήσεις τον ήλιο να μπει
και άλλες ιστορίες δραματοθεραπείας
28 5, 2015
Μια γυναίκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει εφιαλτικές μνήμες, μια άλλη δεν μπορεί να απελευθερωθεί από έναν παθιασμένο έρωτα χωρίς μέλλον, ένας έφηβος, γιος μεταναστών, παλεύει με ένα επίμονο τραύλισμα, ένας πενηντάχρονος επιλέγει να χωρίσει με τη γυναίκα της ζωής του αντί να παραβεί τις ηθικές αρχές του. Αυτές είναι μερικές από τις προσωπικές ιστορίες που ξετυλίγονται μέσα στις συνεδρίες μιας…
The unique therapeutic effect of different art materials on psychological aspects of 7- to 9-year-old children
22 5, 2015
Το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται ως εκφραστικά μέσα στην εικαστική θεραπεία (ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, νερομπογιές, λαδομπογιές κ.ά.) παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία και τεχνική της συγκεκριμένης προσέγγισης. …
Η συμβολή της θεατροπαιδαγωγικής
στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές (εκπαιδευτικές) ανάγκες
18 5, 2015
Η παρούσα µελέτη εγγράφεται στο ευρύτερο γνωστικό πεδίο των ερευνών για την αναπηρία (Disabilities Studies) και τη Θεατροπαιδαγωγική (Theatre Pedagogy), µε στόχο τη διερεύνηση της χρήσης και της χρησιµότητας διάφορων θεατροπαιδαγωγικών πρακτικών στην εκπαίδευση ατόµων µε ειδικές (εκπαιδευτικές) ανάγκες, έτσι όπως προτείνεται η εφαρµογή τους από τα σύγχρονα Διαθεµατικά Ενιαία Πλαίσια Προγραµµάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) και…
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ;
14 5, 2015
Το νεογέννητο βρέφος περνάει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του, τουλάχιστον το πρώτο έτος της ηλικίας του σε μια συμβιωτική σχέση…
Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία
10 5, 2015
Η εφηβεία αδιαμφισβήτητα αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο της ζωής ενός παιδιού. Στο στάδιο αυτό καλείται να εντάξει ψυχικά τις αλλαγές στο σώμα του, τη σεξουαλική του αφύπνιση αλλά και τις νέες διανοητικές του ικανότητες. Σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο που διανύουν οι έφηβοι η προσωπική πορεία των γονιών καθορίζει τη στάση τους απέναντι στα παιδιά…
ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΔΥΝΑΤΑ…
9 5, 2015
Είναι μια γνωστή και χιλιοειπωμένη φράση για τις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την πάροδο κάποιας ηλικίας, το «… να μην ξεχνάς το βιολογικό σου ρολόι…». Παρά το γεγονός όμως ότι η έννοια του βιολογικού ρολογιού βασίζεται κυρίως σε βιολογικά δεδομένα …
Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ
3 5, 2015
Η ψυχαναλυτική θεωρία έθεσε τις βάσεις για μια ευρύτερη θεώρηση της ανθρώπινης ψυχολογίας, διευκρινίζοντας ότι ο άνθρωπος διακατέχεται από ένστικτα και «απαγορευμένες» επιθυμίες τις οποίες απωθεί στο ασυνείδητο…
Η μεγάλη κραυγή
Ιστόρημα πέρα κι από μυθιστόρημα
20 4, 2015
Θα ‘θελα να βγάλω µια μεγάλη κραυγή που να φτάσει μέχρι τον ουρανό ψηλά, μέχρι τον ουρανό ψηλά να φτάσει. Τέτοια μεγάλη κραυγή. / Είμαι η δυστυχία που σπέρνει η Ιατρική. Ακριβώς αυτό. / Για μένα η ζωή µου ήτανε το πιο φτηνό πράγμα. […] Δεν τη σεβόμουνα τη ζωή µου. / Όταν εκείνος βγήκε…
ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ
19 3, 2015
Πολλά ζευγάρια, κατά την πορεία της συμβίωσης ή του γάμου, δηλώνουν μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας αλλά και μείωση της συχνότητας με την οποία έχουν ερωτική επαφή με το/ τη σύντροφό τους…
ΑΥΤΙΣΜΟΣ
19 3, 2015
Ο αυτισμός αποτελεί μια σημαντική διαταραχή της εξελικτικής ψυχοπαθολογίας συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επί πολλά χρόνια. Πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του ένα παιδί με αυτισμό; Πώς σκέφτεται; Πώς νιώθει…
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ!
7 3, 2015
Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν ερωτευμένοι περιγράφουν συχνά τη συναισθηματική τους κατάσταση με μια σωρεία έντονων αισθήσεων και σωματικών συμπτωμάτων… Η καρδιά χτυπά δυνατά, το στομάχι σφίγγεται, οι παλάμες ιδρώνουν…
ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
Πώς επηρεάζει τον άντρα, τη γυναίκα, το ζευγάρι;
28 2, 2015
Η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό αντρών, γυναικών και ζευγαριών που βιώνουν αυτή την ξαφνική και «πρόωρη» διακοπή της εγγύτητας …
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ;
24 2, 2015
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εξαντλούν κάθε φορά όλα τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρώσουν μια υποχρέωση που έχουν αναλάβει. Σε σημαντικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων …
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
24 2, 2015
Πρόκειται για ένα ερώτημα που ακούμε συχνά να εκφράζεται από άντρες και γυναίκες που νιώθουν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σχέση αλλά δεν μπορούν… Συχνά γνωρίζουν άτομα…
ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ; ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ;
15 2, 2015
Πόσο κοντά και πόσο μακριά αντέχουμε να είμαστε στις σχέσεις μας; Ποια είναι η απόσταση ασφαλείας που έχουμε ανάγκη προκειμένου να λειτουργούμε στις σχέσεις …
ΕΙΜΑΙ ΑΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ;
10 2, 2015
Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχολεί έναν αριθμό ανθρώπων που δεν μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνει και εξ αυτού βέβαια και την αίσθηση διαφορετικότητας…
ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ;
7 2, 2015
Ο γάμος ή η συντροφικότητα είναι ίσως η μόνη σχέση όπου μπορεί κανείς να ζήσει βαθιές συναισθηματικές και συχνά παιδικές ανάγκες. Όπως είναι η ανάγκη για αγάπη, για τρυφερότητα, για να μωρουδίζει κανείς, να αφήνεται, να εξαρτάται. Όλα αυτά έξω στη ζωή δεν μπορούμε να τα κάνουμε, γιατί δεν γίνεται. Η ενήλικη ζωή και η…
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ;
1 2, 2015
Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές από έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα: αγάπης και μίσους, αφοσίωσης και αντιζηλίας. Οι καβγάδες και οι διαφωνίες παρατηρούνται…
“ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΟΥ…”
1 2, 2015
Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούμε συχνά και δυσφορούμε με ατέλειες που παρατηρούμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Πολλές φορές στενοχωριόμαστε και προσπαθούμε…
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
30 1, 2015
Η έκδοση του “Ηµερολογίου ενός θεραπευτή” συμπίπτει µε τη συµπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, που ίδρυσε η Χάρις Κατάκη το 1984. Στο “Ηµερολόγιο” η συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου µας φανερώνει τις άγνωστες πτυχές της ζωής ενός θεραπευτή και αποκαλύπτει τα πλέον κοµβικά…
ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
28 1, 2015
Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση της αντιμετώπισης της νευρογενούς ανορεξίας είναι σημαντική γιατί προλαμβάνει την εγκαθίδρυση σε χρόνια βάση ενός αυτοκαταστροφικού τρόπου συμπεριφοράς…
Excess Early Mortality in Schizophrenia
11 1, 2015
H σχιζοφρένεια αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές και το προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες έχει αναφερθεί ότι είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με άλλες διαταραχές ή προβλήματα υγείας. Στο άρθρο αυτό γίνεται μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα αυτό και προτείνονται πιθανά αίτια καθώς και τρόποι αντιμετώπισης ή μείωσης των ποσοστών…
ΨΥΧΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ
10 1, 2015
«Όταν διαβάζω ένα ωραίο βιβλίο νιώθω σαν να χάνομαι μέσα σε αυτό. Χάνω την αίσθηση του χρόνου γύρω μου, το πού βρίσκομαι…».
«Δεν θυμάμαι αν το είδα σε όνειρο ή αν έγινε στην πραγματικότητα…
Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
8 1, 2015
Συχνά ακούμε ότι η τέχνη υποτίθεται πως είναι πολύ σημαντική• σπάνια όμως μας εξηγεί κάποιος πειστικά το γιατί. Ο Alain de Botton και ο John Armstrong μας αποκαλύπτουν πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει στα πλέον ενδόμυχα αλλά και στα πλέον καθημερινά διλήμματά μας. “Η τέχνη ως θεραπεία” είναι μια νέα μέθοδος ερμηνείας της…
Principles and Practice of Sex Therapy
Fifth Edition
8 1, 2015
The leading clinical reference and text in the field, originally developed by the late Sandra Leiblum, this volume addresses the full range of sexual problems and concerns that lead men, women and couples to seek help. Prominent experts describe cutting-edge assessment and treatment approaches that draw on psychological, interpersonal and medical interventions. Detailed case examples…
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σχέσεις και συζητήσεις που κάνουν τη διαφορά
17 12, 2014
Το βιβλίο είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα που ξεδιπλώνει την ψυχή μιας μεταμοντέρνας συνεργατικής προσέγγισης που «κάνει τη διαφορά», δημιουργώντας νέες δυνατότητες στην ψυχοθεραπεία, αλλά και σε πολλούς άλλους κοινωνικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, οι οργανισμοί, οι κοινότητες, οι επιχειρήσεις κ.ά. Γεφυρώνει με τρόπο απλό, κατανοητό και γλαφυρό τις μεταμοντέρνες παραδοχές με τις θεραπευτικές…
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΙ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ Serial Killers, Mass Murderers
Το ελληνικό παράδειγμα
1 12, 2014
Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο τους πολυανθρωποκτόνους (serial killers και mass murderers), θέμα το οποίο προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση και αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ο συγγραφέας, μέσα από μια αυστηρά δομημένη επιστημονική έρευνα, παρουσιάζει και αναλύει το φαινόμενο και τις γνωστές περιπτώσεις που επελέγησαν με τρόπο που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη ιδιαίτερα ζωντανό…
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
1 12, 2014
Η μνήμη αποτελεί την πιο σημαντική λειτουργία κάθε διαδικασίας μάθησης. Ο άνθρωπος θυμάται τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις, τις γνώσεις που αποκομίζει, και έτσι μπορεί και μαθαίνει κατά την πορεία της ζωής του…
Sexual Feelings and Behaviors in the Psychotherapy Relationship: An Ethics Perspective
30 11, 2014
Journal of Clinical Psychology: In session, Vol. 70(2), 170–181 (2014)…
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
Η ζωή δεν τελειώνει… ώσπου να τελειώσει
10 11, 2014
Μια εξαιρετική ιστορία για τη ζωή, τους κρυμμένους φόβους που μας παραλύουν και την επιθυμία μας για ελευθερία. Για το πόσο αναγκαίο αλλά και μεγαλειώδες είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τρυπώσουμε στο παρελθόν, να καταλάβουμε ποιοι είμαστε κι από πού ερχόμαστε, ώστε να μάθουμε πού πάμε. Ένα παραμύθι που μαγεύει με την απλότητά…
Identifying Psychotic Defenses in a Clinical Interview
10 11, 2014
Ο Perry (1990) εισήγαγε το διαγνωστικό εργαλείο Defense Mechanisms Rating Scales (DMRS), το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο εύχρηστα και επικυρωμένα διαγνωστικά εργαλεία στην κλινική έρευνα της λειτουργίας των ψυχικών αμυνών. Το DMRS όμως δεν συμπεριλαμβάνει και τις ψυχωσικές άμυνες. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Psychotic-DMRS προκειμένου να συμπεριλάβει 6 αμυντικούς μηχανισμούς…
In beauty we trust: Children prefer information from more attractive informants
10 11, 2014
British Journal of Developmental Psychology (2014), 32, 94–99…
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΣΕΞ;
9 11, 2014
Το σεξ εμπερικλείει τα ένστικτά μας και ως εκ τούτου όλη την ενέργεια και κινητήριο δύναμή μας, τις απόκρυφες σκέψεις και επιθυμίες μας που ούτε κι εμείς οι ίδιοι παραδεχόμαστε πολλές φορές στον εαυτό μας…
ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΨΥΧΟΣΩΜΑ
Οδοί,συμβόλαια, προορισμοί
16 10, 2014
“Ψυχόσωμα, ένας νεολογισμός που προτείνω για να αναδείξω με μία συμπαγή λέξη ότι τίποτε δεν χωρίζει το σώμα από την ψυχή. Ένας τρόπος για να τονίσω γλωσσικά τη μονιστική πεποίθησή μου ως προς τη φύση της ψυχοσωματικής ενότητας. Για να πω ότι σε οντολογικό επίπεδο δεν υπάρχει παρά το βιολογικό σώμα, μέρος του οποίου προβάλλεται…
Clinical Approaches to Somatization
11 10, 2014
Η σωματοποίηση είναι η κατάσταση στην οποία η ψυχολογική πίεση και δυσφορία του ατόμου εκδηλώνονται και εκφράζονται μέσα από σωματικά συμπτώματα. Το άτομο σωματοποιεί τραυματικά συναισθήματα και φαντασιώσεις που του προκαλούν άγχος και, με αυτό τον τρόπο, αποφεύγει να έρθει σε συναισθηματική επαφή με αυτά, ή, επίσης, αποφεύγει να έρθει σε επαφή με απωθημένο θυμό…
ΑΥΤΟ ΤΟ “ΑΣΧΗΜΟ” ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΟΥ…
10 10, 2014
Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούμε συχνά και δυσφορούμε με ατέλειες που παρατηρούμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Πολλές φορές στενοχωριόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε…
Creative writing in recovery from severe mental illness
13 9, 2014
Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας αποτελούσε πάντα μια σαφή θεραπευτική οδό για άτομα που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα. Η οδός αυτή κινητοποιεί άμεσα τον ψυχικά πάσχοντα γιατί, κυρίως, ασχολείται με το υγιές και λειτουργικό κομμάτι του εαυτού του. Στο πλαίσιο αυτό και στην παρούσα ερευνητική εργασία μελετήθηκε η θεραπευτική επίδραση της δημιουργικής γραφής στα πλαίσια…
Dramatherapy focusing on maternal insightfulness: A preliminary report
30 8, 2014
The Arts in Psychotherapy 40 (2013), 185–191…
Erotic Feelings Toward the Therapist: A Relational Perspective
29 8, 2014
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η ψυχοθεραπευτική εργασία με έναν 42άχρονο άντρα που εκφράζει έντονα ερωτικά και σεξουαλικά αισθήματα προς τη θεραπεύτριά του. Η προσέγγιση της παρούσας θεραπείας είναι η σχεσιακή γεγονός το οποίο, όπως αναφέρεται, παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο εργασίας για το υλικό που αναφέρεται στη σχέση μεταξύ των δύο συμμετεχόντων και τη δυνατότητα να…
Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ
28 8, 2014
Η ανάγνωση είναι μια περιπέτεια, που αφορά το κείμενο, τον αναγνώστη και το συγγραφέα, με αβέβαια κάθε φορά έκβαση, και γι’ αυτό συναρπαστική. Πώς διαβάζουμε, ερμηνεύουμε ένα κείμενο και τι τελικά κατανοούμε απ’ αυτό; Υπάρχει ένα κείμενο και ένα αντικειμενικό “νόημα” ίδιο για κάθε αναγνώστη ή ο καθένας χτίζει το δικό του, και τελικά γίνεται…
The missing links: A South African perspective on the theories of health in drama therapy
4 7, 2014
Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί μια πρώτη ερευνητική προσπάθεια της συγγραφέως να θέσει το ερώτημα της δυνατότητας εφαρμογής και λειτουργίας της δραματοθεραπείας στη Νότια Αφρική: «Είναι η δραματοθεραπεία για τη Νότια Αφρική;». Η ίδια, ως δραματοθεραπεύτρια, θέτει το ερώτημα, εντοπίζει, συγκρίνει και συζητά κυρίως τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ του αφρικανικού και του δυτικού μοντέλου…
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ;
4 7, 2014
Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογική μας κατάσταση και ειδικά την ερωτική μας διάθεση. Ο συνδυασμός της αλλαγής του καιρού, του ήλιου, της θάλασσας, των διακοπών επηρεάζει θετικά…
ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ: “ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ”
3 7, 2014
Η κρίση πανικού αποτελεί μια τρομακτική και επώδυνη εμπειρία κυρίως όταν το άτομο δεν έχει αντιληφθεί τα βαθύτερα αίτια και τη δυναμική της. Άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία τους…
ΤΡΟΜΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
26 6, 2014
Στο εξαιρετικό, και μοναδικό στη διεθνή ψυχαναλυτική βιβλιογραφία, αυτό βιβλίο ο Stephen Aaron μελετά το θέμα του τρόμου που κατακλύζει τους ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα μια και ο ίδιος υπήρξε για πολλά χρόνια, παράλληλα, σκηνοθέτης θεάτρου, ψυχαναλυτής και καθηγητής στην περίφημη σχολή Juilliard. Αν και η ψυχαναλυτική του προσέγγιση τον…
So You’re Sorry? The Role of Remorse in Criminal Law
7 6, 2014
Στην παρούσα ερευνητική εργασία μελετάται η έννοια και ο ρόλος της μεταμέλειας στη διεξαγωγή δικονομικών αποφάσεων, όρος ο οποίος γενικότερα διεγείρει αμφιλεγόμενες απόψεις και συζητήσεις στο χώρο της δικονομίας και της Ψυχιατροδικαστικής. Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα που χρησιμοποίησε τη μέθοδο της συνέντευξης σε δείγμα 23 δικαστών που κλήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή. Τα αποτελέσματα…
“I’m Your Number One Fan”- A Clinical Look at Celebrity Worship
6 6, 2014
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα των ατόμων που είναι θαυμαστές διαφόρων προσώπων του θεάματος (celebrities) αποτελούν ένα πεδίο μελέτης που δεν έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ερευνητών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά ενασχόλησης, συχνά και λατρείας, μπορεί να κυμαίνεται από απλό θαυμασμό έως και εμμονή ή…
Dramatherapy and destructiveness: Creating the evidence base, playing with Thanatos
25 5, 2014
Dramatherapy uses the healing aspects of drama and theatre as part of the therapeutic process and is increasingly required to supply evidence of its effectiveness. This book aims to provide an evidence base for practice with destructive clients, and raise the profile of dramatherapy as a distinct therapeutic intervention in this field. Dramatherapy and Destructiveness…
ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
17 5, 2014
Συγκαλυμμένη επιθετικότητα, το χαμόγελο που μας θυμώνει, κυνικότητα ή …τι; Πώς μπορεί να νιώθουμε έξαλλοι με κάποιον που, φανερά τουλάχιστον, δεν έχει κάνει κάτι για να μας επιτεθεί…
ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
25 4, 2014
Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και η αυτοκτονία στην οποία συχνά καταλήγει, είναι ζητήματα που απασχολούν όλο και πιο έντονα την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια τείνουν να λάβουν διαστάσεις μείζονος κοινωνικού προβλήματος. Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται με συστηματικό τρόπο οι σημαντικότερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και θεωρίες για την αυτοκτονικότητα, όχι μόνο από την πλευρά της ψυχιατρικής…
Accounting for orgasmic absence: exploring heterosex using the story completion method
16 4, 2014
Psychology & Sexuality, 2013, Vol. 4, No. 3, 310–322.…
EXPANDING THE PRACTICE OF SEX THERAPY
13 4, 2014
Look beyond behavioral treatments, pharmaceutical interventions, and performance goals to a more comprehensive picture of what your clients want and need when they enter sex therapy. Gina Ogden is a master therapist, supervisor, researcher, teacher, and author with four decades of helping clients and training health professionals. Her ISIS Wheel of Sexual Experience is an…
A psychological perspective to dramatic reality: a path for emotional awareness in autism
8 4, 2014
Η παρούσα ερευνητική εργασία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δραματοποίηση και, πιο συγκεκριμένα, η ιδιαίτερη πραγματικότητα που δημιουργεί η διαδικασία της δραματοποίησης, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με αυτισμό να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να κατανοήσει καλύτερα την έννοια του «εαυτού». Παράλληλα, να μπορέσει να συνδέσει ένα συναίσθημα που…
Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία: Επιπτώσεις στην επικράτηση κοινών ψυχικών διαταραχών
5 4, 2014
Η παρούσα ερευνητική μελέτη έχει στόχο την προσθήκη στοιχείων και την κάλυψη ερευνητικών κενών στη διερεύνηση των επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία στην ψυχική υγεία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να αποτυπωθούν τυχόν μεταβολές στην επικράτηση της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους και Μείζονος Κατάθλιψης μεταξύ των ετών 2009 και 2011.…
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΠΟΤΕ;
3 4, 2014
Συχνά ακούμε ανθρώπους γύρω μας να λένε ότι δεν νιώθουν χαρά, ευχαρίστηση και, κυρίως, ότι δεν ικανοποιούνται ποτέ… Νιώθουν ότι έχουν εκπληρώσει πολλούς από τους στόχους που είχαν θέσει στη ζωή τους…
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
2 4, 2014
Το βιβλίο “Εισαγωγή στη δραµατοθεραπεία” είναι ένας συνοπτικός οδηγός για το παρελθόν, τη θεωρία και τις πρακτικές αυτής της µεθόδου θεραπείας, η οποία χρησιµοποιεί τις διεργασίες του δράµατος για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε στιγµές ψυχικής καταπόνησης, συναισθηµατικής αναστάτωσης, ασθένειας ή αναπηρίας. Καθώς διανθίζεται µε ζωντανά παραδείγµατα από συνεδρίες δραµατοθεραπείας παρουσιάζει πώς το δράµα µπορεί…
Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
16 3, 2014
«Εμείς & το χρήμα», «το χρήμα & εμείς», είναι γεγονός ότι πολλές φορές η έννοια του χρήματος ξεπερνά σε σπουδαιότητα και την αίσθηση του εαυτού μας. Η δύναμή του είναι αναμφισβήτητα τεράστια και η επίδρασή του καταλυτική …
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
2 2, 2014
H ζήλια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια είναι φυσιολογικά και, μάλλον, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν…
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Η δύναμη του αυτοσχεδιασμού
26 1, 2014
Πώς πηγάζει από μέσα μας η έμπνευση και πώς μπορεί να την εμποδίσουν, να την εκτροχιάσουν ή να την επισκιάσουν τα αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής; Και πώς τελικά απελευθερώνεται για να φτάσουμε στη δημιουργία – να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε, να γράψουμε ή να ζωγραφίσουμε με τη δική μας αυθεντική φωνή; Το βιβλίο του μουσικού Στήβεν…
ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΕΣ (ΑΥΤΟΗΤΤΩΜΕΝΕΣ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
20 1, 2014
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα ίσως από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί κανείς να συναντήσει ως διαβάθμιση και ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης φύσης…
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
9 1, 2014
“…Προϊόν των προβληματισμών, που αφορούν την κατανόηση των απαρχών του ψυχικού οργάνου και της εφαρμογής του στην κλινική, είναι αυτό το βιβλίο. Στη συγγραφή αυτού του έργου θα ακολουθήσω την εξέλιξη του ψυχικού οργάνου από τις πρώτες εγγραφές μέχρι την πλήρη εξέλιξή του (ερέθισμα-διέγερση, ένστικτο, ενόρμηση και παράγωγά της). Περιττό να υπογραμμίσω πως η γένεση…
ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ
14 12, 2013
Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να ορθοποδήσουν σε σημαντικές δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους, αγωνίζονται καθημερινά για τη διεκδίκηση της υγείας, της ευημερίας, της επιτυχίας στον τομέα της εργασίας ή της προσωπικής τους ζωής…
ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
11 12, 2013
Το τρένο με τα χρωματιστά βαγόνια που πηγαίνει στα πιο μακρινά, τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου, γεμάτο με χαλίφηδες και μπαλαρίνες, κυνηγούς με καραμπίνες, Τυρολέζες και σουλτάνους, τυμπανιστές κι Ινδιάνους και χίλιους δυο βιαστικούς επιβάτες, είναι έτοιμο να ξεκινήσει, όταν ξαφνικά ο ταλαίπωρος σταθμάρχης διαπιστώνει ότι λείπει ένα βαγόνι. Απελπισμένος μετράει τα βαγόνια ένα…
ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
8 12, 2013
Οι ημέρες των γιορτών πλησιάζουν και μαζί με αυτές και η εθιμοτυπική συνήθεια της ανταλλαγής δώρων με συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Πιο πολύ από όλους τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία…
Η εικαστική θεραπεία στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές
5 12, 2013
Σε αυτή την ερευνητική εργασία μελετάται η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της εικαστικής θεραπείας στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Πραγματοποιήθηκε έρευνα και ανασκόπηση ερευνητικών εργασιών που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια (1995-Μάιος 2010), σε παγκόσμιο επίπεδο, και αφορούσαν την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα. Τα κριτήρια ένταξης των άρθρων στην παρούσα μελέτη…
The drama of shame
30 11, 2013
Το αίσθημα της ντροπής αποτελεί μια δύσκολη και επώδυνη συναισθηματική κατάσταση που διαμορφώνεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής του ατόμου. Σε αυτή την ερευνητική εργασία το θέμα της ντροπής διερευνάται από ψυχολογική, κοινωνιο – πολιτισμική, ψυχοθεραπευτική και δραματοθεραπευτική οπτική φωτίζοντας πλευρές της τραυματικής εμπειρίας που γέννησε αλλά και συντηρεί αυτό το συναίσθημα. Παρουσιάζονται τρία…
ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ
26 11, 2013
To πένθος είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Πρόκειται για μια επίπονη συναισθηματική διαδικασία, στην οποία μπαίνουμε ύστερα από μια σημαντική απώλεια. Όταν καλούμαστε δηλαδή να αποχωριστούμε…
ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ
Στάδια εξέλιξης σε μια τόσο σημαντική σχέση
10 11, 2013
Για έναν άντρα ο ρόλος του πατέρα είναι ο πιο σημαντικός που μπορεί να παίξει στη ζωή του. Η πατρότητα αποτελεί το σύνδεσμό του με το μέλλον, ο γιος διατηρεί το όνομά του και «κληρονομεί» τη βιολογική, συναισθηματική…
ΑΠΩΛΕΙΕΣ & ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΝΘΟΥΣ
5 11, 2013
Κάθε ανθρώπινο ον είναι ταγμένο να συναντήσει πολλές συνθήκες αποχωρισμού και απώλειας. Η λέξη πένθος, η οποία ξεπηδά από το ρήμα πάσχω, σηματοδοτεί την αμετάκλητη απουσία ενός ψυχικά πολύτιμου αντικειμένου. Ορίζει ακόμη μια κρίσιμη στιγμή για κάθε υποκείμενο. Η ζωή συνθλίβεται, ο κόσμος αδειάζει και συρρικνώνεται, οι παραστάσεις τρεμοσβήνουν, ο λόγος φτωχαίνει και αγκομαχά, η…
ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
24 10, 2013
Πρόκειται για τύχη; Για κάποιες δυνάμεις που ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε; Ή, μήπως, εμείς οι ίδιοι τελικά καθορίζουμε τις συμπτώσεις στη ζωή μας…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ & ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ
19 10, 2013
Οι «γραφές της ψυχανάλυσης» αποτυπώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εκδοχή από τον πλούτο της κλινικής εμπειρίας της ψυχανάλυσης και του ιδιαίτερου τρόπου της να προσεγγίζει τα φαινόμενα της ζωής και του πολιτισμού. Τον πρώτο λόγο έχει εδώ η εκ-τροπή του ασυνειδήτου σε γραφή, ώστε –παραφράζοντας τη γνωστή φροϋδική προτροπή– “εκεί που ήταν αυτό να έρθει…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ & ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ
19 10, 2013
Μια έννοια που διατρέχει όλο το εύρος των σύγχρονων Επιστημών του Πνεύματος είναι η Κριτική των Ιδεολογιών, δηλαδή η ανεύρεση εκείνων των ατομικών και καθολικών συνθηκών που παραμορφώνουν την επικράτηση του Ορθού Λόγου. Η συνεισφορά της Ψυχανάλυσης στην περιγραφή και ανάδειξη των Ιδεολογιών είναι τεράστιας και μόνιμης σημασίας, γιατί η μεθοδολογία της, στηριγμένη στην κλινική…
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ;
14 10, 2013
Το νεογέννητο βρέφος περνάει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του, τουλάχιστον το πρώτο έτος της ηλικίας του σε μια συμβιωτική σχέση με τη μητέρα…
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
30 8, 2013
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη “Διαδικασία της Ψυχοθεραπείας”. Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται είναι: Ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες που βοηθούν την αλλαγή και την εξέλιξη; Τι σημαίνει αλλαγή; Ποιος είναι ο ρόλος του θεραπευτή στη διαδικασία αυτή; Πώς δημιουργείται η θεραπευτική σχέση και ποιοι είναι οι παράγοντες που την προάγουν; Πώς δημιουργείται το…
The Effects of Lullabies on Children
6 7, 2013
Τα νανουρίσματα αποτελούσαν πάντα, σε πολλές κοινωνίες, έναν παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι γονείς προσπαθούσαν να ηρεμήσουν, να καθησυχάσουν, να προσεγγίσουν αλλά και να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκοιμηθεί. Έναν τρόπο μάλιστα με τον οποίο η μητέρα μπορούσε να «μιλήσει» με το παιδί και με έναν άλλο τρόπο, μεταφέροντάς του τις εμπειρίες της…
Ο ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
30 6, 2013
«Η Κατερίνα φορούσε πάντοτε ρούχα με μακριά μανίκια ακόμα και όταν άρχιζε πια να αλλάζει ο καιρός και να μπαίνει το καλοκαίρι. Οι συμμαθητές της το είχαν παρατηρήσει αυτό και είχαν αρχίσει να την πειράζουν»…
ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
28 6, 2013
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται μελέτες για τη φωτογραφία, στις οποίες επιχειρείται να απαντηθούν ερωτήματα όπως: • Πώς ακριβώς σημαίνει η φωτογραφία; • Ποια είναι η γλώσσα που μιλάει; • Γιατί η ίδια φωτογραφία έχει τόσο διαφορετικό νόημα για διαφορετικούς ανθρώπους; • Tι ακριβώς διακυβεύεται στη διαμάχη για τις φωτογρα- φίες πολέμου και οδύνης; • Έχει…
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΡΕΘΗΚΕ.
Παραμύθια για να συμφιλιωθούμε με το παιδί που υπήρξαμε
15 6, 2013
Μέσα από παραμύθια, που φτιάχτηκαν πάνω σε πολλές αληθινές, συμπυκνωμένες σε μια ιστορίες, το βιβλίο έχει σκοπό να μας βοηθήσει να εμποδίσουμε τις σκιές του παρελθόντος μας να παρέμβουν σε μεγάλο βαθμό στη σχέση μας με τα παιδιά, καθώς συχνά, ως ενήλικες, θεωρούμε πως μπορούμε να ενεργούμε ελεύθερα στις συνηθισμένες μας συμπεριφορές, ενώ στην πραγματικότητα…
HIDDEN TRUTHS
8 6, 2013
Many existential, psychological, philosophical questions, but also questions related to everyday life occupy our thoughts: • Why does our mental balance so easily get lost? • Why marriage and human relationships are subject to so great a crisis? • Why eros and love are not more than often able to liberate us? • But also,…
Γονεϊκή ικανότητα μητέρων με σχιζοφρένεια
20 5, 2013
Η γονεϊκή ικανότητα των μητέρων που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ένα ποσοστό αυτών καταφέρνει, μέσα από τα ιδιαίτερα συναισθήματα και χαρακτηριστικά που ανασύρει ο νέος αυτός ρόλος, να σταθεί σωστά ως γονιός και να έχει μια θετική επίδραση στην ανατροφή του παιδιού, σε άλλες περιπτώσεις όμως η επίδραση δεν είναι θετική…
STARE EFFECT
Κάποιος μας κοιτά επίμονα… Το αντιλαμβανόμαστε;
17 5, 2013
Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία τους να διαισθάνονται ότι κάποιος τους κοιτά επίμονα, επιβεβαιώνοντας, γυρνώντας να κοιτάξουν γύρω τους, ότι, πράγματι, αυτό συνέβαινε…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 5, 2013
Ο ανά χείρας τόμος ασχολείται με μία από τις πιο ενδιαφέρουσες -για πολλούς την πιο συναρπαστική- φάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης, ίσως και ολόκληρης της ζωής, την εφηβεία. Είναι ένα εγχείρημα-πρόκληση για τουλάχιστον δύο λόγους. Πρώτον, ο συγγραφέας έπρεπε να συγκεντρώσει και να οργανώσει έναν απέραντο πλούτο πληροφοριών, ώστε να καλύψει όχι απλώς όλες τις πλευρές/εκφάνσεις…
ΤΟ ΜΑΤΙΑΣΜΑ
23 4, 2013
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορούμε να θυμηθούμε να νιώθουμε μια ξαφνική αδιαθεσία που δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε την προέλευσή της και οι άλλοι γύρω μας να λένε, ή κι εμείς να σκεφτόμαστε, ότι θα πρέπει να μας έχουν ματιάσει. «Μάτι είναι…»…
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
12 4, 2013
Υπάρχουν γύρω μας τόσα «ξένα» παιδιά που είναι εδώ, που κάποια από αυτά είναι πια από εδώ, που πολλά δυνάμει θα είναι από εδώ τα επόμενα χρόνια, που αναζητούν να τα ακούσουμε, να τα καταλάβουμε, να τους μιλήσουμε, αναγνωρίζοντάς τα πριν από οτιδήποτε άλλο γι’ αυτό που είναι, δηλαδή κυρίως παιδιά. Τότε θα μπορέσουμε να…
Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ
4 3, 2013
«Εργάζομαι με εφήβους επειδή μου έκλεψαν την εφηβεία μου». Σε αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο που εναλλάσσει το χιούμορ με τη φρίκη, ο Stanislas Tomkiewicz χαράσσει τη διαδρομή που θα οδηγήσει το νεαρό αγόρι, που γεννήθηκε Εβραίος και Πολωνός, να γίνει ένας παγκόσμιος ειδικός σε θέματα νεανικής και εφηβικής ηλικίας. Βιώνει τον πειρασμό της αυτοκτονίας στο…
Προβλήματα παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη στο σχολείο
2 3, 2013
Στην έρευνα αυτή παρουσιάζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και εφήβων που εκδηλώνουν διαβήτη, ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον όπου δεν βρίσκονται με τους γονείς τους που γνωρίζουν την πορεία της νόσου και είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για να τα φροντίζουν. Τα παιδιά, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο της διάγνωσης της νόσου, βιώνουν πολύ έντονα τις οργανικές,…
Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ
12 2, 2013
Όλοι έχουμε γνωρίσει άντρες ή γυναίκες για τους οποίους αναρωτιόμαστε αν έχουν σεξουαλική ζωή ή αν, γενικότερα, απέχουν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι κάποια σοβαρή ασθένεια ή άλλη σχετική αιτία…
ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ; ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ;
8 2, 2013
Πόσο κοντά και πόσο μακριά αντέχουμε να είμαστε στις σχέσεις μας; Ποια είναι η απόσταση ασφαλείας που έχουμε ανάγκη προκειμένου να λειτουργούμε στις σχέσεις μας; Τι επιτρέπουμε, τι δεχόμαστε, πόσο δενόμαστε; Γιατί είναι δύσκολη…
Στήριξη οικογενειών αυτιστικών παιδιών
6 2, 2013
Στην παρούσα ερευνητική εργασία εξετάζεται η περίπτωση παιδιών με αυτισμό, οι ανάγκες αυτών των παιδιών κατά την πορεία της ανατροφής τους και η σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαδικασία αυτή. Η ανατροφή ενός παιδιού με αυτισμό αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική εμπειρία για τους γονείς οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε πολλά επίπεδα. Οι…
ΒΡΑΧΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
6 2, 2013
Περιορίστε τα προβλήματα πειθαρχίας, βελτιώστε τις σχέσεις και βοηθήστε τους μαθητές να πετύχουν τους στόχους τους! Καθώς οι περιπτώσεις μαθητών που χρήζουν συμβουλευτικής παρέμβασης διαρκώς αυξάνονται, οι σύμβουλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλούν αμέτρητες ώρες σε παραδοσιακές προσεγγίσεις. Η εστιασμένη σε λύσεις βραχεία συμβουλευτική (solution-focused brief counseling – ΕΛΒΣ) αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση, η…
ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;
27 1, 2013
Οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου προσφέρουν τη δυνατότητα συναισθηματικής αποστασιοποίησης και το στοιχείο αυτό προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, ιδιαίτερα σε κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει…
ΨΥΧΟΠΑΘΗΤΙΚΕΣ (ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
18 1, 2013
Οι ψυχοπαθητικές (αντικοινωνικές) προσωπικότητες αποτελούν μια ιδιαίτερη διαγνωστική κατηγορία ασθενών, ίσως τη λιγότερη δημοφιλή ή προσφιλή στους ειδικούς ψυχικής υγείας…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
16 1, 2013
Το εισαγωγικό αυτό βιβλίο προέκυψε από τη συνεργασία τριών εξαίρετων καθηγητών του Harvard και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα βιβλίο γραμμένο για φοιτητές, με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους είναι όσο το δυνατό πιο κατανοητό και προσιτό. Το έργο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα όρων του πεδίου της ψυχολογίας με κεφάλαια που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα,…
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Ερευνητικά δεδομένα και προτάσεις για παρεμβάσεις
19 12, 2012
Η βία στο χώρο του σχολείου απασχολεί ιδιαίτερα τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται να πληθαίνουν τα περιστατικά χρήσης βίας στο χώρο του σχολείου με θύματα τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Μια συγκεκριμένη μορφή βίας που εκδηλώνεται στο σχολείο αποτελεί και ο εκφοβισμός (bullying), ένα φαινόμενο που αρχικά μελετήθηκε στις Σκανδιναβικές χώρες από…
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
21 11, 2012
Η κατάθλιψη αποτελεί μια επώδυνη ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος για πρότερες ευχάριστες ενασχολήσεις, θλίψη, έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με την εικόνα του εαυτού, διαρκή εκνευρισμό και άγχος…
ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΜΙΣΑ.
Προκλήσεις και προοπτικές στη μέση ηλικία
31 10, 2012
Είναι πολύ σημαντικό στη μέση ηλικία να αλλάξουμε τον προσανατολισμό από το μέλλον στο παρόν… γιατί το να συνεχίζεις έναν προσανατολισμό προς το μέλλον είναι σαν να κρατάς μιά ωρολογιακή βόμβα. Αν ο άνθρωπος στη μέση ηλικία δεν εγκαταλείψει τις ναρκισσιστικές αξίες του πολιτισμού μας για επιτυχία, πλούτο, λάμψη και προβολή, με τις οποίες πορεύτηκε…
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
14 10, 2012
Η πάροδος της ηλικίας, γεγονός αναπόσπαστο της ίδιας της ζωής, συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα υγείας του σώματος, μείωση της ανεξαρτησίας του ατόμου, απώλειες συγγενικών και φιλικών προσώπων…
ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;
7 10, 2012
…το δέντρο-μάσκα όμως είχε πεισμώσει. Έπρεπε να βρει ένα δέντρο με μάσκες, ένα δέντρο, που να μπορεί να το καταλάβει, ένα δέντρο ΙΔΙΟ με αυτό. Κι έτσι συνέχιζε να μεταφέρεται από μέρος σε μέρος ψάχνοντας… «Πόσο εύκολο είναι να βρούμε κάποιον ίδιο με μας;» «Πόσο δύσκολο είναι ν’ αποδεχτούμε την διαφορετικότητα του άλλου;» «Πόσο αντέχουμε…
Mutual Influence between Rehabilitation and Psychoanalysis
18 9, 2012
Η «ψυχανάλυση» και η «ψυχιατρική αποκατάσταση» αποτελούσαν πάντα δύο σημαντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις, θεωρούντο όμως πάντα πολύ διαφορετικές όσον αφορά βασικούς τομείς θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εφαρμογής. Η ψυχανάλυση, για παράδειγμα, αφορά ασθενείς που κινούνται περισσότερο στα πλαίσιο της νεύρωσης ενώ η ψυχιατρική αποκατάσταση ασχολείται κυρίως με ψυχιατρικά περιστατικά στο επίπεδο της σχιζοφρένειας. Επίσης,…
Catharsis: Psychoanalysis and the theatre
14 9, 2012
Η έννοια της κάθαρσης στην αρχαία τραγωδία έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη στο έργο του Ποιητική. Η έννοια αυτή έχει κατά καιρούς διεγείρει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Στην ψυχανάλυση η έννοια αυτή αρχικά διερευνήθηκε από τους Φρόιντ και Μπρόιερ οι οποίοι εισήγαγαν και την έννοια της κάθαρσης ως θεραπευτικής μεθόδου. Σε αυτή…
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
3 9, 2012
Παίζοντας ως μικρά παιδιά μοιράζαμε τα παιχνίδια μας, φωνάζαμε, γελάγαμε, διεκδικούσαμε, καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε στιγμές χαράς και ικανοποίησης. Τότε, μας φαινόταν φυσική η μετάβαση…
ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ …και οι άλλοι
31 8, 2012
Ο Γιώργος Κίσσας συνομιλεί με τους: Α. Ανδρουτσοπούλου, Φ. Βερβελίδου, Κ. Βλασσόπουλο, Μ. Γιωσαφάτ, Τ. Ζαχαριάδη, Χρ. Ζιούβα, π.Β. Θερμό, Ε. Καραγιάννη, Χ. Κατάκη, Δ. Κυριαζή, Χ. Μιχαλοπούλου. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται 11 συζητήσεις με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές πάνω σε ζητήματα που αφορούν στο ζευγάρι και την οικογένεια. Έρχονται στιγμές που όλοι διερωτόμαστε, κάποτε…
EXTREME SPORTS! Κίνδυνος & απόλαυση
14 7, 2012
Ορειβασία, bungee jumping, ορειβατικός μαραθώνιος, πτώση με αλεξίπτωτο, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται αλλά και διασκεδάζουν απόλυτα οι αθλητές των extreme sports…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
7 7, 2012
Πώς αποκτάται η διατροφική συνήθεια και πώς συνδέεται με τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου; Πότε γίνεται προβληματική η σχέση με το φαγητό; Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής (ανορεξία, βουλιμία κ.ά.); Πώς εφαρμόζονται οι διάφορες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι σε θέματα διατροφής; Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο. Η…
Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24 6, 2012
Ένα αποτελεσματικό και χρήσιμο βοήθημα με θεωρητικό και ερευνητικό μέρος, καθώς και πρακτικές εφαρμογές για την ανάπτυξη της εκφραστικότητας και δημιουργικότητας των παιδιών μέσω της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, και ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονται σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.…
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ (ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛΙΣΜΟΣ)
5 5, 2012
Η διαταραχή ταυτότητας φύλου χαρακτηρίζεται από έντονη και επίμονη ταυτοποίηση με το άλλο φύλο (όχι απλά επιθυμία για τα οποιαδήποτε πολιτισμικά πλεονεκτήματα θεωρείται ότι έχει το άλλο φύλο. Τα συμπτώματα της διαταραχής…
ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Πρώτες αισθήσεις & ηχητικές δημιουργίες
1 5, 2012
Τα βρέφη και η μουσική, το τρίτο βιβλίο μιας εκδοτικής σειράς που διαπραγματεύεται επίκαιρα θέματα της βρεφικής ηλικίας, μας εισάγει σε μια περιήγηση στον κόσμο των πρώιμων αλληλεπιδράσεων του βρέφους μέσω των ήχων, της φωνής, του τραγουδιού και της μουσικής, σε έναν κόσμο «αρχ(α)ικό», όπου κυριαρχεί ένας σωματικός και βαθιά συναισθηματικός διάλογος που δεν στηρίζεται…
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΨΥΧΩΣΗ: ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
20 4, 2012
Το άτομο που πάσχει από ψύχωση έχει υποστεί μια πλήρη αποδιοργάνωση του ψυχισμού του και τα όρια μεταξύ «έσω» και «έξω», εαυτού και περιβάλλοντος, «εγώ» και «οι άλλοι» τελούν σε πλήρη σύγχυση…
ΠΑΙΔΙΑ-ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ
16 4, 2012
Από τη βικτοριανή Αλίκη του Lewis Carrol ή τη Γουέντι, σύντροφο του Πίτερ Παν στο μυθιστόρημα του James Mathew Barrie, μέχρι τη σύγχρονη «άψογη Ισαβέλλα» του Tony Ross, το μοντέλο του παιδιού που μεγάλωσε νωρίς φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τόσο κλασικοί ήρωες, που συντρόφεψαν εκατομμύρια ανθρώπους στο δικό τους ταξίδι προς την ενηλικίωση…
Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
23 3, 2012
Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας αποτελεί ένα γεγονός που όλοι οι άνθρωποι φοβούνται και πάντα αγωνιούν κρυφά μήπως προκύψει στη ζωή τους. Σε κάποιους όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα…
Working with older LGBT people
16 3, 2012
Το άρθρο αυτό φέρει σε μια κοινή συζήτηση δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δυτική κοινωνία: την ηλικία και τη συνεπακόλουθη διαδικασία γήρανσης που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας και την ομοφυλοφιλία. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται σε γυναίκες και άντρες ομοφυλόφιλους, άτομα αμφισεξουαλικά και άτομα με διαταραχή ταυτότητας φύλου (ομάδα LGBT:…
The meaning of sexual abuse
13 3, 2012
Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε υψηλό ποσοστό σε ασθενείς που αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και το ποσοστό αυτό δεν έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στο ίδιο το άτομο είναι πολύ σοβαρές, με πολλά ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όπως, άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, διατροφικές διαταραχές, αυτοκτονικός ιδεασμός…
Psychological adjustment one year after the diagnosis of breast cancer: A prototype study of delayed post-traumatic stress disorder
13 3, 2012
Η έρευνα αυτή εστιάζει στη σημασία και δυνατότητα διάγνωσης της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο με μια παγκόσμια εκτίμηση της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίων νέων περιστατικών ετησίως (Parkin, Bray, Ferlay & Pisani…
Τέχνη, Παιχνίδι, Αφήγηση: Ψυχολογικές και Ψυχοπαιδαγωγικές Διαστάσεις
8 3, 2012
Η Τέχνη, το Παιχνίδι και η Αφήγηση, δραστηριότητες συνυφασμένες με την καθημερινή ζωή των πρώτων ήδη ανθρώπων, απαντούν σε όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Ανθρώπινες εκφράσεις, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, κέντρισαν το ενδιαφέρον μελετητών, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως εκπροσώπους…
ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑΕΙ
Μεθοδολογία & ασκήσεις για τη σωματική έκφραση
7 3, 2012
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία δάσκαλο, νηπιαγωγό, εμψυχωτή, δάσκαλο υποκριτικής, χοροθεραπευτή που ασχολείται ήδη ή αρχίζει τώρα να ασχολείται με ομάδες αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για το ταξίδι στη σχέση “ψυχή-σώμα-έκφραση”. Το εγχειρίδιο αυτό θα σας βοηθήσει, αξιοποιώντας την εμπειρία και τα βιώματα πολλών ανθρώπων, να δημιουργήσετε τις δικές σας επιτυχημένες ασκήσεις.…
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΜΑΝΗΣ;
9 2, 2012
Μπορεί να έχει συμβεί σε όλους μας να έχουμε παρευρεθεί σε μια παρέα, ή να έχουμε και έναν δικό μας άνθρωπο, ο οποίος διηγείται περιστατικά και ιστορίες που τραβούν έντονα την προσοχή, αλλά, μας κάνουν…
ΣΕΞ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ
20 1, 2012
Για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό το ζήτημα της ποιότητας της σεξουαλικής τους ζωής… «Γιατί δεν μπορώ να νιώσω ευχαρίστηση;», «Γιατί δεν έχω επιθυμία πιο συχνά;»…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ
20 1, 2012
Η σύλληψη της σχιζοφρένειας ως νόσου είναι ταυτόσημη με την απώλεια της ταυτότητας του υποκειμένου, θεωρείται η νόσος που βάλλει ευθέως το Εγώ του ασθενούς. Η ιστορία του υποκειμένου και η συνέχεια του βίου του διαρρηγνύονται, ο σχιζοφρενής αποκτά στοιχεία που δεν είχε πριν, διαπιστώνεται μια ριζική αλλαγή της ουσίας της προσωπικότητάς του. Η αυτιστική…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
14 1, 2012
Δεν υπάρχει πραγματικά διαφορά ανάμεσα στον σωματικό και τον ψυχικό πόνο. Ο σωματικός πόνος είναι μια αίσθηση στο σώμα που προκαλείται από μια μαζική είσοδο ενέργειας, η οποία κατακλύζει το ασυνείδητο, το κέντρο του ψυχισμού. Η είσοδος ενέργειας προκαλεί μια κατάσταση αιφνιδιασμού και σύγκρουσης στο εγώ, που στην ψυχανάλυση ονομάζεται τραύμα. Στον ψυχικό πόνο η…
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
6 1, 2012
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται μία επισκόπηση 14 εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, όπως εφαρμόζονται στους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, οργανωτικά μέλη της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.). Παρουσιάζονται οι προσεγγίσεις και οι αντίστοιχοι Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί: Ομαδική Ανάλυση, Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών Ψυχόδραμα-Κοινωνικοθεραπεία και Θεραπεία Οικογένειας, Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Συστημική Προσέγγιση, Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου Συστημική Προσέγγιση, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων Σωματική Ψυχοθεραπεία, Ινστιτούτο ΕΙΝΑ…
ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ
27 12, 2011
Το μετατραυματικό στρες αφορά την ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ένα άτομο που έχει ζήσει ένα τραυματικό γεγονός που απείλησε άμεσα την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Πρόκειται για μια διαγνωστική κατηγορία…
Ο ΘΥΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Παραμύθια για την κατανόηση της παιδικής συμπεριφοράς
25 12, 2011
Συνήθως ο παιδικός θυμός κρύβει μια κατάσταση ψυχικού πόνου και σύγκρουσης. Όταν ένας γονέας βρίσκεται μπροστά σε τέτοιες εκδηλώσεις, συχνά νιώθει εγκλωβισμένος και αποπροσανατολισμένος. Βλέπει ότι το παιδί υποφέρει, αλλά δεν καταφέρνει να προσδιορίσει τις πραγματικές αιτίες. Εάν όμως γίνει κατανοητό ότι ένα παιδί θυμώνει επειδή κάτι εμποδίζει την ομαλή ψυχική του ανάπτυξη, τότε είναι…
SEX & LOVE IN INTIMATE RELATIONSHIPS
30 10, 2011
Σε αντίθεση με πολλά άλλα βιβλία που ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα και εστιάζουν κυρίως σε θέματα τεχνικής και πρακτικών λύσεων, το βιβλίο αυτό εστιάζει στις βαθύτερες ψυχολογικές διαστάσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το περιεχόμενό του βασίζεται στη θεώρηση ότι η σεξουαλικότητα συχνά διαταράσσεται από τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας οι οποίες δημιουργούν ισχυρές άμυνες στο άτομο,…
ΤΖΟΓΟΣ. ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
13 10, 2011
Χαρτιά, φρουτάκια, ιπποδρομίες, ρουλέτα, λοταρίες: οι περισσότεροι άνθρωποι παίζουν κάποια από αυτά τα τυχερά παιχνίδια με μέτρο και με σκοπό τη διασκέδαση. Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό ποσοστό που αρχίζει να εκδηλώνει έντονη επιθυμνία και συναισθηματική εξάρτηση από αυτά, με συχνό αποτέλεσμα την επαγγελματική και βιοψυχολογική του καταστροφή, αλλά και με αρνητικές συνέπειες για την οικογένειά…
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
5 10, 2011
Πολλά γεγονότα της ζωής βιώνονται με άγχος, θλίψη, εκνευρισμό, θυμό. Όλοι οι άνθρωποι διανύουν περιόδους κατά τις οποίες νιώθουν δυσάρεστα, απαισιόδοξα. Οι δυσκολίες όμως κάποτε παρέρχονται και νιώθουν και πάλι καλύτερα, ευχάριστα…
ΓΙΑΤΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ;
7 9, 2011
Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους που γκρινιάζουν συνεχώς για διάφορα θέματα που τους απασχολούν: για τη δουλειά τους που δεν είναι ικανοποιητική και στην οποία δεν μπορούν ποτέ να βρουν το δίκιο τους, για το/η σύντροφό τους…
MEN WITH SEXUAL PROBLEMS & WHAT WOMEN CAN DO TO HELP THEM
4 9, 2011
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σημαντικές παράμετροι της ψυχολογίας και συμπεριφοράς των ανδρικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Περίπου το 30% των αντρών σήμερα εκδηλώνει το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης, και άλλο ένα 10% τη στυτική δυσλειτουργία. Σε αυτά τα ποσοστά θα πρέπει να προστεθεί και ένας σημαντικός αριθμός αντρών που παρουσιάζει σημαντικά χαμηλό επίπεδο ερωτικής επιθυμίας, καθυστερημένη εκσπερμάτωση,…
Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
17 7, 2011
Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια, γεγονός που δημιουργεί συχνά εμπόδια στον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και στη δυνατότητά τους να ταξιδέψουν γενικότερα…
ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙΑπό νεογέννητο έως 3 χρόνων
8 7, 2011
Το κυριότερο επίτευγμα του βιβλίου της Δρ Ζενεβιέβ Πέιντερ είναι η συσχέτιση των θεωρητικών γνώσεων με την πρακτική τους εφαρμογή και η ένταξη των «εκπαιδευτικών» προγραμμάτων στην καθημερινή ζωή της οικογένειας. Ο απλός τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι δραστηριότητες που μπορεί να επινοήσει και να εφαρμόσει μια μητέρα εντάσσοντάς τες στην καθημερινή της ρουτίνα,…
ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
30 6, 2011
Ο όρος ναρκισσισμός βασίζεται σε ένα πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, το Νάρκισσο, ο οποίος, όταν ανακάλυψε την αντανάκλαση του προσώπου του στα νερά μιας πηγής, γοητεύτηκε τόσο πολύ…
ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ Η κρυμμένη βία στην καθημερινή ζωή
18 6, 2011
Η Marie France Hirigoyen, ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια και ψυχοθεραπεύτρια με πολύ μεγάλη κλινική πείρα, αναλύει με απλότητα, σαφήνεια και ζωντάνια ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο, αν και ευρύτατα διαδεδομένο, είναι ελάχιστα γνωστό: είναι η προσπάθεια ψυχικής εξόντωσης του άλλου με λόγια, με νεύματα, με υπονοούμενα, χωρίς τη χρήση φυσικής βίας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαστροφική βία…
ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
28 5, 2011
Τα σεξουαλικά προβλήματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τις παραφιλίες (ή σεξουαλικές παρεκκλίσεις) και τις διαταραχές ταυτότητας φύλου (τρανσεξουαλισμός)…
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΩΡΙΣΩ;
28 5, 2011
Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν πια, που τους πιέζουν σημαντικά, παρόλα αυτά δεν μπορούν να χωρίσουν. Μπορεί να περνούν μήνες, πολλές φορές και χρόνια…
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
24 5, 2011
Η Δραματοθεραπεία σήμερα ορίζεται ως μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση που αφορά στην κατανόηση, ερμηνεία και φροντίδα των ψυχολογικών θεμάτων της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από το πρίσμα της Δραματικής Τέχνης. Είναι, λοιπόν, μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος αλλά και μια μέθοδος θεραπείας μέσω Τέχνης. Τα δεκατέσσερα κείμενα που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο αφορούν εφαρμογές της Δραματοθεραπευτικής προσέγγισης.…
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
28 4, 2011
Συχνά γίνεται λανθασμένη ταύτιση και παρερμηνεία του όρου της διαταραχής πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή με τη σαδομαζοχιστική έννοια της πρόκλησης πόνου προς σεξουαλική απόλαυση και ηδονή…
Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
14 4, 2011
Στο βιβλίο αυτό ο John Gottman μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Η ουσία, όπως λέει ο συγγραφέας, δεν είναι να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να δείξουμε…
IN THE SHADOWS OF THE NET Breaking free of compulsive online sexual behavior
24 2, 2011
Το internet έχει πλέον καταλάβει μια σημαντική θέση στη ζωή μας και, είναι αλήθεια, τα πάντα μπορεί κανείς να βρει στο internet: προϊόντα, πληροφορίες …ακόμη και σεξ! Είναι γεγονός ότι το cybersex πληρεί ιδιαίτερα δελεαστικές προδιαγραφές, κυρίως το ότι μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτό όποτε ο ίδιος το επιθυμήσει, στις συνθήκες που θα…
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ
22 1, 2011
Είναι τελικά καταδικασμένοι οι σύζυγοι να ζουν χωρίς συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση; Ήταν η επιλογή για το γάμο τους λανθασμένη ή μήπως κάποιοι άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με την αλληλεπίδρασή τους, τον οδήγησαν στο μαρασμό; Είναι οι δυσκολίες τους αναστρέψιμες μέσα από τη θεραπεία ζεύγους; Τα ζευγάρια, που όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωπα με τα…
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ Ή ΠΑΡΑΦΙΛΙΕΣ
20 1, 2011
Το κύριο χαρακτηριστικό των παραφιλιών είναι η σεξουαλική απόκριση και διέγερση σε σεξουαλικά αντικείμενα ή καταστάσεις που δεν αποτελούν συνήθη διεγερτικά ερεθίσματα για τον άνθρωπο…
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
14 12, 2010
Η Ψυχαναλυτική Διάγνωση αποτελεί ένα βιβλίο ψυχοδυναμικής, που θεμελιώνει τις θεωρητικές γνώσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία. Το πεδίο της ψυχανάλυσης, η θεωρία της προσωπικότητας και η διαδικασία της διάγνωσης αποτελούν αχανείς τομείς που καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο τόσο στη σκέψη των ειδικών όσο και στα ράφια των βιβλιοθηκών. Με αφετηρία ένα πλέγμα διιστάμενων θεμάτων…
Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
10 12, 2010
Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεκάδες πληροφοριών, αλληλογραφία, αγαθά και τόσα άλλα διακινούνται και διεκπεραιώνονται μέσω ίντερνετ…
ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ. ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
30 11, 2010
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της αριστεροχειρίας, της χρησιμοποίησης δηλαδή του αριστερού χεριού αντί του δεξιού για την πλειονότητα των χειρωνακτικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Κινούμενο κυρίως στο χώρο της ψυχοφυσιολογίας, το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αριστερόχειρα που συχνά προβληματίζεται και ψάχνει πιθανές ερμηνείες για κάποιες συμπεριφορές του. Παρουσιάζονται οι σύγχρονες απόψεις για την…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
22 11, 2010
Είναι γεγονός ότι οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις με υψηλό επίπεδο κινδύνου και συγκίνησης, όπως, π.χ., η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια, η απειλή απόλυσης από τη δουλειά, ή μια φυσική καταστροφή, μας κάνουν να αποδιοργανωθούμε. Τι πρέπει να κάνουμε; Πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Αν μάλιστα είμαστε επαγγελματίες στους κλάδους πρόνοιας, υγείας, εκπαίδευσης ή ανάπτυξης ανθρώπινου…
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ
14 10, 2010
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα νιώθουν εξουθενωμένοι ψυχικά και σωματικά από την εργασία τους και επιστρέφουν σπίτι εκνευρισμένοι, θυμωμένοι αλλά, το πιο σημαντικό, συναισθηματικά «άδειοι, αδιάφοροι πλέον για τους στόχους που είχαν θέσει…
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
13 9, 2010
Δεν είναι λίγες οι φορές που σε παρέες 40άρηδων ή 50άρηδων ακούει κανείς ένα φίλο ή μια φίλη να λέει: “Δεν θα μπορέσουμε τελικά να έρθουμε το σαβατοκύριακο, δεν είναι πολύ καλά η μητέρα μου”…
ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ;
12 7, 2010
Η επιθετική οδήγηση αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα πρόκλησης τροχαίων συμβάντων στο οδόστρωμα. Οδηγοί που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα μέσα στην πόλη, που αλλάζουν λωρίδα κυκλοφορίας μη δίνοντας σήμα…
ΥΨΗΛΗ ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
29 6, 2010
Η λειτουργία της ανθρώπινης μνήμης έχει αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο ερευνών επί σειρά δεκαετιών με κύριο θέμα μελέτης τον τρόπο δημιουργίας των αναμνήσεων και, κυρίως, τον τρόπο βελτίωσης ή αύξησης της μνημονικής ικανότητας…
ΦΟΒΟΣ Ή ΦΟΒΙΑ;
31 5, 2010
Πότε το απλό αίσθημα του φόβου μετατρέπεται σε φοβία; Το αίσθημα του φόβου αφορά μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα πραγματικό και ρεαλιστικό ερέθισμα κινδύνου. Οι σωματικές και ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου τίθενται σε άμεση ενεργοποίηση…
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ
28 4, 2010
Η σεξουαλική αποστροφή αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία εκφράζεται ακραία αποστροφική διάθεση και αποφυγή κάθε συμπεριφοράς, διαδικασίας κλπ. που σχετίζεται με τη σεξουαλική συνεύρεση και επαφή…
ΙΒΑΝ ΠΑΒΛΩΦ (1849-1936)
21 3, 2010
Ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλώφ γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1849, στο Ριαζάν (Ryazan), μια αγροτική πόλη της κεντρικής Ρωσίας. Ηταν ο πρωτότοκος γιος ενός ιερέα της ενορίας του Ριαζάν…
ΖΑΝ ΠΙΑΖΕ (1896-1980)
25 2, 2010
Ο Ζαν Πιαζέ αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της Εξελικτικής Ψυχολογίας και της σύγχρονης Παιδαγωγικής. Ο κλάδος της Εξελικτικής Ψυχολογίας οφείλει πολλά στον Ελβετό επιστήμονα και ερευνητή…
ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ;
22 12, 2009
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται συχνά σχετικά με τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και για το πότε πρέπει ή ενδείκνυται ουσιαστικά να αναζητήσει κανείς τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Όσοι βέβαια έχουν ήδη αναζητήσει…
ΑΛΦΡΕΝΤ ΑΝΤΛΕΡ (1870-1937)
6 11, 2009
Ο Άλφρεντ Άντλερ, μαζί με το Φρόιντ και το Γιούνγκ, αποτελούν τους θεμελιωτές της σύγχρονης ψυχολογίας και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ψυχοδυναμικής θεραπείας. Ο Άντλερ είναι ο θεμελιωτής της Ατομικής Ψυχολογίας…
ΜΙΚΡΟΦΑΛΛΙΑ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
8 10, 2009
Σημαντικός αριθμός αντρών επισκέπτεται το γραφείο ειδικών περιγράφοντας με άγχος και αγωνία το φόβο ότι το μέγεθος του γεννητικού τους οργάνου δεν κυμαίνεται στις φυσιολογικές διαστάσεις…
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ, Ο ΜΙΚΡΟΣ Ή Ο ΜΕΣΑΙΟΣ;
4 10, 2009
Είστε το μεγαλύτερο, το δεύτερο ή το μεσαίο παιδί της οικογένειας; Ή μήπως είστε το μικρότερο ή το μοναχοπαίδι της οικογένειας; Η σημασία της σειράς γέννησης ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια μελετήθηκε εκτεταμένα από την αντλεριανή ψυχολογία…
Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
8 9, 2009
Η αυτοκτονία, ως μια πράξη που αποσκοπεί και αποφέρει τελικά το θάνατο σε αυτόν που την σχεδιάζει, αποτελεί ουσιαστικά μια παράδοξη κατάσταση της ανθρώπινης φύσης που εκπλήσσει, προβληματίζει, τρομάζει τον καθένα μας…
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
21 7, 2009
Συχνά ακούμε ανθρώπους γύρω μας να περιγράφουν την έλλειψη ερωτικής διάθεσης που διακατέχει την καθημερινότητά τους, είτε σε σχέση με έναν συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο είτε γενικότερα…
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ … ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
2 6, 2009
Οι νέες συνθήκες εργασιακής απασχόλησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο «σύνδρομο» ψυχολογικής αστάθειας. Είναι γεγονός ότι σήμερα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν διακοπές οι οποίες ποτέ δεν έρχονται…
H ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ
8 5, 2009
Το άτομο με τάσεις τελειομανίας επιδιώκει να κάνει τα πάντα τέλεια, αψεγάδιαστα, χωρίς το παραμικρό λάθος, στο λιγότερο δυνατό χρόνο, με ένα άριστο αποτέλεσμα. Το σύνθημα με το οποίο ζει είναι: «Μπορώ και καλύτερα, και πιο σωστά, και πιο τέλεια»…
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ
26 3, 2009
Η κοινωνική φοβία αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή -αν και «παραμελημένη»- αγχώδη διαταραχή. Το ποσοστό εκδήλωσης αυτής στον ευρύτερο πληθυσμό φτάνει το 13% (με υψηλότερο ποσοστό στους άντρες) κατατάσσοντάς την ως την τρίτη συνηθέστερη ψυχική διαταραχή…
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ Ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΙΝΑ;
24 2, 2009
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τους λόγους για τους οποίους καταφεύγετε στο φαγητό, συχνά με παρορμητικό και ανεξέλεγκτο τρόπο; Τρώτε για να παρέχετε τροφή στον εαυτό σας και να χορτάσετε ή για να «ταϊσετε» τα συναισθήματά σας;…
ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΧΕΣΗ …
24 2, 2009
Στη ζωή μας καθημερινά ασχολούμαστε με πολλές προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχει όμως μια σχέση, εξαιρετικά σημαντική για την πνευματική, συναισθηματική και σωματική μας υγεία, που, παρ’ όλα αυτά, παραμένει διαρκώς παραγκωνισμένη στη ζωή μας…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ
5 2, 2009
Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας το οποίο συνοδεύεται από διάφορες αλλαγές σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Οι περισσότερες γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν με φόβο…
ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ (1875-1961)
5 2, 2009
Ο Κάρολος Γουσταύος Γιουνγκ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο μικρό χωριό Κέσβιλ, κοντά στη λίμνη Κωνσταντία της βορειοανατολικής Ελβετίας. Πήρε το όνομά του από τον παππού του…
Η ΖΩΗ & ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΪΝΤ
3 1, 2009
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ υπήρξε μια κορυφαία φυσιογνωμία στο χώρο διερεύνησης και ανάλυσης της ανθρώπινης ψυχολογίας. Οι εξαιρετικά πρωτοπόρες για την εποχή θεωρίες του άνοιξαν ένα νέο δρόμο στην κατανόηση του ασυνειδήτου…
ΑΝΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
3 1, 2009
Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά τη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης που περιγράφεται ως ικανοποιητικό…
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
2 1, 2009
Η εφηβεία συνοδεύεται από απότομη και ραγδαία αύξηση των σωματικών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σταδιακής ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων και των χαρακτηριστικών του φύλου. Οι αλλαγές αυτές είναι απότομες και σημαντικές και δυσκολεύουν τους έφηβους…
ΝΕΥΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ
30 12, 2008
Η νευρική βουλιμία αποτελεί μια διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς με κύριο χαρακτηριστικό τη συχνή κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη γνωστή τακτική του «τσιμπήματος». Το άτομο παράλληλα βιώνει ότι δεν ελέγχει τη διατροφή του…
ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ
13 12, 2008
Η έννοια της «ερωτικής επιθυμίας» δύσκολα προσδιορίζεται επακριβώς. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος έχει «χαμηλή ερωτική επιθυμία», «έλλειψη ερωτικής επιθυμίας», ή, αντιθέτως, «υπέρμετρη ερωτική επιθυμία»…
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
9 12, 2008
Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της υπογονιμότητας βιώνει ένα αίσθημα απώλειας σε πολλά επίπεδα. Επικρατεί ένα αίσθημα θλίψης ότι μπορεί και να χάσει το δικαίωμα να γίνει γονιός…
ΦΟΒΙΕΣ
5 12, 2008
Το άτομο που πάσχει από μια φοβία δεν μπορεί να εξηγήσει «λογικά» στον εαυτό του γιατί φοβάται τόσο πολύ πράγματα ή καταστάσεις που «λογικά» δεν φαίνονται επικίνδυνα στον ίδιο αλλά και στους άλλους. Το γεγονός αυτό τον φοβίζει ακόμη περισσότερο καθώς νιώθει…
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ
3 12, 2008
Τα δώρα είναι απολύτως συνυφασμένα με την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Όλοι τις ημέρες των γιορτών περιμένουν να πάρουν αλλά και να δώσουν δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους…
ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
3 12, 2008
Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών…
ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
13 11, 2008
Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες σε ποσοστό 25%-40%. Οι περισσότεροι άντρες έχουν βιώσει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, την εμπειρία της πρόωρης εκσπερμάτισης…
ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
24 10, 2008
H επιθετική οδήγηση αφορά μία ή περισσότερες παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για παράδειγμα, την παραβίαση ορίων ταχύτητας, την αλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς έλεγχο ή προειδοποίηση…
Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΗΛΙΑ
21 10, 2008
Η ζήλια είναι ένα δυνατό συναίσθημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις: φόβο, θυμό, αίσθημα εκδίκησης και αντιπαλότητας που οδηγεί σε οξυμένες καταστάσεις. Πολλά ζευγάρια που αναζητούν συμβουλευτική υποστήριξη αναφέρουν ως πρόβλημα της σχέσης τους τη ζήλια…
Η KΛΕΠΤΟΜΑΝΙΑ
21 10, 2008
Κλεπτομανής! Ο άνθρωπος που κλέβει κάτι που δεν χρειάζεται και μπορεί να πληρώσει για να το αποκτήσει. Που έχει επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του… Πρόκειται για ψυχική διαταραχή, για «κακή» συνήθεια ή για μια κοινή παραβατική πράξη…
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
21 10, 2008
Η διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης στη γυναίκα αναφέρεται στην έλλειψη ανταπόκρισης της γυναίκας σε σεξουαλικό ερεθισμό. Παλαιότερα, η διαταραχή αυτή συμπεριλαμβανόταν στο γενικό όρο «ψυχρότητα»…
ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑ: Η ΦΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
17 9, 2008
Κύριο χαρακτηριστικό της υποχονδρίας αποτελεί η έμμονη ιδέα του ασθενή ότι πάσχει από μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η πεποίθησή του αυτή βασίζεται σε προσωπική εκτίμηση αλλά και σε πληροφορίες που έχει συλλέξει για θέματα υγείας…
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
16 9, 2008
Η μουσική αποτελεί μέσο ειδικής θεραπευτικής παρέμβασης σε διάφορες κλινικές παθήσεις. Υψηλός αριθμός πασχόντων αποκομίζει σημαντικά οφέλη βελτιώνοντας αλλά και διευρύνοντας, μέσω της μουσικής, τις δεξιότητές του…
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ
16 9, 2008
Οι αριστερόχειρες καλούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για δεξιόχειρες! Σε έναν κόσμο που όλα «γυρίζουν προς τα δεξιά», η ζωή για τη μειονότητα αυτή, που φαίνεται να βλέπει τα πράγματα μέσα από καθρέπτη, δεν είναι και τόσο απλή…
ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ
15 9, 2008
Το κουτσομπολιό αποτελεί αγαπημένη και πικάντικη ενασχόληση όλων. Ποια είναι όμως η βαθύτερη ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου που εκφράζεται μέσα από το κουτσομπολιό; Γιατί μας αρέσει να μαθαίνουμε για τη ζωή των άλλων και να την σχολιάζουμε…
ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
13 9, 2008
Τα άτομα με παρανοϊκά στοιχεία προσωπικότητας εκδηλώνουν έντονη τάση καχυποψίας προς τους άλλους ανθρώπους.Θεωρούν ότι οι άλλοι θέλουν να τους βλάψουν, να τους εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο…
ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ
12 9, 2008
Για κάθε γυναίκα η πρώτη αίσθηση φροντίδας, τρυφερότητας, ασφάλειας, αμοιβαιότητας που βιώνει στη ζωή, προέρχεται από τη μητέρα της. Ανεξάρτητα από τον τρόπο εξέλιξης και διαμόρφωσης της σχέσης αυτής…
“ΕΧΩ ΕΜΜΟΝΕΣ ΙΔΕΕΣ”
12 9, 2008
Οι έμμονες ιδέες προκαλούν επώδυνα συναισθήματα. Το άτομο νιώθει ανήμπορο να διώξει τη σκέψη, την ιδέα, την εικόνα ή την έμμονη αμφιβολία που τον κατακλύζει για ένα συγκεκριμένο θέμα και, κυρίως, να ελέγξει το άγχος που τον κατακλύζει…
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ
12 9, 2008
Η σχέση κάθε ζευγαριού αποτελεί μια «ζωντανή οντότητα» που αναπτύσσεται και εξελίσσεται στο πέρασμα και τις αλλαγές του χρόνου. Στην πορεία αυτή συναντά εύκολες και δύσκολες στιγμές, κρίσιμες και μη…
ΕΦΗΒΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ
11 9, 2008
Η εφηβεία διακρίνεται για την έντονη αφύπνιση των σεξουαλικών ενορμήσεων. Παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σε βιολογικό επίπεδο: το σώμα του εφήβου αλλάζει, ορμονικές μεταβολές κατακλύζουν το βιοχημικό σύστημα αγοριών και κοριτσιών…
Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
10 9, 2008
Ο έφηβος κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό, ενθουσιασμό, ιδεαλισμό, έντονη σεξουαλική αναζήτηση, τάση για υπερβολή, εγωκεντρισμό, αυθάδεια…
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΑ
9 9, 2008
Ο ρόλος του πατέρα στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Το υψηλό ποσοστό διαζυγίων σήμερα αλλά και άλλα αίτια οδηγούν πολλές φορές στην απομάκρυνσή του από την καθημερινή φροντίδα του παιδιού…
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
9 9, 2008
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής αφήνουν τα παιδιά πολύ μόνα στο σπίτι και συναισθηματικά «άδεια». Tο φαγητό καλείται συχνά να καλύψει σημαντικό μέρος της πλήξης και της ανίας που βιώνουν, ιδιαίτερα της συναισθηματικής πείνας που τα κατακλύζει σε τέτοιες στιγμές…
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ
10 5, 2008
Ο παθολογικός παίκτης περιμένει με ανυπομονησία την ώρα που θα παίξει και όχι μόνο πιστεύει ότι θα κερδίσει, αλλά σχεδιάζει και πώς θα ξοδέψει τα κέρδη του. Παρουσιάζει έντονη σωματική διέγερση, προσμονή και ενθουσιασμό…
ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;
29 4, 2008
Η κατάθλιψη, μια πολυσυζητημένη και ευρέως διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, είναι ταυτόχρονα και μια έννοια παρερμηνευμένη και παρεξηγημένη. Τι είναι τελικά η κλινική κατάθλιψη και πώς μπορεί κανείς να διακρίνει ότι πάσχει από αυτήν…